ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καταδικάζει τη δολοφονία του Ινδού φοιτητή

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταδικάζει τη δολοφονία του Ινδού φοιτητή συνδικαλιστή, Σουντίπτα Γκούπτα και με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας σημειώνει: «O 22χρονος Sudipta Gupta ήταν ένας από τους ηγέτες της Ομοσπονδίας Φοιτητών Ινδίας. Συνελήφθη μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των μαζικών και ειρηνικών φοιτητικών διαδηλώσεων με αίτημα τη διενέργεια φοιτητικών εκλογών στα Πανεπιστήμια, οι οποίες απαγορεύονται. Δολοφονήθηκε από την αστυνομία στο κρατίδιο της Καλκούτα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Καλκούτας αυξάνει την καταστολή για να τσακίσει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Η δολοφονία του φοιτητή συνδικαλιστή έρχεται να προστεθεί σε πλήθος διώξεων και δολοφονιών από τις δυνάμεις καταστολής.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συντρόφους του δολοφονημένου συνδικαλιστή και απαιτεί να τιμωρηθούν τώρα οι υπεύθυνοι. Στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Ινδίας και στα δίκαια αιτήματά τους».

ΙΝΔΙΑ
Τραγωδία από κατάρρευση κτιρίου

Για άλλη μια φορά η κερδοφορία των καπιταλιστών έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος
Για άλλη μια φορά η κερδοφορία των καπιταλιστών έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τραγωδία προκάλεσε κατάρρευση υπό κατασκευή κτηρίου στην Ινδία, το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 35 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Το κτήριο βρισκόταν στα προάστια της Μουμπάι και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κατασκευαζόταν με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία περισσότεροι από 64 είναι οι τραυματίες και ακόμα 30 είναι οι εγκλωβισμένοι, με τον αριθμό των νεκρών να ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, αναδεικνύοντας ένα ακόμα έγκλημα κρατικής εργοδοτικής ασυδοσίας. Ο εργολάβος κατασκευαστής του κτιρίου που ήταν φτιαγμένο από μέταλλο και τσιμεντένιες πλάκες αναζητείται από τις αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό κατασκευή κτίριο είχαν νοικιαστεί τέσσερις όροφοι και χτίζονταν ο όγδοος, ενώ για γρήγορο κέρδος δεν είχαν παρθεί στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Τα θύματα - μεταξύ των οποίων και παιδιά - είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, οι οποίοι ζούσαν στο κτήριο και σε παραπήγματα γύρω από αυτό, βάζοντας όπως αποδείχθηκε τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Κρύος ιδρώτας για την ολιγαρχία του πλούτου

Θα μπορούσε στη Ρωσία, σε μια ανερχόμενη δύναμη του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, να δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση; Να αναδειχτεί αυτή και πάλι, όπως στα 1917, ως ο «αδύνατος κρίκος» της ιμπεριαλιστικής «αλυσίδας»;

Σ' αυτό το ερώτημα απαντάει επί της ουσίας καταφατικά ο Γιούρι Λουζκόφ, ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας, κι εκ των ιδρυτών του σημερινού κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας». Οπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ροσμπάλτ», προς το παρόν δεν υπάρχουν συνθήκες για επανάσταση στη Ρωσία, κι «ευτυχώς», όπως δηλώνει ο ζάμπλουτος Λουζκόφ, γιατί κατά αυτόν η επανάσταση είναι «καταστροφή» για όλη την κοινωνία.

Ωστόσο, όπως λέει παρακάτω: «Οι επαναστάσεις γίνονται όταν υπάρχουν δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι, όταν η οικονομία δεν εξασφαλίζει μια κανονική ζωή στους ανθρώπους της χώρας, και ο δεύτερος όταν η πλειοψηφία του λαού βλέπει την απόλυτη αδυναμία των αρχών να διασφαλίσουν την ανάπτυξη του κράτους». Αν κι ο ίδιος εκτιμά πως «σήμερα στη Ρωσία δεν υπάρχουν αυτοί οι δύο παράγοντες», την ίδια ώρα δεν αποκλείει κάτι σχετικό να συμβεί στο μέλλον. Οπως υποστηρίζει, η οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως κατά βάση είναι η σημερινή ρωσική καπιταλιστική οικονομία, προς το παρόν παρέχει την κοινωνική «συνιστώσα», αλλά εκτιμά πως σύντομα η ρωσική οικονομία θα έχει ισχυρούς ανταγωνιστές, που είναι ήδη ορατοί στον ορίζοντα.

Μεταξύ των πιθανών ανταγωνιστών της Ρωσίας στον τομέα της εκμετάλλευσης των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων ο Λουζκόφ βλέπει τις ΗΠΑ, που τις χαρακτηρίζει μια «μεγάλη παραγωγό» φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. «Στην πραγματικότητα, - όπως σημειώνει - πρόκειται για επανάσταση στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας και προσθέτει πως «σε μια σοβαρή μελέτη αναφέρεται πως στο μέλλον οι ΗΠΑ θα εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμή 250 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Και καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα, εννοώ στην παραγωγή, τότε στην περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο, το κράτος μας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στην κοινωνία».

Η ολιγαρχία του πλούτου και στη Ρωσία ανατριχιάζει και μόνο στη σκέψη των κοινωνικών επαναστάσεων που αντικειμενικά θα συμβούν μέσα στον 21ο αιώνα...


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μετά την παραίτηση του υπουργού προϋπολογισμού στην κυβέρνηση Ολάντ, Ζερόμ Καϊζάκ, που έκρυψε ότι διατηρούσε καταθέσεις στο εξωτερικό και κατηγορείται για φοροδιαφυγή, χτες και άλλος συνεργάτης του Γάλλου Προέδρου, ο Ζαν-Ζακ Οζιέ, πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και ταμίας του Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012, εμφανίζεται να είναι μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών (οφσόρ) στα νησιά Καϊμάν. Τα σκάνδαλα βέβαια αυτά που υποτίθεται συγκλονίζουν πολλά αστικά ΜΜΕ, είναι συνυφασμένα με τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος, που ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι καταλήγει στα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- H αρχή του τέλους της σιωπής χιλιάδων θυμάτων σεξουαλικού βιασμού και απάνθρωπης κακοποίησης σε ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα οργανώσεων αρωγής όπως ο ...Στρατός Σωτηρίας» στην Αυστραλία επί πολλές δεκαετίες ('50,'60, '70) ξεκίνησε χτες ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής, στο Ανώτατο Δικαστήριο Μελβούρνης με τις καταθέσεις χιλιάδων μαρτύρων. Οι καταθέσεις αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον ως τον Οκτώβρη.

ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, συνοδευόμενη από κορυφαίους υπουργούς. Βασικός στόχος της είναι η προώθηση οικονομικών αλλά και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ενώ αναμένεται να ζητήσει από τη νέα κινεζική ηγεσία να ασκήσει την επιρροή της για την αποκλιμάκωση της τελευταίας κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.

TOKIO-- Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα σταμάτησε χτες να λειτουργεί το σύστημα ψύξης ράβδων πυρηνικών καυσίμων στον υπ' αριθμόν τρία αντιδραστήρα του πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία που καταστράφηκε από τσουνάμι και την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας από τη μητρική εταιρία ενέργειας TEPCO το Μάρτη του 2011.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στην έγκριση του συμβολαίου πώλησης του ναυπηγείου Brodotrogir στην εταιρεία Kermas energija που ανήκει στον επιχειρηματία Ντάνκο Κόντσαρ, προχώρησε χτες η κροατική κυβέρνηση.

ΚΙΝΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα μετά τον πέμπτο θάνατο από τον ιό της γρίπης των πτηνών και το νέο στέλεχος Η7Ν9. Στη Σαγκάη έχουν ήδη ξεκινήσει τη σφαγή πουλερικών σε μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, μετά τον εντοπισμό του ιού Η7Ν9 σε περιστέρια της περιοχής, ενώ έχουν κλείσει και οι αγορές πουλερικών. Στην Κίνα έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο, ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι αρχές ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικές, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν δείγματα ευρείας διάδοσης της νόσου, μέχρι στιγμής.

ΠΓΔΜ
Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο (Κυριακή) και πάλι χιλιάδες ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ προκειμένου να εκλέξουν νέες τοπικές αρχές κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε 30 δήμους της χώρας. Ως γνωστόν, από τον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 24 Μαρτίου, εξελέγησαν 51 δήμαρχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων (39) προέρχονται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι και από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI (8) του Αλί Αχμέτι.

Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται -μεταξύ άλλων- και στην υπερδημαρχεία των Σκοπίων, στην οποία θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE και σημερινός δήμαρχος Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 48% και ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» (SDSM), Γιάνι Μακραντούλι, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 28%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και στο δεύτερο αυτό γύρο, οι υποψήφιοι του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι θα επικρατήσουν στους περισσότερους δήμους με σλαβικό πληθυσμό, ενώ οι υποψήφιοι του DUI αναμένεται να επικρατήσουν στους περισσότερους δήμους με αλβανικό πληθυσμό.

ΡΩΣΙΑ
Κατέχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς όπλων

«Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένας από τους αναμφισβήτητους ηγέτες στις πωλήσεις όπλων και ειδικού εξοπλισμού. Δίπλα μας βρίσκονται μόνον οι ΗΠΑ. Κατέχουμε περισσότερο από το 25% της παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας τα συνοπτικά στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία και τον όγκο των εξαγωγών των στρατιωτικών παραγγελιών για το τελευταίο έτος, που βρίσκουν τη Ρωσία να έρχεται δεύτερη, με μόνο μια μικρή διαφορά από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την αύξηση κατά 12% της αξίας των ρωσικών οπλικών εξαγωγών προς τις άλλες χώρες, που ανήλθαν στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Β. Πούτιν είπε πως η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία κατευθύνθηκε σε 66 χώρες, ενώ έχουν υπογραφεί ανάλογες συμφωνίες με 85 χώρες. Οι παραγγελίες που έχουν κλείσει μέσα στο 2012 αφορούν όπλα και άλλον πολεμικό εξοπλισμό αξίας 46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού Τύπου, το 43% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών όπλων κατευθύνεται στις χώρες του Ειρηνικού, το 23% στις χώρες της Μέσης Ανατολής και το 13% στις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το «Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη» (SIPRI), που δημοσιεύτηκε στις 18 Μάρτη, οι ΗΠΑ κατέχουν το 30% της αγοράς, η Ρωσία το 26%, ενώ στην πεντάδα των μεγαλύτερων εμπόρων όπλων εντάσσονται με μεγάλη απόσταση η Γερμανία (7%), η Γαλλία (6%) και η Κίνα (5%), που για πρώτη φορά φέτος αναδείχτηκε στην 5η θέση «εκπαραθυρώνοντας» απ' εκεί τη Μεγάλη Βρετανία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ