ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύμορφη προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων

ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.--

Επίσκεψη στη Μογγολία πραγματοποίησε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε συνομιλίες στο Ουλάν Μπατόρ με τον ομόλογό του, Νορόβ Αλτάνκουγιαγ, δηλώνοντας την επιθυμία της Αγκυρας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

Και ενώ ο Ρ. Ερντογάν πραγματοποιεί ασιατική περιοδεία για την προώθηση των συμφερόντων των τουρκικών μονοπωλιακών ομίλων, ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανοίγοντας τις εργασίες μίας ακόμα συνάντησης, η οποία λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, υπό τον τίτλο «Συμπόσιο για την Μετανάστευση, το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα», δήλωσε ότι η αυξητική τάση του ρατσισμού, του αντιισλαμισμού και της ξενοφοβίας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση προκαλούν σειρά «ανησυχιών που απειλούν την Ευρώπη». Προειδοποίησε δε ότι όσο η Ευρώπη δεν συμπεριφέρεται στο Ισλάμ και τους μετανάστες με την απαιτούμενη ανεκτικότητα, τότε παραμένει ζωντανό το ενδεχόμενο νέων ολοκαυτωμάτων και διώξεων. Η ομιλία του αυτή ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στο ιδεολόγημα της Τουρκίας ως «προστάτιδας» δύναμης του μουσουλμανικού κόσμου.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά μονοπώλια προχωρούν σε όλο και περισσότερες επενδύσεις στο βόρειο Ιράκ, και εξελίσσονται στον κυρίαρχο ξένο επενδυτή της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις 2.296 επιχειρήσεις το 47,87% είναι τουρκικών συμφερόντων, ενώ στην περιοχή δουλεύουν περισσότεροι από 50.000 Τούρκοι εργάτες.

ΗΠΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις μεταναστών

Από τη μαζική διαδήλωση στην Ατλάντα
Από τη μαζική διαδήλωση στην Ατλάντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, απαιτώντας από την κυβέρνηση νομιμοποίηση, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα για να υφαρπάξει την ψήφο εκατομμυρίων μεταναστών κατά κύριο λόγο των ισπανόφωνων, οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα των 11 εκατομμυρίων μεταναστών, χωρίς έγγραφα, που βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις των μεταναστών, με τίτλο «Πορεία για την Υπηκοότητα», έγιναν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις είχαν στόχο την άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο όπου διεξάγεται συζήτηση για το νομοσχέδιο που προωθεί μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική νομοθεσία η οποία παραμείνει ως έχει από το 2007. Το 2010 ο πρόεδρος Ομπάμα με τυμπανοκρουσίες προώθησε το «Dream Act» που θα έδινε την αμερικανική υπηκοότητα σε νεαρούς μετανάστες, που έφθασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά. Πέρσι τον Ιούλη, μέσω προεδρικού διατάγματος, τους έδωσε απλώς τη δυνατότητα να ανανεώσουν για άλλα δύο χρόνια τη βίζα τους...

Βέβαια ο πρόεδρος Ομπάμα που προβάλλει πάντα τις «αντιρρήσεις» των Ρεπουμπλικανών, δεν έχει παραλείψει να προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Τζορτζ Ου. Μπους και κατέχει και το ρεκόρ των μαζικών και βίαιων απελάσεων μεταναστών χωρίς έγγραφα, χωρίζοντας ακόμη και γονείς από τα παιδιά τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Γερουσία και αποτελεί προϊόν δικομματικής συμφωνίας, καθώς προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των συνοριακών με το Μεξικό περιοχών. Αφού επιτευχθεί το πλήρες σφράγισμα των συνόρων -απαιτείται να υπάρχει άνω του 90% επιτυχία των αρχών ασφαλείας για την αποτροπή εισροής νέων μεταναστών- μόνο τότε θα μπορούν οι μετανάστες χωρίς έγγραφα να υποβάλλουν αιτήσεις για νομιμοποίησή τους. Διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαετία. Βέβαια, οι μετανάστες είναι φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για τους καπιταλιστές, και αυτό είναι που βαραίνει περισσότερο.

  • Ημέρα κινητοποιήσεων χτες με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις με απαίτηση να κλείσει διά παντός η παράνομη φυλακή και συνάμα κολαστήριο του Γκουαντάναμο.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αποκάλυψη ενός ακόμη νεοναζιστικού κυκλώματος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κύκλωμα νεοναζί με παγγερμανική εμβέλεια που δρούσε εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και υπό το μανδύα μιας MKO «για τη στήριξη» των φυλακισμένων αποκάλυψαν οι έρευνες των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Bild και Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κέντρο του δικτύου εντοπίστηκε στις φυλακές του κρατιδίου της Εσσης, ενώ είχε επαφές και δρούσε σχεδόν σε όλες τις γερμανικές φυλακές επιχειρούσε να δικτυώσει καταδικασμένους νεοναζί. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσσης Γιόργκ - Ούβε Χαν έκανε λόγο «για απόπειρα» του νεοναζιστικού κυκλώματος να έρθει σε επαφή, κυρίως δια αλληλογραφίας, με κύκλους φυλακισμένων που πρόσκεινται στην NSU (Nationalsozialistische Untergrund - Παράνομοι Εθνικοσοσιαλιστές) της ομάδας των «δολοφόνων των ντονέρ» όπως έχουν βαπτιστεί, καθώς σκότωναν κατά κύριο λόγο Τούρκους μετανάστες.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, όπου τονίζεται ότι το νεοναζιστικό κύκλωμα είχε στόχο να ενσωματώσει στις τάξεις του μετά τη σύλληψή της και τη μοναδική επιζήσασα της νεοναζιστικής ομάδας NSU, Μπεάτε Τσέπε, η δίκη της οποίας έχει οριστεί να γίνει στο Μόναχο και η έναρξή του αναμένεται για τις 17 Απριλίου. Ασχέτως, πάντως, της δίκης και τι πραγματικά θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκειά της, ειδικά υπό το πρίσμα των επερχόμενων εκλογών και του πολιτικού καιροσκοπισμού της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, «να κόψει το κεφάλι του φιδιού», τα ερωτηματικά είναι πολλά όσον αφορά την πολύχρονη δράση των διαφόρων νεοναζιστικών ομάδων «δίχως ποτέ οι αρχές να αντιληφθούν τίποτα» ή ακόμη περισσότερο όσον αφορά τις αποκαλύψεις ότι δρούσαν ως μακρύ χέρι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά συγκρούσεων ένοπλων μελών καρτέλ και συμμοριών και των αρχών ασφαλείας στη νότια πολιτεία του Μεξικού Μιτσοακάν. Ο «βρώμικος πόλεμος» μεταξύ των καρτέλ και των συμμοριών και των αρχών ασφαλείας από το Δεκέμβρη του 2006 έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 70.000 ανθρώπους, και χρησιμοποιείται και ως πρόσχημα για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Περίπου δέκα κτίρια, μεταξύ των οποίων και το δημαρχείο της πόλης Μπερμέο, καταστράφηκαν χτες από μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ιστορικό κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης στη Χώρα των Βάσκων. Τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε από ένα εγκαταλελειμμένο κρίριο, διερευνώνται από τις αρχές.

ΣΙΔΝΕΪ. -- Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα από έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο ιστότοπος Wikileaks ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μπομπ Καρ υπήρξε πληροφοριοδότης των ΗΠΑ, σε θέματα που αναφέρονταν στα εσωτερικά του «Εργατικού Κόμματος» τη δεκαετία του '70.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Οι ισλαμιστές της ένοπλης οργάνωσης Μπόκοο Χαράμ που συγκρούονται με τις νιγηριανές δυνάμεις προσπαθώντας να επιβάλουν ισλαμικό νόμο στη Νιγηρία απέρριψαν χτες την πρόταση αμνηστείας που τους είχε κάνει πριν μια βδομάδα ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλακ Τζόναθαν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για αμνηστεία, επειδή «δεν είναι κάτι κακό» η ένοπλη δράση τους.

TOKIO.-- Η ιαπωνική εταιρεία ενέργειας Tepco, που διαχειρίζεται τον (σε μεγάλο βαθμό) κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανέφερε χτες μια νέα διαρροή ιδιαίτερα ραδιενεργού ύδατος περίπου 22 λίτρων από υπόγεια ελαττωματική δεξαμενή.

ΤΑΪΠΕΪ - ΤΟΚΙΟ.-- Αξιωματούχοι Ταϊβάν και Ιαπωνίας υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει την αλιεία από ταϊβανέζικα αλιευτικά σκάφη στις διαφιλονικούμενες (μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας) βραχονησίδες Σενκάκου/Ντιαόγου που βρίσκονται ανοικτά της Θάλασσας Ανατολικής Κίνας. Η συμφωνία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου...

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Δύο Μαλινέζοι της φυλής των Τουαρέγκ που είχαν πάρει το μέρος ένοπλων ισλαμιστών στο βόρειο Μάλι και συνελήφθησαν το Φλεβάρη πέθαναν από βασανιστήρια του στρατού και έλλειψη εξαερισμού σε αποπνικτικά κελιά φυλακής στην πρωτεύουσα Μπαμάκο κατήγγειλε χτες εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΟΦΙΑ.-- Με εγκύκλιό του προς τους ιμάμηδες της Βουλγαρίας, ο αρχιμουφτής Μουσταφά Αλί Χατζί κάλεσε τους Βούλγαρους Μουσουλμάνους να ψηφίσουν το πρώην κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα GERB στις επικείμενες εκλογές της 12ης Μάη, λόγω των στενών σχέσεών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Γκαλέρια».

ΚΙΝΑ
Επιθεώρηση του στρατού από τον Σι Τζίνπινγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Προσωπική δουλειά για να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, ζήτησε από τους στρατιώτες ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος επιθεώρησε τις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Πολεμικού Ναυτικού, στην επαρχία Χαϊνάν, με αφορμή τις εργασίες του οικονομικού φόρουμ της Ασίας στην πόλη Μποάο και αιχμή την ανασύνταξη και ανάπτυξη της στρατιωτικής υποδομής που έχει ήδη ανακοινώσει η Κίνα. Το Πεκίνο προχωρά σε συστηματική αύξηση του αμυντικού της προϋπολογισμού και η επίσκεψη Τζίνπινγκ είχε στόχο την ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών, καθώς η ραγδαία καπιταλιστική ανάπτυξη της Κίνας, την ωθεί στον εξοπλισμό εν μέσω του ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις. Στην περιοδεία του ο Σι Τζίνπιγκ εξέτασε τα πολεμικά σκάφη, τα υποβρύχια, ενώ ενημερώθηκε και για την πορεία της εκπαίδευσης των στρατιωτών.

Την Πέμπτη βρέθηκε στην Κίνα και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Ο Τζ. Μπράουν εξήρε τις συνεχώς ενισχυόμενες σινο-αμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας ότι περαιτέρω προσέγγιση θα έχει ακόμα μεγαλύτερα «οφέλη» για τα συμφέροντα των δύο χωρών, ζήτημα που αφορά κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ