ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Οι ναυτεργάτες να πετάξουν στη θάλασσα τις ατομικές συμβάσεις

Παρεμβάσεις χτες στα πλοία της ΝΕΛ «AQUA JEWEL» και «AQUA SPIRIT» στο Λαύριο

Από τη σύσκεψη που έγινε στο πλοίο «Aqua Jewel»
Από τη σύσκεψη που έγινε στο πλοίο «Aqua Jewel»
«Αν μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα στα ακτοπλοϊκά καράβια και δεν έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μας θέλει χωρίς δικαιώματα και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, για τα κέρδη των εφοπλιστών, οφείλεται στους οργανωμένους αγώνες μας. Ετσι θα πετάξουμε στη θάλασσα και τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με παρεμβάσεις τους χτες από το πρωί έως το μεσημέρι στα πλοία της ΝΕΛ «AQUA JEWEL» και «AQUA SPIRIT» στο Λαύριο, με συσκέψεις που έγιναν στις τραπεζαρίες των καραβιών, εμψύχωσαν τους ναυτεργάτες. Εδειξαν ότι τα πληρώματα μπορούν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτα τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους «μοίρασε» η ΝΕΛ αξιώνοντας με απειλές και εκβιασμούς να τις υπογράψουν για να εξασφαλίσει φτηνό και ευέλικτο ναυτεργατικό δυναμικό. Να ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των ΣΣΕ Ακτοπλοΐας.

Πρόκληση που έρχεται να προστεθεί και στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει τους ναυτεργάτες απλήρωτους από τον Οκτώβρη να θαλασσοπνίγονται. Ενώ σε αρκετούς δεν έχει καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

«Αυτοί έχουν κέρδη κι εμείς πείνα...»

Στο «AQUA JEWEL» έγινε σύσκεψη με το πλήρωμα στην τραπεζαρία. Αρκετοί από τους ναυτεργάτες δεν είχαν υπογράψει την ατομική σύμβαση αορίστου χρόνου. «Πάνε να μας τα πάρουν όλα. Αν τους αφήσουμε σε λίγο θα ζητάμε τα δικαιώματά μας και θα μας πετάνε στη θάλασσα. Αυτοί κέρδη και εμείς πείνα», ανέφερε ένας καμαρότος. Ο Θανάσης Ευαγγελάκης α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ τόνισε ότι «οι εφοπλιστές θέλουν να δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ και να παίρνουμε όσα μας δίνουν. Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι επιδιώκουν να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας 127 χρόνια πίσω, όταν οι εργάτες του Σικάγο κατέκτησαν στο 8ωρο. Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Δεν υπογράφουμε τις ατομικές συμβάσεις, θα καταργήσουμε στην πράξη στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, συμμετέχουμε αποφασιστικά και μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος, ο οποίος μιλώντας στους ναυτεργάτες σημείωσε: «Εσείς μπορείτε να καθορίσετε τις εξελίξεις. Να μη δεχτείτε να υπογράψετε τις συμβάσεις και να μπείτε στο καράβι με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είστε μόνοι σας. Είμαστε και οι εργάτες της στεριάς εδώ. Αυτή είναι η ελπίδα μας, η ταξική ενότητα των εργατών, η κοινωνική μας συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες, μικροεπαγγελματίες».

«Δεν υπέγραψα γιατί σκέφτομαι τα παιδιά μου»!

Ανάλογα στιγμιότυπα εκτυλίχθηκαν στο «AQUA SPIRIT». «Είμαι από αυτούς που δεν υπέγραψαν γιατί σκέφτομαι τα παιδιά μου», ανέφερε ένας ναύτης. Ενώ ο Θωμάς Παπάς πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σημείωσε: «Η πλούσια πείρα των αγώνων μας, έχει δείξει ότι με τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, με οργάνωση και αγώνα έχουμε και αποτελέσματα. Ετσι έχουμε επιβάλει και την καταβολή των δεδουλευμένων σε μια σειρά πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά. Μη φοβάστε συνάδελφοι».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προκλητικό σκεπτικό απόρριψης της περίθαλψης των μεταλλεργατών

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μεταλλεργατών θα ήταν κατάφωρη αδικία για τους άνεργους άλλων περιοχών της χώρας να υπάρχει ένα κομμάτι ανέργων «με προνόμια»! Αυτό ήταν το επιχείρημα, με το οποίο ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος απέρριψε το αίτημα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μεταλλεργατών που (μεταξύ άλλων) κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας και την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργάτες του κλάδου.

Οπως σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος η ανεργία χτυπάει κόκκινο και η περιοχή οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Ζήτησε να λειτουργήσουν άμεσα τα ναυπηγεία με ευθύνη της κυβέρνησης, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να στηριχθούν άμεσα οι οικογένειές τους με καταβολή ενίσχυσης 1.000 ευρώ, να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να ληφθούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ο υφυπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας αναζητείται λύση, η οποία όμως δε θα δώσει «ένα σήμα ότι πριμοδοτούμε την ανασφάλιστη και τη μαύρη εργασία ανοίγοντας δρόμο για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και σε όσους εργάζονται ανασφάλιστοι».

Στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί ούτε μισό αίτημα των εργαζομένων και ζήτησε να ξεκινήσει η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζομένων στη ζώνη Περάματος και να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές και χώρους δουλειάς.

Η μόνη λύση, είπε, για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού είναι η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα είναι ενταγμένος σε ένα κεντρικό εθνικό σχεδιασμό που θα έρχεται σε πλήρη ρήξη με τους περιορισμούς και τις επιλογές της ΕΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΝΑ
Καταψηφίστηκε το άρθρο για τις ΣΣΕ σε ποντοπόρα και αναψυχής

Με 151 όχι, 116 ναι και ένα «παρών» καταψηφίστηκε χτες με ονομαστική ψηφοφορία το άρθρο 19 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία και για τα πληρώματα στα σκάφη αναψυχής.

Εκτός από το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το άρθρο καταψήφισε η ΔΗΜΑΡ και κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξέφρασε τη «στεναχώρια του» για την καταψήφιση και είπε ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ακόμα και με τη μορφή τροπολογίας σε άλλο νομοσχέδιο. Κατά τον υπουργό η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι μέτρο αναπτυξιακό, αφού τα ελληνικά πληρώματα δε θα προτιμούνται όταν πληρώνονται με 2.500 δολάρια τη στιγμή που τα ξένα πληρώματα αμείβονται με 1.200 δολάρια.

Θυμίζουμε ότι το ν/σ του ΥΝΑ εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Μεθοδεύσεις αποκλεισμού των ταξικών δυνάμεων

Τις μεθοδεύσεις της «Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης» (ΑΑΠ), πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις στο Σωματείο του Δήμου Βύρωνα, η ΕΣΑΚ-ΔΑΣ.

Συγκεκριμένα η ΑΑΠ με το επιχείρημα της «προγραμματικής συμφωνίας» (ότι δηλαδή στο προεδρείο του ΔΣ του Σωματείου θα συμμετέχουν όσοι συμφωνούν σε συγκεκριμένα ζητήματα!) απέκλεισε από το προεδρείο την ΕΣΑΚ-ΔΑΣ, τη δεύτερη δηλαδή σε δύναμη παράταξη, που ψήφισαν το 37% των εργαζομένων, στις πρόσφατες εκλογές.

Η ΕΣΑΚ σημειώνει ότι το προεδρείο δεν παίρνει αποφάσεις, αυτό το κάνει το ΔΣ και η γενική συνέλευση. Ακόμα πως πάγια θέση της είναι η συγκρότηση προεδρείων σε αντιπροσωπευτική - αναλογική βάση, ανάλογα με τη δύναμη της κάθε παράταξης, χωρίς προαπαιτούμενο την προγραμματική συμφωνία. Αλλωστε, σημειώνει, «αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, τότε θα εκφραζόταν και προεκλογικά με τις αντίστοιχες παρατάξεις».

Δικάζονται ναυτεργάτες στη Θάσο

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους 12 ναυτεργάτες που δικάζονται μετά από μήνυση της εργοδοσίας, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου, τη Δευτέρα 22 Απρίλη στις 9 το πρωί στα δικαστήρια στο Λιμένα Θάσου. Οι ναυτεργάτες δικάζονται εκείνη την ημέρα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πλοιοκτήτης Μητσόπουλος σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών. Στην πραγματικότητα, οι ναυτεργάτες, στις 7 Δεκέμβρη του 2009 πραγματοποίησαν κινητοποίηση - στάση εργασίας, για να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ