Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βήμα για πιο βαθιά ταξική διαφοροποίηση της Παιδείας

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των σχολείων

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «διασφάλιση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την αντιδραστική κατεύθυνση της λεγόμενης «αξιολόγησης».

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι η αξιολόγηση, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, έχει ως στόχο το κλείσιμο σχολείων, την κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και μαθητών, με βάση την προσέλκυση πόρων είτε από επιχειρήσεις είτε τελικά από την τσέπη των ίδιων των οικογενειών και ως εκ τούτου μιλάμε «για μια διαφοροποίηση ταξική». Η αξιολόγηση, είπε, είναι ένα εργαλείο με το οποίο υπονομεύεται και χτυπιέται ο ενιαίος και αδιάσπαστος χαρακτήρας των σπουδών, του προγράμματος των μαθημάτων, η κατάκτηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και έλεγε «ένας λαός, μια παιδεία».

Σήμερα, υπογράμμισε, το σύστημα έχει ανάγκη από παροχή εφήμερων γνώσεων, δεξιοτήτων, ληξιπρόθεσμων και αναλώσιμων και για αυτό υποβαθμίζει τα μορφωτικά λαϊκά δικαιώματα και χειροτερεύει συνολικά το επίπεδο ζωής των εργαζομένων.

Γι' αυτό, είπε, αποδεικνύεται ότι η πάλη για δημόσια, δωρεάν, ενιαία εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την πάλη για ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας. Για μια οικονομία που θα υπηρετεί πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου ισχυρίστηκε ότι σκοπός της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών αναφέροντας ότι όσοι εκπαιδευτικοί κριθούν ως «ανεπαρκείς θα υποβοηθηθούν και δε θα απολυθούν».

Ο Γ. Γκιόκας ζήτησε να αποσυρθεί τροπολογία της τελευταίας στιγμής που στόχο έχει να διευκολύνει την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Κατήγγειλε δε ότι με την τροπολογία για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι κατευθύνσεις σπουδών θα αναγράφονται στο πτυχίο κάτι που ανοίγει δρόμο για μεγαλύτερη «ευλυγισία», «εξατομίκευση» και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών και πτυχίων.

Κατά τη συνεδρίαση, οι χρυσαυγίτες βουλευτές αναλώθηκαν σε κραυγές περί τις ανάγκης ύπαρξης «εθνικής παιδείας» για να πάρουν απάντηση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη: Ακούσαμε, είπε, κορόνες, περί «εθνικής παιδείας και άλλες αξίες» από τη Χρυσή Αυγή και φαντάζομαι ότι εννοούν τις αξίες των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, την εκπαίδευση μπράβων του υποκόσμου γιατί εκεί κατοικοεδρεύουν και μαχαιροβγαλτών για να χτυπάνε εξαθλιωμένους μετανάστες. Τέτοιες αξίες, τόνισε, εννοούν, τις αξίες των φούρνων του Αουσβιτς, στους οποίους φωτογραφίζονται με καμάρι στελέχη της και μάλιστα έχουν γράψει και τραγούδια βουλευτές της. Τέτοιες αξίες, συνέχισε, θέλουν και τις κρύβουν με γκαιμπελικό τρόπο.

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι οι πρόγονοι της Χρυσής Αυγής οι ταγματασφαλίστες της κατοχής ορκίζονταν ότι θα υπηρετούν και θα υπακούουν «απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού, Αδόλφου Χίτλερ» και αντιπαρέβαλε τον όρκο των μαχητών του ΕΛΑΣ, οι οποίοι ορκίζονταν να αγωνιστούν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας, για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Για αυτό, κατέληξε, ο λαός μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τσαριτσάνης (οι κάτοικοί της εξεδίωξαν τους χρυσαυγίτες), να τους απομονώσει και να μην τους επιτρέπει να καπηλεύονται τη βάρβαρη πραγματικότητα και να προβάλουν ό,τι πιο σκοταδιστικό έχει γεννήσει ο καπιταλισμός που είναι ο ναζισμός και ο φασισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ