ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα στο δρόμο οι σπουδαστές

Συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια για την Αθήνα. Συλλαλητήρια επίσης σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Οι σπουδαστές σήμερα βγαίνουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ, τα οποία μέσω του σχεδίου «Αθηνά», αλλά και της γενικότερης απαξίωσης των τελευταίων χρόνων, έχουν υποβαθμιστεί και συρρικνώνονται, αφού φυτοζωούν με προϋπολογισμούς φτώχειας και κενά καθηγητών. Παράλληλα, οι σπουδαστές πληρώνουν για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό, είναι σε λίστες αναμονής κ.ά.

Οι σπουδαστές θα συγκεντρωθούν σήμερα, στην Ομόνοια, στη 1 το μεσημέρι, και θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο. Μέχρι χτες σχετική απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει οι παρακάτω Σπουδαστικοί Σύλλογοι: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής και Νοσηλευτικής Αθήνας, Μαθηματικού και Φυσικού Πάτρας, Πληροφορικής Χαροκόπειου και ο Σύλλογος οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πάτρας στηρίζουν την κινητοποίηση και καλούν τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), απαιτώντας να μην πληρώνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για δίδακτρα, αναλώσιμα, να καταργηθούν τα δίδακτρα, οι ώρες της πρακτικής άσκησης να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε αυτό καλούν η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και σπουδαστές από τις Σέρρες.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης μετά από πρόταση του ΜΑΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για σήμερα, απαιτώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Πορεία στο κέντρο της πόλης κατά του σχεδίου «Αθηνά», πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας και προχώρησαν επίσης, σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη της εισόδου του Δημαρχείου Λάρισας.

Το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί στα συλλαλητήρια, απαιτώντας:

  • «Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο "Αθηνά". Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που "κουρεύτηκαν". Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα και για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων! Ούτε ευρώ από τους σπουδαστές για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!
  • Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες - νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Οχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.
  • Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τα ΤΕΙ.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
  • Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπων καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις - εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων.
  • Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών».
Βήμα για πιο βαθιά ταξική διαφοροποίηση της Παιδείας

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των σχολείων

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «διασφάλιση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την αντιδραστική κατεύθυνση της λεγόμενης «αξιολόγησης».

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι η αξιολόγηση, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, έχει ως στόχο το κλείσιμο σχολείων, την κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και μαθητών, με βάση την προσέλκυση πόρων είτε από επιχειρήσεις είτε τελικά από την τσέπη των ίδιων των οικογενειών και ως εκ τούτου μιλάμε «για μια διαφοροποίηση ταξική». Η αξιολόγηση, είπε, είναι ένα εργαλείο με το οποίο υπονομεύεται και χτυπιέται ο ενιαίος και αδιάσπαστος χαρακτήρας των σπουδών, του προγράμματος των μαθημάτων, η κατάκτηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και έλεγε «ένας λαός, μια παιδεία».

Σήμερα, υπογράμμισε, το σύστημα έχει ανάγκη από παροχή εφήμερων γνώσεων, δεξιοτήτων, ληξιπρόθεσμων και αναλώσιμων και για αυτό υποβαθμίζει τα μορφωτικά λαϊκά δικαιώματα και χειροτερεύει συνολικά το επίπεδο ζωής των εργαζομένων.

Γι' αυτό, είπε, αποδεικνύεται ότι η πάλη για δημόσια, δωρεάν, ενιαία εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την πάλη για ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας. Για μια οικονομία που θα υπηρετεί πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου ισχυρίστηκε ότι σκοπός της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών αναφέροντας ότι όσοι εκπαιδευτικοί κριθούν ως «ανεπαρκείς θα υποβοηθηθούν και δε θα απολυθούν».

Ο Γ. Γκιόκας ζήτησε να αποσυρθεί τροπολογία της τελευταίας στιγμής που στόχο έχει να διευκολύνει την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Κατήγγειλε δε ότι με την τροπολογία για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι κατευθύνσεις σπουδών θα αναγράφονται στο πτυχίο κάτι που ανοίγει δρόμο για μεγαλύτερη «ευλυγισία», «εξατομίκευση» και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών και πτυχίων.

Κατά τη συνεδρίαση, οι χρυσαυγίτες βουλευτές αναλώθηκαν σε κραυγές περί τις ανάγκης ύπαρξης «εθνικής παιδείας» για να πάρουν απάντηση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη: Ακούσαμε, είπε, κορόνες, περί «εθνικής παιδείας και άλλες αξίες» από τη Χρυσή Αυγή και φαντάζομαι ότι εννοούν τις αξίες των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, την εκπαίδευση μπράβων του υποκόσμου γιατί εκεί κατοικοεδρεύουν και μαχαιροβγαλτών για να χτυπάνε εξαθλιωμένους μετανάστες. Τέτοιες αξίες, τόνισε, εννοούν, τις αξίες των φούρνων του Αουσβιτς, στους οποίους φωτογραφίζονται με καμάρι στελέχη της και μάλιστα έχουν γράψει και τραγούδια βουλευτές της. Τέτοιες αξίες, συνέχισε, θέλουν και τις κρύβουν με γκαιμπελικό τρόπο.

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι οι πρόγονοι της Χρυσής Αυγής οι ταγματασφαλίστες της κατοχής ορκίζονταν ότι θα υπηρετούν και θα υπακούουν «απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού, Αδόλφου Χίτλερ» και αντιπαρέβαλε τον όρκο των μαχητών του ΕΛΑΣ, οι οποίοι ορκίζονταν να αγωνιστούν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας, για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Για αυτό, κατέληξε, ο λαός μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τσαριτσάνης (οι κάτοικοί της εξεδίωξαν τους χρυσαυγίτες), να τους απομονώσει και να μην τους επιτρέπει να καπηλεύονται τη βάρβαρη πραγματικότητα και να προβάλουν ό,τι πιο σκοταδιστικό έχει γεννήσει ο καπιταλισμός που είναι ο ναζισμός και ο φασισμός.

ΚΟΡΩΠΙ
Πέτυχαν σίτιση για τα παιδιά Νηπιαγωγείων και Α' Δημοτικού

Με σχετική παρέμβαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πριν ένα μήνα η Δημοτική Αρχή του Κορωπίου έθεσε την πρόταση για την παροχή ενός δωρεάν γεύματος σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που το έχουν ανάγκη. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισήμανε ότι σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η εξασφάλιση ενός δωρεάν γεύματος από το Δήμο (π.χ. γάλα και σάντουιτς) για όλα τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και με αυτό το πνεύμα έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Μάρτη. Το αίτημα για εξασφάλιση ενός γεύματος για όλα τα παιδιά με κρατική ευθύνη και όχι με τη σύμπραξη ιδιωτών, στήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ και τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί πρωινό σε όλα τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και της Α' Δημοτικού.

Η Γραμματεία των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεύρυνση της παροχής αυτού του γεύματος και καλεί τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, τους γονείς και τους μαζικούς φορείς στην οργάνωση του αγώνα για τη σίτιση των μαθητών με κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποίηση αύριο στο Πέραμα

Στο πόδι βρίσκονται γονείς και δάσκαλοι στο Πέραμα οι οποίοι αύριο Παρασκευή οργανώνουν αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποχρηματοδοτεί τα σχολεία, πολιτική την οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα και η δημοτική αρχή (ΝΔ). Το πρόγραμμα της κινητοποίησης προβλέπει στάση εργασίας των δασκάλων 12 με 2 το μεσημέρι και συγκέντρωση εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών στη 1 το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης.

Στην κινητοποίηση καλούν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περάματος - Κερατσινίου και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, που καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι «εκταμιεύει τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και δεν τις αποδίδει στα ταμεία των σχολείων».

Οι φορείς διεκδικούν: Κανένα ευρώ από τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων. Ενα μίνι γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ και «φιλάνθρωπων», αξιοποιώντας τις υποδομές και τους εργαζόμενους του Δήμου. Δωρεάν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία, απαλλαγή από ΦΠΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές). Διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών προς τις ΔΕΚΟ. Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ