Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα στο δρόμο οι σπουδαστές

Συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια για την Αθήνα. Συλλαλητήρια επίσης σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Οι σπουδαστές σήμερα βγαίνουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ, τα οποία μέσω του σχεδίου «Αθηνά», αλλά και της γενικότερης απαξίωσης των τελευταίων χρόνων, έχουν υποβαθμιστεί και συρρικνώνονται, αφού φυτοζωούν με προϋπολογισμούς φτώχειας και κενά καθηγητών. Παράλληλα, οι σπουδαστές πληρώνουν για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό, είναι σε λίστες αναμονής κ.ά.

Οι σπουδαστές θα συγκεντρωθούν σήμερα, στην Ομόνοια, στη 1 το μεσημέρι, και θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο. Μέχρι χτες σχετική απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει οι παρακάτω Σπουδαστικοί Σύλλογοι: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής και Νοσηλευτικής Αθήνας, Μαθηματικού και Φυσικού Πάτρας, Πληροφορικής Χαροκόπειου και ο Σύλλογος οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πάτρας στηρίζουν την κινητοποίηση και καλούν τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), απαιτώντας να μην πληρώνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για δίδακτρα, αναλώσιμα, να καταργηθούν τα δίδακτρα, οι ώρες της πρακτικής άσκησης να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε αυτό καλούν η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και σπουδαστές από τις Σέρρες.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης μετά από πρόταση του ΜΑΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για σήμερα, απαιτώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Πορεία στο κέντρο της πόλης κατά του σχεδίου «Αθηνά», πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας και προχώρησαν επίσης, σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη της εισόδου του Δημαρχείου Λάρισας.

Το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί στα συλλαλητήρια, απαιτώντας:

  • «Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο "Αθηνά". Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που "κουρεύτηκαν". Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα και για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων! Ούτε ευρώ από τους σπουδαστές για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!
  • Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες - νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Οχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.
  • Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τα ΤΕΙ.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
  • Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπων καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις - εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων.
  • Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ