ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κηδεία μετατράπηκε σε αντικατοχική συγκέντρωση

Χιλιάδες Παλαιστινίων πήραν μέρος στη χτεσινή διαμαρτυρία
Χιλιάδες Παλαιστινίων πήραν μέρος στη χτεσινή διαμαρτυρία
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας χιλιάδων Παλαιστινίων κατά της βαρβαρότητας των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και των 4.600 Παλαιστινίων κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές μετατράπηκε χτες η κηδεία του 30χρονου Αραφάτ Τζαραντάτ που πέθανε το περασμένο Σάββατο, μαρτυρικά, μετά από επτά μέρες βασανιστηρίων και «ανάκρισης» στην ισραηλινή φυλακή Μεγκίντο.

Η κηδεία του 30χρονου πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που δούλευε ως υπάλληλος σε βενζινάδικο ώσπου συνελήφθη στις 18 Φλεβάρη με την υποψία λιθοβολισμού Ισραηλινών, έγινε στη γενέτειρά του, Σαέρ, στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης παρουσία χιλιάδων ατόμων. Ακολούθησαν συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις δυνάμεις κατοχής, που έκαναν χρήση σφαιρών καουτσούκ τραυματίζοντας δεκάδες.

Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι η αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο, ο επικεφαλής παθολόγος της Παλαστινιακής Αρχής, Σαμπέρ Αλούλ, που ήταν παρών στην ιατροδικαστική εξέταση του θανόντος, υπέδειξε ως αιτία τα βασανιστήρια καθώς στο κορμί του θύματος υπήρχαν μώλωπες και τουλάχιστον δύο σπασμένα πλευρά...

Μέσα στο έντονα φορτισμένο κλίμα και με τους αναλυτές να προβλέπουν μία νέα παλαιστινιακή εξέγερση, ο ισραηλινός στρατός, παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων, πραγματοποίησε νωρίτερα επιτυχή δοκιμή του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος «Arrow III» με υποτιθέμενο στόχο την από το διάστημα ασφαλή κατάρριψη πυραύλων με μη συμβατικές κεφαλές από χώρες όπως το Ιράν και η Συρία...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Εγκλωβισμός στη διαχείριση

ΡΩΜΗ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εκλογές στην Ιταλία για την ανάδειξη των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, με την αποχή να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα καθώς πάνω από το 55% του εκλογικού σώματος φαίνεται να γύρισε την πλάτη στις κάλπες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων για τη Γερουσία σε 50.646 εκλογικά τμήματα από το σύνολο των 60.431, το κεντροαριστερό μπλοκ του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι «Κοινό Καλό» πήρε ποσοστό 31,9% και 104 έδρες. Δεύτερο σε ποσοστό αλλά πρώτο σε έδρες (λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος) ήταν το κεντροδεξιό μπλοκ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 30,3% και 123 έδρες. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, του κωμικού λαϊκιστή, καταλάμβανε 57 έδρες και ποσοστό 23,9%. Τέταρτο το μπλοκ «Με τον Μόντι για την Ιταλία» με 9,1% και 17 έδρες. Στην πέμπτη θέση οι οπορτουνιστικές δυνάμεις της «Επανάστασης των Πολιτών» (απαρτίζεται από την Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το κόμμα της Ιταλίας των Αρχών, την Ομοσπονδία των Πρασίνων και το Πορτοκαλί Κίνημα) με 1,8%, χωρίς καμία έδρα.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε 36.189 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 61.446 έφερνε πρώτο τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Μπερσάνι με 30,8%, έπεται η κεντροδεξιά παράταξη του Μπερλουσκόνι με 27,9%, τρίτο το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο με 25,5%, τέταρτο το μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με 10,5%. Στην πέμπτη θέση η «Επανάσταση Πολιτών» με 2,2%

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστά τα αποτελέσματα του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά (του μόνου που πρόβαλλε την ανατροπή και όχι τη διαχείριση του συστήματος) που λόγω και των δυσκολιών που βάζει το εκλογικό σύστημα (συλλογή υπογραφών από όλες τις περιφέρειες για την κατάθεση ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια), αποφάσισε να υποβάλει ψηφοδέλτιο μόνο στην εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού - Ευρώπης (των Ιταλών μόνιμων κατοίκων στο εξωτερικό).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η οικονομία, οι εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με την ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και τις επαφές της με την πολιτική ηγεσία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Βερολίνο, για την παραχώρηση των συστημάτων «Πάτριοτ», στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συνεργασίας, ενώ η Α. Μέρκελ επισκέφθηκε και τα γερμανικά στρατεύματα, στην περιοχή του Καχραμάνμαρας στα σύνορα με τη Συρία, που αναπτύχθηκαν με στόχο την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των απειλών προς τη Συρία και το Ιράν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε τη «δυναμική» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, που ανέρχονται στα 35 δισ. δολάρια ετησίως και τόνισε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη Γερμανία φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση Τούρκων και Γερμανών επιχειρηματιών που συνόδευαν τη Μέρκελ.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί να υπάρξει «πρόοδος», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που αφορά τη σύνδεση της Τουρκίας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ και έχει «κολλήσει» στην Κύπρο, «δεν είναι πολύ δύσκολη» υπόθεση, αλλά εξαρτάται από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Ο Ερντογάν, ωστόσο, επανέλαβε ότι θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Αγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με θέματα του απευθείας εμπορίου και το ανοίγματος του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Στην υπογραφή Μνημονίου προχώρησαν ΕΕ και Ουκρανία για τη χορήγηση δανείου ύψους 610 εκατομμυρίων ευρών, στο Κίεβο, από τους 27, στο πλαίσιο και μελλοντικής συμφωνίας με το ΔΝΤ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ξεκίνησε χτες στη Νέα Ορλεάνη η δίκη για τη μεγάλη καταστροφή στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deep Water Horizon στον Κόλπο του Μεξικού πριν από τρία χρόνια.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι δημόσιοι υπόλοιποι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Μπουένος Αϊρες, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων-ΑΤΕ, με αίτημα την αύξηση των αποδοχών.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τη στήριξη όλων των γειτονικών κεντροαφρικανικών χωρών στη ΛΔ Κονγκό μετά την υπογραφή νέας ειρηνευτικής συμφωνίας στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ της κογκολέζικης κυβέρνησης και της αντικυβερνητικής ένοπλης οργάνωσης Μ23, ζήτησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στο σφυρί βγάζει η Ρουμανία τον εθνικό οργανισμό Ταχυδρομείων (CNPR) καθώς χτες το ρουμανικό υπουργείο «Κοινωνίας της Πληροφορίας» προχώρησε σε δημοσίευση ανακοίνωσης για την πώληση του 51% των μετοχών του οργανισμού. Ο Οργανισμός Ταχυδρομείων διαθέτει δίκτυο 7.100 γραφείων και απασχολεί περισσότερους από 32.000 υπαλλήλους.

ΣΟΦΙΑ.-- Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν προχτές νέες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τις γενικότερες πολιτικές φτωχοποίησης του λαού και τη «διαφθορά» των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν το τελευταίο τριήμερο οι σφοδρές συγκρούσεις γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων με ισλαμιστές στο βόρειο Μάλι. Το Σάββατο, σε τέτοιες μάχες σκοτώθηκαν 13 Τσαντιανοί στρατιώτες, άλλοι πέντε τραυματίστηκαν ενώ αναφέρθηκε και ο θάνατος 65 ισλαμιστών.

ΗΠΑ
Απειλές σε Συρία και Ιράν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με απειλές προς τη Συρία και το Ιράν ξεκίνησε χτες την περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, απευθύνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις «ότι είτε θα προχωρήσουν σε αλλαγές είτε θα υποστούν τις συνέπειες».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η βρετανική πρωτεύουσα Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ. Συζήτησαν την προοπτική υπογραφής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το μέλλον της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Στο θέμα της αντιπαράθεσης Βρετανίας - Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ/Μαλβίνας, ο Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον de facto έλεγχο των νησιών από το Λονδίνο, αλλά δεν παίρνουν θέση στο ζήτημα της κυριαρχίας.

Η συνεχιζόμενη βία στη Συρία συνιστά περαιτέρω απόδειξη πως είναι ώρα για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο Κέρι ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η Βρετανία ετοιμάζεται να αυξήσει σημαντικά τη στήριξή της προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Για το Ιράν, ο Τζον Κέρι τόνισε ότι «το παράθυρο των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτό, αλλά δεν μπορεί να μείνει ανοικτό για πάντα». Και αυτά ενόσω αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, της λεγόμενης ομάδα των 5+1 για να καταλήξουν στην «προσφορά» στη διάσκεψη στην Αλμάτι, στο Καζαχστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα 5+1 θα προτείνει την άρση των κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων εάν η ιρανική ηγεσία συμφωνήσει να κλείσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις της για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό. Ομως, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι αυτό δε θα αρκέσει.

Η περιοδεία του Τζον Κέρι σε 9 χώρες θα διαρκέσει 11 μέρες. Ακολουθούν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτος και χώρες του Κόλπου.

ΣΥΡΙΑ
Ετοιμη για συνομιλίες η κυβέρνηση

ΓΕΝΕΥΗ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΜΟΣΧΑ.--

«Ετοιμη» να προχωρήσει σε συνομιλίες με τους «αντικαθεστωτικούς», ακόμα και τις ένοπλες ομάδες, είναι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, σε δηλώσεις του στη Μόσχα, όπου βρέθηκε για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία επανέλαβε τη θέση της υπέρ άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης Ασαντ και των «αντικαθεστωτικών», με τον Σ. Λαβρόφ να προειδοποιεί ότι «αν κάποιος επιλέξει τη συνέχεια της αιματοχυσίας και την κλιμάκωση της σύγκρουσης αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κράτους». Στη δήλωση του Σύρου ΥΠΕΞ, απάντησε ο επικεφαλής του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Σελίμ Ιντρίς, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις», αν δεν προηγηθεί η παραίτηση Ασαντ.

Αργά χτες βράδυ, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Καμπούν, δίχως να γίνουν άμεσα γνωστά θύματα ή ζημιές. Ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ