ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Να αποφυλακισθούν άμεσα οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, στην Κ. Αστον

Την άμεση απελευθέρωση των Σαμέρ Ισάουι, Τάρκε Κααντάν και Τζαφάρ Αζιντίν, που πραγματοποιούν απεργία πείνας καθώς και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις Ισραηλινές φυλακές, απαιτεί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει τον άμεσο κίνδυνο ζωής των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας στην Ερώτησή του τα εξής:

«Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ζωή τριών Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο απαράδεκτο μέτρο της "διοικητικής κράτησης" που επιβάλλει στους Παλαιστίνιους το Ισραηλινό κράτος και τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους. Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση του Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου Σάμερ Ισάουι, που απέχει από τη σίτιση εδώ και 200 ημέρες, ενώ μάχη για τη ζωή δίνουν και οι άλλοι δύο πολιτικοί κρατούμενοι, ο Τάρκε Κααντάν και ο Τζαφάρ Αζιντίν που διανύουν 78 ημέρες απεργίας πείνας. Το Ισραήλ ρίχνει στις φυλακές, που ονομάζει "διοικητικά κέντρα κράτησης", χιλιάδες Παλαιστίνιους χωρίς δίκη, χωρίς καν οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τους. Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί φυλακισμένοι κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τελειώσει η μαρτυρική φυλάκισή τους. Το Ισραήλ, είναι υπεύθυνο για τη ζωή των τριών Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας.

Η θηριωδία του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό που δεν έχει τέλος, ενισχύεται και αποθρασύνεται από τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεών τους στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους και την άγρια εκμετάλλευση των λαών.

Ερωτάται η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική:

Καταδικάζει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση; Σε τι μέτρα θα προβεί για την άμεση απελευθέρωση των τριών απεργών πείνας, αλλά και των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, πριν προστεθούν στον ατελείωτο κατάλογο των Ισραηλινών εγκλημάτων;».

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και «Πατριωτικής Πορείας»

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εξελίξεις στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εκπροσώπους του πολιτικού και κοινωνικού κινήματος του λαού της Κολομβίας «Marcha Patriotica» (Πατριωτική Πορεία), οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προσκεκλημένοι από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Πρόκειται για τους Χαβιέρ Καλντερόν, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης και Χοακίν Ρομέρο, αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια της Κολομβίας.

Η «Marcha Patriotica» συσπειρώνει ριζοσπαστικές οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας. Στη συνάντηση τονίστηκε το δυνάμωμα των σχέσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης και η στήριξη στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας, ενάντια στην επιθετικότητα της κυβέρνησης Σάντος και του ιμπεριαλισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούνταν από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Σπάει το εξαγωγικό μονοπώλιο της Gazprom;

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, πρότεινε στους Κινέζους εταίρους την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax στις 18 Φεβρουαρίου. Η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Βαν Τσισάν.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, τα ζητήματα της αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου στην Κίνα και της πιθανής συνεργασίας στην έρευνα, παραγωγή και διύλιση του πετρελαίου και στις δύο χώρες.

Σήμερα η Rosneft προμηθεύει την Κίνα με 15 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το χρόνο, μέσω αγωγού που συνδέει την Ανατολική Σιβηρία και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπλέον, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της με την πρόθεση της, εκτός από το πετρέλαιο, να επεκταθεί και στη σφαίρα του φυσικού αερίου.

Πρόσφατα η Rosneft, έχοντας την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης και του Προέδρου Β. Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της «απελευθέρωσης» και «κατάργησης του μονοπωλίου» στην εξόρυξη κι εξαγωγή πρώτων υλών (και του φυσικού αερίου), κι ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή δύο σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική και την Απω Ανατολή, μαζί με την ExxonMobil.

Η εξέλιξη αυτή, από τη μια έριξε τις τιμές της μετοχής του μεγαθήριου της Gazprom, και από την άλλη έδειξε πως η ρωσική κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις προς ικανοποίηση των αξιώσεων που προβάλλει η ΕΕ κατά της «μονοπώλησης» στο επίπεδο του εμπορίου του φυσικού αερίου. Στα πλαίσια αυτά εμφανίζεται πλέον ορατό το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκτήσει ορισμένες ακόμη ισχυρές εταιρείες εξόρυξης, μεταφοράς και πώλησης φυσικού αερίου, όπως δείχνουν και οι κινήσεις της Rosneft. Η τελευταία ανακοινώνει πως θα δραστηριοποιηθεί αρχικά στην εξαγωγή φυσικού αερίου «προς ανατολάς» και σχεδιάζει με τις δικές της δυνάμεις για αρχή την ετήσια εξόρυξη 77 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί πως πριν μερικές μέρες πληροφορίες του Reuters ανέφεραν πως η Rosneft διεξάγει διαπραγματεύσεις με την κινεζική κρατική εταιρεία CNPC για δανεισμό 25-30 δισ. δολάρια από την Κίνα, με αντάλλαγμα τον διπλασιασμό των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου. Είδηση, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται από τις δύο πλευρές.


Ι.Π.

ΣΥΝΟΔΟΣ G20
Γενικές διακηρύξεις εν μέσω βαθιάς κρίσης

ΜΟΣΧΑ.--

Με γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια ήταν το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Μόσχα και στην οποία συμμετέχουν μεγάλες και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν μαζί το 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Ούτε καν θίγεται επί της ουσίας το ζήτημα του συναλλαγματικού πολέμου που υποβόσκει, αλλά ανέβαλαν επίσης την υιοθέτηση σήμερα σχεδίων, ώστε να ορίσουν νέους στόχους για τη μείωση του χρέους. Το τελικό ανακοινωθέν αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που φουντώνουν, την ίδια στιγμή που κοινή είναι η στρατηγική της επίθεσης στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι Τραπεζίτες θεωρούν ως δεδομένο στην τελική τους ανακοίνωση ότι «συναλλαγματικός πόλεμος δεν πρόκειται να υπάρξει», καθώς επίσης περιλαμβάνεται μια «δέσμευση» της G20 να απέχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ενώ υπογραμμίζεται πως η νομισματική πολιτική θα έχει στόχο «τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη». Επί του πρακτέου, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ασκούν η κάθε μία της δικιά της εκδοχή της πολιτικής της «ποσοτικής χαλάρωσης», με στόχο την τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός τους στις διεθνείς αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Ιαπωνία, γεγονός που τις φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με άλλες που δεν μπορούν να ασκήσουν αυτήν την πολιτική, όπως η ΕΕ.

Στο τελικό ανακοινωθέν επίσης υπάρχει η γενικόλογη δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, όμως δεν τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τη μείωση του χρέους που συνήφθη το 2010 στο Τορόντο, εκπνέει φέτος, αν οι ηγέτες δε συμφωνήσουν να την παρατείνουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.

ΜΑΛΙ
Στήριξη της ΕΕ στην επέμβαση

MΠΑΜΑΚΟ.--

Την επισημοποίηση της αποστολής στο Μάλι περίπου 450 στρατιωτικών από χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων τρεις Ελληνες) και την υποστήριξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης καθώς και της ένοπλης αποστολής AFISMA της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕCOWAS) στην περιοχή επαναβεβαίωσε χτες το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Οπως ανακοινώθηκε, η ανάπτυξη όλων των στρατιωτικών «εκπαιδευτών» της ΕΕ στο Μάλι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μάρτη προκειμένου να αρχίσουν την «εκπαίδευση και ανασυγκρότηση» του μαλινέζικού στρατού αρχές Απρίλη.

Το ίδιο 24ωρο, τετραμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού κογκρέσου με επικεφαλής το «Δημοκρατικό» γερουσιαστή Κρις Κουνς, μετέβη στο Μάλι, όπου και πραγματοποίησε σειρά επαφών με Γάλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οπως είπε, ο Κ. Κουνς, οι Γάλλοι του μετέδωσαν μεγάλη αυτοπεποίθηση για την πορεία της έως τώρα επιχείρησης στο Μάλι, αλλά ο ίδιος επέστησε την προσοχή στις πρώτες απόπειρες επιθέσεων αυτοκτονίας των ισλαμιστών στην βόρεια πόλη Γκάο σημειώνοντας ότι αυτές «δεν αντανακλούν την πεποίθηση των Γάλλων».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Διαδηλώσεις για τους απεργούς πείνας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους κρατουμένους απεργούς πείνας πραγματοποιήθηκαν, χτες το απόγευμα, σε πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Επιδρομή στο σπίτι του Παλαιστινίου κρατουμένου απεργού πείνας Σάμερ Ισάουι πραγματοποίησε, χτες, η ισραηλινή αστυνομία στη συνοικία Ισαουίγια της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οπως κατήγγειλε η οικογένειά του, οι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν χωρίς ένταλμα και χωρίς καν να εξηγήσουν το λόγο της παρουσίας τους εκεί και προχώρησαν στη σύλληψη του αδελφού του Σάμερ, ο οποίος κρατείται χωρίς, επίσης, να έχει δοθεί επίσημη αιτιολογία.

Ο Σάμερ Ισάουι διανύει την 207η ημέρα απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παρατεινόμενη κράτησή του υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγορίας, μια συνήθη τακτική από την πλευρά της ισραηλινής κατοχικής δύναμης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο όπως και τουλάχιστον άλλων τριών Παλαιστινίων κρατουμένων που επίσης κάνουν απεργία πείνας εδώ και περίπου 80 ημέρες, διαμαρτυρόμενοι ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Εκ μέρους της Π. Αρχής, ο Σάεμπ Ερακάτ έστειλε επιστολή στην εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια για το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων καλώντας όχι απλώς να καταδικάσει την ισραηλινή τακτική, αλλά να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα», προκειμένου να τερματιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ