ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργία και στάση εργασίας σήμερα

Συγκέντρωση υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Απεργούν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προχωρούν σε 6ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) ενάντια στις απολύσεις, στο κλείσιμο δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και στην υπόλοιπη χώρα στις τοπικές Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, 2ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Επίσης, την απεργία των γιατρών στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής καλεί όλους τους υγειονομικούς σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από την Πολυκλινική Αθηνών.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην Υγεία, αν περιοριστεί ο αγώνας στο να μην κλείσει το νοσοκομείο και «δεν απαντάμε στο πώς θα λειτουργεί το νοσοκομείο. Αν θα λειτουργεί με δικά του έσοδα, ως επιχείρηση ΑΕ, δηλαδή με φθηνούς εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες». Καλεί σε ανάπτυξη επίμονου και μαχητικού αγώνα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους φορείς των σπουδαστών των σχολών Υγείας, τα συνταξιουχικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φορείς των φτωχών ΕΒΕ και αγροτών και απαιτεί:

  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος ή ολόκληρης δημόσιας μονάδας Υγείας - Πρόνοιας. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Να ανακληθούν οι περικοπές στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις.
  • Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργαζομένων στους εργολάβους και τις ΜΚΟ.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, να επιστραφούν τα «κουρεμένα» αποθεματικά.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές από τους ασθενείς. Δωρεάν περίθαλψη όλων των ανέργων.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους.

Προειδοποιητική επίσχεση εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από 18 τις Απρίλη αποφάσισε χτες η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, διεκδικώντας να πληρωθούν τις εφημερίες Δεκέμβρη 2012.

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζονται όλο το μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στη Λέσβο οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας στις 18 και 19 Απρίλη, στην Αχαΐα νέο συλλαλητήριο στις 23 Απρίλη και στην Ξάνθη νέα απεργία στις 24 Απρίλη.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Κέρκυρας καλεί σήμερα το ΠΑΜΕ στις 8.30 το πρωί για τα τεράστια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας σε βάρος ασθενών και εργαζομένων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και την ταλαιπωρία των ασθενών καθημερινά. Εξαιτίας των ελλείψεων κάποιες κλινικές δεν μπορούν να βγάλουν εφημερίες όλες τις μέρες του μήνα και καλούν ιδιώτες ιατρούς να γνωματεύσουν ή να εξετάσουν τους ασθενείς. Τα Κέντρα Υγείας επίσης υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Επίσης, πολλά είναι τα χρωστούμενα δεδουλευμένα που αναγκάζουν τους γιατρούς να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.

ΔΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Καλεί σε άμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα των εργαζομένων ενώ συνεχίζονται τα επενδυτικά παζάρια

Να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους προσπαθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που χτες δήλωσε εγγράφως ότι το νοσοκομείο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Με τη χτεσινή ανακοίνωση η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» επιχείρησε να ανασκευάσει την εκβιαστική ανακοίνωση (12.4.2013) του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» (ΚΙΕΝ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) ότι από σήμερα «έγκειται πιθανή αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"», παρά τη δήλωση της «πολιτείας και του υπουργείου Υγείας να παραμείνει ανοιχτό».

Βέβαια, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» δεν αποκλείει μελλοντικά την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω έλλειψης υλικών και πλημμελούς στελέχωσης. Ταυτόχρονα, δηλώνει προσηλωμένη στο διάλογο για την εξεύρεση επενδυτή για το νοσοκομείο «μέχρι να ξεπεραστούν τα ακανθώδη θέματα».

ΔΑΣ: Αμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν» ζητά να σταματήσει κάθε διάλογος με απαίτηση να διακοπούν και τα επενδυτικά παζάρια. «Η διαμαρτυρία, τονίζει η ΔΑΣ, να είναι οργανωμένη και όχι χύμα και τύφλα. Να πιέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" για άμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

Ειδικότερα για τις αποφάσεις των ΚΙΕΝ-ΕΕΣ η ΔΑΣ υπογραμμίζει: «Είναι ένας αναγκαστικός ελιγμός, για να διατηρήσει αλώβητο τον πυρήνα της επενδυτικής επιλογής... Προσδοκία της διοίκησης είναι να κερδίσει χρόνο για "καλύτερους" όρους εκχώρησης στους μνηστήρες με ισοδύναμα όμως αντεργατικά λεπίδια. Καμιά εμπιστοσύνη».

Δωρεάν υπηρεσίες με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση

Το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» πρέπει να παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες σε όλους, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική και «φιλανθρωπική» του δράση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ιδιωτικής Υγείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, τονίζει τα εξής: «Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να γυρίσουν την πλάτη στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, στους δήθεν "ανεξάρτητους" συνδικαλιστές γιατί χρόνια τώρα στήριξαν σιωπηλά αυτή την πολιτική. Προτείνουν μέτρα και αιτήματα για τη "σωτηρία" των εργαζομένων και του "Ντυνάν" που βοηθάνε τους εργοδότες. Είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν μειώσεις και στην επιχειρησιακή και την κλαδική σύμβαση! Η λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι να ψάξουν να βρουν με ποιο τρόπο θα πληρώσουν τα χρέη και θα αυξήσουν τα κέρδη του "Ντυνάν", για να μπορέσουν δήθεν να πληρωθούν και να έχουν δουλειά. Λύση δεν είναι να πληρώνουν οι οικογένειές μας για την υγεία τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιβάλει τη μείωση μισθών, τη μείωση των παροχών από τα Ταμεία μέσω του ΕΟΠΥΥ. Λύση είναι να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες».

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Δυσκολεύεται να τις καλύψει το 56,7% των ασθενών

Ενώ 39,9% των γονιών εμποδίζονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

To 56,7% των αρρώστων δυσκολεύεται να καλύψει τη δαπάνη των φαρμάκων του (εξ ολοκλήρου ή συμμετοχές), ενώ το 52,3% του πληθυσμού ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων. Ακόμη, η οικονομική κρίση έχει σημαντική επίπτωση και στις πρακτικές εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα εθελοντικό πρόγραμμα ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρόεδρος της ΕΕ Γιάννης Τούντας είπε ότι τα προγράμματα ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής θα αρχίσουν από πέντε δήμους και θα συνεργαστούν με τα κοινωνικά ιατρεία, όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ωστόσο πρόκειται για πρωτοβουλία που υποκαθιστά την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψή τους. Επιπλέον η όποια προσφορά αλληλεγγύης των επιστημόνων σκιάζεται από τη μη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και άπορους, ακόμα και ΑμεΑ, από πανεπιστημιακό νοσοκομείο (π.χ. «Αιγινήτειο») λόγω «υψηλού κόστους»...

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στην εργοδοτική τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης» προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στη Βέροια, με απόφαση του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου τους. Στις 9 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια από όπου θα ξεκινήσει πορεία. Χτες η εργοδοσία προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν τρομοκρατούνται και καλούν την εργοδοσία να πληρώσει τώρα τα δεδουλευμένα 2 μηνών που τους οφείλει και να ανακαλέσει τις απολύσεις που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες.

«ΑΓΝΟ»: Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, μέσα από νέα γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα. Διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η επιχείρηση από το Δεκέμβρη, ανάκληση των 6 παράνομων απολύσεων, ανάκληση των 119 διαθεσιμοτήτων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι, παρά τις πιέσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας που τους ζήτησε να μην εναντιωθούν στην υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο '99, που θα συζητηθεί εκ νέου μετά τη έφεση που κατέθεσε εναντίον της αρχικής απορριπτικής απόφασης του δικαστηρίου.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά τη χτεσινή πετυχημένη 24ωρη απεργία, διατράνωσαν οι εργαζόμενοι του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, με τη συμπαράσταση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας. Σε χτεσινή συνάντηση με την εργοδοσία, η κατασκευάστρια εταιρεία (ΜΗΧΑΝΙΚΗ) επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να πληρώσει τα δεδουλευμένα εργαζομένων και απολυμένων του εργοταξίου. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μέχρι και 15 μήνες. Στην απεργία, εκτός από τους εργάτες και τους απολυμένους, συμμετέχουν και οι εργολάβοι του έργου, οι οποίοι και αυτοί παραμένουν απλήρωτοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ