ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Σταθερά στο δρόμο της επανάστασης

Πιστεύω πως το Κόμμα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα, χωρίς υπερβολή θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω άλματα, στην κομμουνιστική σκέψη και δράση, όχι μόνο στο δικό μας, μα και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Νομίζω ότι στη διάθεση του Κόμματος είναι και το παραπέρα προχώρημα αυτής της σκέψης και δράσης που όμως εμποδίζεται από βαρίδια του παρελθόντος και που χρειάζονται μελετημένα, όμως σταθερά βήματα για να ξεπεραστούν και που ήδη το Κόμμα έχει ξεκινήσει με τις διάφορες επεξεργασίες του. Στον προσυνεδριακό και στο ίδιο το 19ο Συνέδριο μπορεί να συνεχιστεί και να ενταθεί αυτή η προσπάθεια.

Ορισμένοι σύντροφοι, επιχειρώντας να υποστηρίξουν την ανάγκη το Κόμμα ν' αποδέχεται τη δυνατότητα συμμετοχής σε κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού, χρησιμοποιούν επεξεργασίες του Λένιν για: «δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς», κλπ. Ομως ο Λένιν αναφερόταν σε μια χώρα μισοφεουδαρχική, απολυταρχική - ο τσαρισμός δεν ήταν απλά μια μοναρχία - όπου η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αγρότες, θέσεις που άλλωστε ο ίδιος άλλαξε χωρίς καθυστέρηση, όταν η κατάσταση το επέβαλε. Δικαιώθηκε.

Οι Μαρξ - Ενγκελς μιλούσαν για την προοπτική της επανάστασης στη Δυτική Ευρώπη, άσχετα αν κι ο ίδιος ο Μαρξ αργότερα διέβλεψε τη μετατόπιση μιας πιθανής επαναστατικής έκρηξης στη Ρωσία. Με την εξέλιξη του καπιταλισμού σε μονοπωλιακό, η ζωή δεν επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για επανάσταση στη Δύση. Αντίθετα επιβεβαιώθηκε ο Λένιν. Αυτό σημαίνει από την πλευρά του αναθεώρηση του μαρξισμού;

Ο Λένιν μιλούσε για 5-6 χώρες ληστές που μοιράζονται και ταυτόχρονα διαφιλονικούν για την ανθρωπότητα. Τότε όμως υπήρχαν ακόμα οι αποικίες και χώρες με προκαπιταλιστικά κατάλοιπα. Πάντως στην Ελλάδα φεουδαρχικά υπολείμματα, που να δικαιολογούν αστικοδημοκρατικό στάδιο, είχαν πάψει να υπάρχουν από τις αρχές του 20ού αιώνα, γιατί μετά την επανάσταση στο Γουδί (1909) και το Κιλελέρ (1910), αργά και σταδιακά, με συμβιβασμούς με την αστική τάξη, μ' εξαγορές κλπ., όπως θαυμάσια - αν δεν κάνω λάθος - περιγράφει ο Ζήσης Σκάρος στην τριλογία του «Οι ρίζες του ποταμού», τα τσιφλίκια απαλλοτριώνονταν. Αλλωστε το ελληνικό κράτος από συστάσεώς του ήταν αστικό (με στοιχεία συμβιβασμού με τους κοτζαμπάσηδες - τσιφλικάδες οπωσδήποτε), προερχόμενο από μια αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση.

Οσο για την εξάρτηση από μειονεκτική θέση (που αυτή φυσικά υπάρχει λόγω της ενδιάμεσης θέσης της χώρας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα) ούτε αυτός είναι λόγος αστικοδημοκρατικού σταδίου, γιατί η αστική τάξη, παρά τις αντιθέσεις στους κόλπους της, στέκεται ενιαία για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει ν' ακολουθηθεί -τον καπιταλιστικό- (το 'δειξε κι η Ιστορία του 1944-49) και στον οποίο δρόμο ομονοούν και οι οπορτουνιστές σήμερα. Η εξάρτηση από υποδεέστερη θέση της αστικής τάξης έχει να κάνει με την αδυναμία μόνη της να μπορέσει να διεισδύσει σε αγορές και περιοχές κι ακόμα - εδώ κι αν είναι αδύναμη - ν' αντιμετωπίσει το επαναστατικό κίνημα.

Ομως το κεφάλαιο από τη γέννησή του ακόμα, όπως το περιέγραψαν ήδη οι Μαρξ - Ενγκελς στο προμονοπωλιακό του στάδιο, ήταν επεκτατικό, για έξοδο απ' τη χώρα συσσώρευσής του. Πολλώ μάλλον στο ιμπεριαλιστικό - μονοπωλιακό του στάδιο. Π.χ. η συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στην Ουκρανική και στη Μικρασιατική εκστρατεία ήταν γιατί ήθελε να συμμετάσχει στο μοίρασμα - σ' όσο της αντιστοιχούσε λόγω της δύναμής της - και στη διεύρυνση της εσωτερικής της αγοράς. Προς τι λοιπόν οι αντιρρήσεις για ένταξη του ελληνικού κεφαλαίου στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, όχι τώρα, αλλά από τότε που διαμορφώθηκε ο μονοπωλιακός καπιταλισμός; Το λάθος μας σαν ΚΚΕ είναι που δεν το είδαμε τότε κι όχι φυσικά μ' αποκλειστικά δικιά μας ευθύνη, λάθος που εδραζόταν σε μεγάλο βαθμό και στις αντίστοιχες επεξεργασίες της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ).

Ομως το Κόμμα έχει πολλά ακόμα να μελετήσει και κυρίως όλη εκείνη την περίοδο μετά τον Λένιν - και της ίδιας της ΚΔ. Πιστεύω πως καταλυτικά σ' αυτό θα βοηθήσει το ξαναγράψιμο του πρώτου τόμου της Ιστορίας του ΚΚΕ (1918-1949). Να ξαναδούμε ιστορικά τα μέτωπα (Αντιφασιστικό, Παλλαϊκό, Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα κλπ.) όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά όσο μπορούμε και σ' επίπεδο ΚΔ, σε Ισπανία, Γαλλία κλπ. και τη συνεπεία αυτών διάλυση της Διεθνούς Κομμουνιστικής Νεολαίας κλπ.

Ακόμα να ξαναδούμε την εξέλιξη του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αν υπάρχουν χώρες, στη μεσαία και στην κατώτατη βαθμίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που χρειάζεται να περάσουν από ενδιάμεσο στάδιο. Τώρα δεν υπάρχουν αποικίες, αλλά υπάρχουν χώρες που διεξάγουν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, π.χ. Κύπρος, Παλαιστίνη, λόγω πραγματικής κατοχής. Επίσης υπάρχουν χώρες με αντιδραστικά καθεστώτα, όπως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, κλπ. Σ' αυτές χρειάζεται αστικοδημοκρατικό στάδιο; (Εννοείται με πάντα πρωτοπόρο και αυτοτελή ρόλο της εργατικής τάξης και του Κόμματός της).

Σε τούτα φυσικά μπορούν ν' απαντήσουν μόνο οι συνεργασίες με τα ΚΚ αυτών των χωρών, στη βάση όμως μόνο του μαρξισμού - λενινισμού κι όχι του οπορτουνισμού που κατατρύχει (και γι' αρκετό καιρό ακόμα, απ' ό,τι φαίνεται) πολλά κόμματα. Και φυσικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, όταν ηττηθεί ο οπορτουνισμός στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, η Νέα Κομμουνιστική Διεθνής (ΝΚΔ) που θα στηθεί πάνω σ' αυτήν την πραγματικότητα.

Μήπως με τη θέση μας για το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα «αναθεωρούμε» το λενινισμό; Οποιος το ισχυριστεί, βρίσκεται μακριά από την ουσία του, όσο μακριά από το μαρξισμό ήταν και ο Κάουτσκι και ο Τρότσκι που κατηγορούσαν τον Λένιν για απομάκρυνση από τον Μαρξ με την επανάσταση στη Ρωσία. (Δεξιός κι «αριστερός» οπορτουνισμός αντίστοιχα που τόσο εύκολα συναντιούνται, όπως στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πέρα απ' όποιες διαφορές, στην ουσία μιλάνε για κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού).

Σωστά ακόμα κατά τη γνώμη μου απαλείφεται και το «αντιιμπεριαλιστικό» από το Μέτωπο, γιατί πέρα από τις συγχύσεις για ενδιάμεσο στάδιο, είναι και πλεονασμός, αφού ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, δηλαδή η δράση των μονοπωλίων έμπαινε δυο φορές. Ακόμα παραπέρα η συνύπαρξη των όρων αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με το διαχωρισμό οικονομίας - πολιτικής, ότι ιμπεριαλισμός σημαίνει απλά επεκτατισμός, κάτι σαν το ρωμαϊκό imperium κι όχι μονοπωλιακός καπιταλισμός.

Ομως «μαζί με τ' απόνερα ας μην πετάξουμε και το μωρό», ας μην απαλλάξουμε την αστική τάξη από τη χαμέρπεια της υποταγής για το κέρδος. Η εξάρτηση βέβαια ήταν πάντα με τη θέλησή της και ποτέ με το μπιστόλι στον κρόταφο. Δε μιλάμε για κατοχή, άλλωστε και σ' αυτήν κομμάτι της άρχουσας τάξης εθελοντικά πήγε με τον κατακτητή. Οι πρόγονοι της Χρυσής Αυγής, τα συμφέροντα αυτού του κομματιού της αστικής τάξης εξυπηρετούσαν. Οι ριψάσπιδες της Μ. Ανατολής το άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε μια φορά στις ΗΠΑ, θα πάει και δεύτερη κι εκεί κι αλλού, μέχρι να του «κάτσει» η «διαχείριση».

Και βέβαια η αλληλοεξάρτηση από μόνη της δεν είναι κάτι το κακό, αλλά αυτή έχει να κάνει με το ότι «εξαρτώμενη» κι «εξαρτώσα» (ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός) αστική τάξη έχουν κοινό στόχο το ξεζούμισμα των λαών «τους».


Γιώργος Φιλίππου
ΚΟΒ Αερομεταφορών της ΚΟ Αττικής

Να εμπνεύσουμε με την προοπτική μας

Ενα από τα καθήκοντα του Κόμματος είναι η συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης με το ΚΚΕ αποφασισμένης για την επανάσταση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση αποφασιστική συμβολή έχουν τα συνδικάτα.

Σήμερα δυστυχώς, ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ χαμηλός. Παρ' όλα αυτά, φοβίζει την αστική τάξη. Γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να κρατήσει τους εργάτες μακριά από τα συνδικάτα, είτε τρομοκρατώντας, τσακίζοντας εν τη γενέσει του καθετί που πάει να σηκώσει κεφάλι, είτε με κρατική καταστολή, είτε καλλιεργώντας τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, είτε δυσφημίζοντας και τσουβαλιάζοντας τους πάντες ως συνδικαλιστές τεμπέληδες και εξαργυρωμένους, αξιοποιώντας το κομμάτι της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα για το ρόλο των συνδικάτων.

Σήμερα, κατά τη γνώμη μου, τα συνδικάτα πρέπει να ενσωματώσουν στο λόγο και στη δράση τους τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της λαϊκής οικονομίας, να στοχοποιήσουν τους πραγματικούς ενόχους της σημερινής κατάστασης (καπιταλιστική οικονομία, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ΕΕ). Παρά τα βήματα που έχουν γίνει εξακολουθεί να υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την εργατική δουλειά.

Σύντροφοι, η δράση των συνδικάτων σήμερα σε περίοδο κρίσης, κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με την υπεράσπιση των κατακτήσεων που αφαιρούνται (και πολύ σωστά κάνουμε), έχει να κάνει με την παρέμβαση για την ικανοποίηση μικρών και μεγάλων αιτημάτων της εργατικής τάξης (υπεράσπιση συλλογικών συμβάσεων, καταβολή δεδουλευμένων, ανάκληση απολύσεων, κλπ.). Αυτός ο αγώνας, ιδιαίτερα σήμερα, είναι ελλιπής και οξύμωρος. Δεν μπορείς, σήμερα, να λες στον εργάτη «ξέρεις συνάδελφε ο καπιταλισμός έφαγε τα ψωμιά του, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, τώρα θα σου αφαιρέσει ό,τι κατακτήσεις αναγκάστηκε να σου παραχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, έλα να υπερασπιστούμε αυτές τις κατακτήσεις». Εδώ, ο συνάδελφος, σου απαντάει με την απλή λογική «αφού το βλέπουμε και μόνοι μας ότι δεν έχει δουλειά, τι να κάνει και ο εργοδότης, ας έχουμε δουλειά και ας παίρνουμε λιγότερα». Αυτό το αντιμετωπίζουμε έντονα ιδιαιτέρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ, αν εμείς δεν του πούμε τώρα για την εργατική εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό έλεγχο, για την εκλογή από τους ίδιους τους εργαζόμενους όλων όσων διευθύνουν την παραγωγική διαδικασία, για την ανακλητότητά τους κλπ., μπορεί να τον κερδίσουμε να έρθει σε μια απεργία αλλά ως εκεί.

Τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν επιχειρησιακοί αγώνες («Φυρογένης», «Καζής» και αλλού). Οι εργαζόμενοι απέσπασαν μικρές κατακτήσεις, επιδόματα κ.ά. κι αυτά κατακτήθηκαν όταν μπήκαν μπροστά οι ταξικές δυνάμεις, και μας το αναγνώρισαν. Σήμερα όμως, αν κοιτάξουμε πόσοι έμειναν και παλεύουν για τον τελικό σκοπό θα τους μετρήσουμε στα δάκτυλα του ενός χεριού. Κατά την περίοδο της κρίσης, οι παρεμβάσεις των συνδικάτων για απολύσεις, δεδουλευμένα, αυξήθηκαν. Εγιναν οργανωμένες κινητοποιήσεις σε επιχειρήσεις μετάλλου, όπως στα αλουμινάδικα στο Περιστέρι, όπου εκφράστηκε καλύτερη συμπαράσταση και σημαντική αλληλεγγύη. Το τελικό αποτέλεσμα και εδώ το ίδιο. Αναφέρω τα παραδείγματα, σύντροφοι, γιατί πιστεύω πως σήμερα σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο της ταξικής πάλης που διανύουμε είναι ανάγκη να προβάλλουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά την πολιτική μας πρόταση. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εργάτες να ξεχωρίζουν τους άμεσους στόχους (επίδομα, αύξηση μισθών, κλπ.) από τον τελικό σκοπό, να ξεχωρίζουν τους εχθρούς από τους συμμάχους τους. Πρωτίστως, να προβάλλουμε ότι υπάρχει και προοπτική και ελπίδα. Τα ίδια τα συνδικάτα πρέπει να γίνουν σήμερα σχολεία της εργατικής εξουσίας.

Σήμερα, είναι ανάγκη να δώσουμε νέα δείγματα γραφής. Οφείλουμε να εμπνεύσουμε τους εργάτες με την προοπτική, γιατί ένα μεγάλο μέρος εργατών, μας έχει συνδέσει μόνο με τη διαμαρτυρία. Η προοπτική δεν μπορεί να μπαίνει στην τελευταία αράδα της ανακοίνωσης ή σε μια ομιλία στο εργοστάσιο να δειλιάζουμε να αναφερθούμε σ' αυτήν μήπως και μας κατηγορήσουν για κομματικοποίηση. Είναι στην αρμοδιότητα του συνδικάτου και κάθε κλάδου να παρουσιάσει στους εργάτες τις καταστροφικές συνέπειες από τη συμμετοχή μας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, όχι με ένα ξερό όχι στη λυκοσυμμαχία (αυτό είναι να το γράψουμε στο πανό μας ή στην αφίσα μας), αλλά με επιχειρήματα να αποδεικνύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, την ένδυση και την υπόδηση, τη μόρφωση και την υγεία, δηλαδή την ικανοποίηση των διευρυνόμενων σύγχρονων λαϊκών αναγκών, εξαλείφοντας την ανεργία, αρκεί να ακολουθηθεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι κάθε ευρώ που έρχεται από την ΕΕ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με καταστροφή της παραγωγής μας (αγρότες, ΕΣΠΑ, κλπ.). Πρέπει, λοιπόν, να ξεπεράσουμε, σύντροφοι, τη συνθηματολογία στις ανακοινώσεις και στις ομιλίες μας στους χώρους δουλειάς.

Μπορούν τα Συνδικάτα σήμερα να παρουσιάσουν παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας τομέας με κεντρικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, σήμερα οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες βρίσκονται στη δύνη της κρίσης. Δεν είναι άραγε, ευθύνη του Συνδικάτου με τις δυνατότητες και ικανότητες που διαθέτει σήμερα μέσα από μια μελέτη ή ημερίδα, με συμμετοχή και των ίδιων των εργαζομένων, να αποδείξουμε ότι όχι μόνο δε θα έπρεπε να γίνουν απολύσεις στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εδώ δεν πρέπει να αποκαλύψουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους; Δεν πρέπει να απαντήσουμε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική ένωση βολεύει μόνο τους καπιταλιστές, αφού ακόμα και σε περίοδο κρίσης μπορούν να εξάγουν τα κεφάλαια και να πάνε σε όποια χώρα μπορούν να εκμεταλλευτούν σε μεγαλύτερο βαθμό την εργατική της τάξη; Αυτό δεν είναι απόδειξη ότι λειτουργεί η Ελλάδα ως ιμπεριαλιστική χώρα;

Πιστεύω, πως όσο θα ανοίγεται το ζήτημα της προοπτικής στους χώρους δουλειάς και θα δίνουμε στον εργάτη να κατανοεί ότι η προοπτική περνάει μέσα από την κοινωνική συμμαχία, θα κατακτάμε συνειδήσεις και θα ξεπηδάνε πρωτοπόροι εργάτες που θα θέλουν πραγματικά να βάλουν πλάτη για άλλη κοινωνία.

Να μιλήσουμε απλά, κατανοητά, στην καρδιά των εργατών. Να διδαχτούμε από αυτό που έκανε ο μεγάλος ποιητής σύντροφος Γιάννης Ρίτσος. Εκανε χιλιάδες εργάτες, αγρότες, να τραγουδήσουν ποίηση χωρίς ποτέ τους να έχουν ανοίξει ένα βιβλίο να διαβάσουν ένα ποίημα.

Σύντροφοι, τα εργαλεία τα έχουμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι το Κόμμα έχει επεξεργασμένες θέσεις που αποτελούν παρακαταθήκη για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Να αποδείξουμε πρέπει τη μαστοριά μας.


Δημήτρης Ζορμπάς
Γραμματέας Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Επιβεβαίωση των Θέσεων και στο εξωτερικό

Με βάση τον κεντρικό προβληματισμό των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου, πώς το Κόμμα μας, ως η επαναστατικά οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, θα μπορέσει να προετοιμάσει το εργατικό κίνημα να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και να οικοδομήσει τη δική του, θέλω να θέσω κάποια ζητήματα. Ζητήματα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής και της στρατηγικής μας, ενώ αποτελούν για το Κόμμα πηγή δημιουργικού προβληματισμού για τη βελτίωση της δουλειάς και της παρέμβασής μας με βάση τα νέα καθήκοντα που τίθενται.

Η δουλειά της Οργάνωσής μας στη Γερμανία, χώρα που και παλιότερα αλλά και τελευταία λόγω όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης έχει έντονο ελληνικό μεταναστευτικό στοιχείο, επιβεβαιώνει τη Θέση του 19ου Συνεδρίου ότι μόνο η παρέμβασή μας με κριτήρια κοινωνικοταξικά κινητοποιεί - συσπειρώνει δυνάμεις, τις βάζει σε σωστό ταξικό προσανατολισμό. Αποδεικνύεται ότι βασικό παράγοντα στην ταξική αφύπνιση των εργαζομένων αποτελεί η καθαρή γραμμή αντιπαράθεσης με κάθε ιδεολόγημα «ταξικής ειρήνης», «κοινών προβλημάτων όλων των ανθρώπων». Τα ιδεολογήματα αυτά συγκεκριμένα στο χώρο των μεταναστών αποκτούν, μέσα από το γενικό «όλοι είμαστε Ελληνες», έντονη πατριωτική μορφή, με ένα στόχο: Να κρύψουν από τους εργάτες ότι μοναδικό στοιχείο που τους ενώνει είναι η ίδια ακριβώς μορφή εκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης, ανεξάρτητα από το αν τα αφεντικά τους είναι Ελληνες ή Γερμανοί αφού και το κεφάλαιο ποτέ δεν έκανε διάκριση στην εξαθλίωσή τους με βάση την εθνική τους ταυτότητα. Μόνο η παρέμβαση με τέτοια καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά και αντίστοιχα αιτήματα δίνει δυναμική και προσανατολισμό στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη Γερμανία. Μία τέτοιου είδους δράση και μόνο είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση Επιτροπής Αγώνα Νέων Μεταναστών Βερολίνου, δείχνοντας ότι μόνο η ξεκάθαρη δουλειά μας, απευθυνόμενη στον εργάτη - μετανάστη με βάση τη θέση του στην παραγωγή και την εκμετάλλευση που βιώνει είναι αυτή που μπορεί να αφυπνίσει τη συνείδησή του, να τον κινητοποιήσει, να τον βοηθήσει να αντιληφθεί την ταξική αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνει απέναντι στον άλλο εργαζόμενο, είτε είναι Ελληνας μετανάστης είτε Γερμανός.

Με τα παραπάνω συνδέεται και το επόμενο ζήτημα, το οποίο προκύπτει από τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου αλλά και από τη συνολική πολιτική του Κόμματός μας. Πρόκειται για το ρόλο του κομμουνιστή, όπου κι αν δρα, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που εκεί αντιμετωπίζει. Μιλάμε στην ουσία για την ικανότητα του μέλους του ΚΚΕ αλλά και συνολικά του Κόμματος να μην υποτάσσεται στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου, να προσαρμόζει - εξειδικεύει τη δράση του, χωρίς να αποκλίνει από το βασικό καθήκον του πρωτεργάτη στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης. Η εμπειρία συνολικά του Κόμματος αλλά και της Οργάνωσης Γερμανίας, μιας χώρας με εκφυλισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αποδεικνύει την πολύτιμη σημασία της δράσης του κομμουνιστή, τόσο μεμονωμένα όσο και συνολικά για το εργατικό κίνημα. Οπου οι δυνάμεις μας συμμετέχουν, έστω κι αδύναμα, στους αντίστοιχους φορείς, με βάση και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Γερμανία και δίχως αυταπάτες για το ρόλο του γερμανικού συνδικαλιστικού κινήματος, και εργαζόμενους επηρεάζουμε και σημειώνουμε ρήγματα στη συνείδησή τους. Ταυτόχρονα προβληματίζουμε και άλλες δυνάμεις να λάβουν ξεκάθαρη θέση, να βελτιώσουν κι αυτές την παρέμβασή τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η συζήτηση που κάναμε με το Γερμανικό ΚΚ στην κατεύθυνση αυτή σχετικά με την ευρωπαϊκή μέρα κινητοποίησης συνδικάτων και η δημιουργική συνεργασία μαζί του στη βάση της Επιτροπής Αγώνα Νέων Μεταναστών Βερολίνου. Η συζήτηση στα πλαίσια του πώς θα διεκδικήσουν οι νέοι μετανάστες τα ταξικά τους δικαιώματα αποτελεί παράδειγμα και για τη δική τους αντίστοιχη δράση. Η πείρα αυτή επιβεβαιώνει και τη Θέση του 19ου Συνεδρίου ότι η ένταξη των μεταναστών στα σωματεία, στην ταξική πάλη ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης κάθε χώρας, αποτελεί βασικό παράγοντα ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Επόμενο ζήτημα αφορά στη σχέση του Κόμματος με την ΚΝΕ, σχέση καθοριστική για την ανάπτυξη και την εξειδίκευση της δράσης του Κόμματος στις νεότερες ηλικίες. Η εμπειρία μας από την Οργάνωση κι εδώ επαληθεύει πως μόνο η συντονισμένη δουλειά ΚΟΒ-ΟΒ φέρνει αποτελέσματα στην παρέμβασή μας τόσο σε νεότερες ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες. Είναι οι δυνάμεις του Κόμματος εκείνες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γνωριμία των μελών της ΚΝΕ με όλο και περισσότερους νέους, ενώ έχουμε πολλά παραδείγματα, ως Οργάνωση, που τα ΚΝίτικα μέλη φέρνουν σε επαφή νέους μετανάστες με το Κόμμα, προσπαθούν να γνωριστούν οι ΚΟΒ με γονείς και συγγενείς παιδιών με τα οποία μιλάμε. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις μιλάμε για κοινό περίγυρο ΚΟΒ-ΟΒ, που κινητοποιείται, συσπειρώνεται, υπερασπίζεται το Κόμμα από τον ταξικό εχθρό. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα πως μία τέτοια από κοινού δουλειά είναι καθοριστικός παράγοντας στην αφομοίωση των συντρόφων μας, ως μελών της Νεολαίας του ΚΚΕ, ενισχύοντας τον ταξικό προσανατολισμό της δουλειάς τους στην εργατική νεολαία.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στο σημαντικό ζήτημα της αυτοτέλειας του Κόμματος. Βασικό που προκύπτει από τις Θέσεις είναι ότι η αυτοτέλεια του Κόμματος είναι θέμα το οποίο ξεπερνά απλά και μόνο την ξεκάθαρη οργανωτική του δομή. Αφορά την ουσία της επαναστατικής στρατηγικής του με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού, το ανειρήνευτο ταξικό του μίσος με τον οπορτουνισμό και όλες τις μορφές του και την πάλη για την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας. Η εμπειρία επιβεβαιώνει ακριβώς ότι όπου η αυτοτέλεια δεν είναι έτσι κατανοητή, αλλά περιορίζεται επιφανειακά στην ύπαρξη ξεχωριστού οργανωτικά και μόνο ΚΚ, χάνει την ουσία της, οδηγώντας το ΚΚ σε σημαντικά στρατηγικά λάθη. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ΚΚ του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τα οποία ναι μεν επιδιώκουν την οργανωτική τους αυτοτέλεια, και την έχουν, αλλά στην ουσία, αφήνοντας ανοιχτό μέτωπο συνεργασιών με τον οπορτουνισμό σε επίπεδα εκλογικών και μη συμμαχιών, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα τόσο στην παρέμβασή τους στην εργατική τάξη της χώρας τους όσο και στον προσανατολισμό και στην προοπτική που αυτή έχει. Αποδεικνύεται λοιπόν πως αυτοτελές ΚΚ σημαίνει ακριβώς Κόμμα με ξεκάθαρη επαναστατική στρατηγική, το οποίο όχι μόνο δεν θα διαχέεται οργανωτικά αλλά δεν θα δέχεται καμία υποχώρηση στον ένα και μοναδικό του στόχο, στην επαναστατική δηλαδή ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση της δικτατορίας του προλεταριάτου.


Πιπίτσα Κούσουλα
Εργαζόμενη, Γερμανία

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο ενσωματώνουν εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σαν Κόμμα όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάνουν ένα βήμα παραπέρα διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη μας για την επαναστατική αλλαγή. Θα ήθελα από τη μεριά μου να συμβάλω στον προσυνεδριακό διάλογο μεταφέροντας εμπειρία που προσφέρει η δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ζουν σε χώρες του εξωτερικού.

Ολο το προηγούμενο διάστημα οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο εξωτερικό, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση με τον ταξικό αντίπαλο, στο βαθμό που αυτή αναπτύχθηκε. Το ΚΚΕ και στο πλευρό του η ΚΝΕ σήκωσαν το κύριο βάρος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη ιδεολογία, για τις αιτίες της κρίσης, την προβολή της διεξόδου από αυτήν, το σοσιαλισμό, την απάντηση στον αντικομμουνισμό. Σύντροφοι αναδείχθηκαν σε λαϊκούς ηγέτες στο χώρο δουλειάς τους, σε μεγάλα εκτυπωτήρια ή σε εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία. Τους εμπιστεύτηκαν, σε αρκετές περιπτώσεις, εκατοντάδες εργαζόμενοι. Τους προστάτευσαν όταν η εργοδοσία στράφηκε εναντίον τους, τους ανέδειξαν είτε σαν μέλη, είτε σαν προέδρους των εργοστασιακών συμβουλίων. Μαθητές μέλη της ΚΝΕ ήταν η φωνή που, είτε σε ελληνικά είτε σε γερμανικά σχολεία, απαντούσε στον αντικομμουνισμό του δασκάλου, που υπερασπιζόταν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Σύντροφοί μας έδωσαν μάχη να επηρεάσουν σε ταξική κατεύθυνση κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, σε νοσοκομεία ή πανεπιστήμια, όπου κυριαρχούσαν ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και για τα προβλήματα των νέων μεταναστών από την Ελλάδα, είτε αυτά αφορούσαν τη δουλειά τους, τη διαμονή τους ή την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η μάχη αυτή που δίνουμε σαν Κόμμα και σαν Οργάνωση στις χώρες του εξωτερικού, πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς αρκετές φορές η απόσταση που σε χωρίζει από τους συντρόφους σου είναι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ή πολλές φορές σε δυσκολεύει το γεγονός ότι η ιδεολογική - πολιτική διαπάλη διεξάγεται σε μια ξένη γλώσσα. Το πιο σύνθετο καθήκον όμως είναι το πώς κατορθώνουμε να εξειδικεύσουμε τη γενική πολιτική του Κόμματος με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πάλης όχι μόνο σε έναν κλάδο ή τομέα δουλειάς αλλά σε μια άλλη χώρα.

Αυτή είναι και μια από τις κύριες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Υπήρξε επανάπαυση δηλαδή με το ότι ο γενικός προσανατολισμός δράσης ήταν σωστός, ότι επιβεβαιωνόταν η κατεύθυνσή του. Από τη μια πλευρά δηλαδή είχαμε σωστά σαν κριτήριο του προσανατολισμού δράσης των Οργανώσεων στο εξωτερικό, ότι οι κομμουνιστές σε όποια χώρα και αν ζουν πρέπει να συμβάλλουν στο να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, προϋποθέσεις για να απαλλαγούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα από τους εκμεταλλευτές τους. Την ίδια στιγμή όμως δεν υπήρξε ειδικευμένο σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε πανεπιστήμια, σε νοσοκομεία, στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να δούμε συνολικά στα όργανα και στις Οργανώσεις Βάσεις το πώς θα εξειδικευτεί το γενικό αυτό καθήκον με συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε έναν σύντροφο.

Το παραπάνω θα δώσει και ώθηση στη λύση μιας ακόμη δυσκολίας: Τι ικανότητα έχουμε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά όταν κινητοποιούνται ανώριμες πολιτικά δυνάμεις σε χώρους που μάλιστα κυριαρχούν συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τότε λοιπόν είχαμε περιπτώσεις που σύντροφοι κάτω και από το βάρος του ότι μπορεί να βρίσκονταν μόνοι στο συγκεκριμένο χώρο είτε δεν έκαναν προσπάθεια να οργανώσουν την πάλη στο χώρο τους, είτε συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις χωρίς να δώσουν μάχη στο μέτρο που ήταν δυνατό για να επηρεάσουν το περιεχόμενό τους, να αλλάξουν συσχετισμούς, να κερδίσουν συνειδήσεις. Και φυσικά εδώ μπορούμε να εντοπίσουμε και αδυναμίες στην καθοδηγητική δουλειά των οργάνων ή στη λειτουργία των ΚΟΒ κα ΟΒ, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα των κομματικών και κνίτικων μελών να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα σύνθετα καθήκοντα.

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία το εξής ερώτημα: Τι είναι αυτό το στοιχείο που έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να αναπτύξουν, παρά τις αδυναμίες, μια τέτοια δράση στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή μάλιστα που δυνάμεις που θα έπρεπε να παίζουν πρωτοπόρο ρόλο στο εργατικό λαϊκό κίνημα κάθε χώρας έχουν δυσκολίες, για διάφορους λόγους, να αντεπεξέλθουν σε αυτό το καθήκον; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι σαν κόμμα έχουμε κατακτήσει να διαμορφώσουμε επαναστατική στρατηγική, που εμπλουτίζεται διαρκώς με βάση την εμπειρία που κατακτούμε, και έχει στον πυρήνα της την ανατροπή του καπιταλισμού και όχι τη διαχείρισή του. Το γεγονός δηλαδή ότι στο δίλημμα μεταρρύθμιση ή επανάσταση όλο το σχέδιο δράσης του Κόμματος τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα μέσα από τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, ήταν και είναι σχέδιο συγκέντρωσης δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των αστών. Αυτό είναι που διαμορφώνει και κομμουνιστές, που μπορούν να δρουν κάτω από όλες τις συνθήκες χωρίς να υπολογίζουν τις θυσίες που θα απαιτήσει μια τέτοια μάχη.

Ταυτόχρονα το γεγονός ότι η δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν σημαντική προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να συμβάλλουν στην οργάνωση της πάλης σε ταξική κατεύθυνση σε όποια χώρα της Ευρώπης και αν δρούσαν, αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχουν κάποιες «ιδιαίτερες» συνθήκες που θα αναγκάσουν ένα επαναστατικό κόμμα να συμβιβαστεί με τον ταξικό εχθρό. Το γεγονός δηλαδή ότι δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να αλλοιώσει την επαναστατική του στρατηγική και να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο, μαζί άλλες οπορτουνιστικές ή «προοδευτικές» δυνάμεις, στη στήριξη ή τη διαχείριση της εξουσίας των εκμεταλλευτών του λαού.

Βαδίζουμε μπροστά στο 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας με αισιοδοξία, ότι θα βγούμε πιο ικανοί για τις μάχες που ακολουθούν. Ανάμεσα στα πολλά που ενισχύουν αυτή μας την αισιοδοξία, είναι ότι είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχουν εργάτες στις χώρες της Ευρώπης που να κοιτάνε με ελπίδα στα μάτια τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ότι είναι μεγάλη υπόθεση παιδιά Ελλήνων μεταναστών σε μια ξένη χώρα να μαθαίνουν μέσα από την ΚΝΕ, τη νεολαία του ΚΚΕ, να στέκονται περήφανα και αλύγιστα μπροστά στον ταξικό τους αντίπαλο. Είναι όμως και κάτι που μεγαλώνει τις ευθύνες μας, να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σηκωθούμε σαν Κόμμα ένα μπόι ψηλότερα.


Λουκάς Αναστασόπουλος
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ