Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Οι ναυτεργάτες να πετάξουν στη θάλασσα τις ατομικές συμβάσεις

Παρεμβάσεις χτες στα πλοία της ΝΕΛ «AQUA JEWEL» και «AQUA SPIRIT» στο Λαύριο

Από τη σύσκεψη που έγινε στο πλοίο «Aqua Jewel»
Από τη σύσκεψη που έγινε στο πλοίο «Aqua Jewel»
«Αν μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα στα ακτοπλοϊκά καράβια και δεν έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μας θέλει χωρίς δικαιώματα και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, για τα κέρδη των εφοπλιστών, οφείλεται στους οργανωμένους αγώνες μας. Ετσι θα πετάξουμε στη θάλασσα και τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με παρεμβάσεις τους χτες από το πρωί έως το μεσημέρι στα πλοία της ΝΕΛ «AQUA JEWEL» και «AQUA SPIRIT» στο Λαύριο, με συσκέψεις που έγιναν στις τραπεζαρίες των καραβιών, εμψύχωσαν τους ναυτεργάτες. Εδειξαν ότι τα πληρώματα μπορούν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτα τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους «μοίρασε» η ΝΕΛ αξιώνοντας με απειλές και εκβιασμούς να τις υπογράψουν για να εξασφαλίσει φτηνό και ευέλικτο ναυτεργατικό δυναμικό. Να ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των ΣΣΕ Ακτοπλοΐας.

Πρόκληση που έρχεται να προστεθεί και στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει τους ναυτεργάτες απλήρωτους από τον Οκτώβρη να θαλασσοπνίγονται. Ενώ σε αρκετούς δεν έχει καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

«Αυτοί έχουν κέρδη κι εμείς πείνα...»

Στο «AQUA JEWEL» έγινε σύσκεψη με το πλήρωμα στην τραπεζαρία. Αρκετοί από τους ναυτεργάτες δεν είχαν υπογράψει την ατομική σύμβαση αορίστου χρόνου. «Πάνε να μας τα πάρουν όλα. Αν τους αφήσουμε σε λίγο θα ζητάμε τα δικαιώματά μας και θα μας πετάνε στη θάλασσα. Αυτοί κέρδη και εμείς πείνα», ανέφερε ένας καμαρότος. Ο Θανάσης Ευαγγελάκης α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ τόνισε ότι «οι εφοπλιστές θέλουν να δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ και να παίρνουμε όσα μας δίνουν. Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι επιδιώκουν να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας 127 χρόνια πίσω, όταν οι εργάτες του Σικάγο κατέκτησαν στο 8ωρο. Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Δεν υπογράφουμε τις ατομικές συμβάσεις, θα καταργήσουμε στην πράξη στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, συμμετέχουμε αποφασιστικά και μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος, ο οποίος μιλώντας στους ναυτεργάτες σημείωσε: «Εσείς μπορείτε να καθορίσετε τις εξελίξεις. Να μη δεχτείτε να υπογράψετε τις συμβάσεις και να μπείτε στο καράβι με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είστε μόνοι σας. Είμαστε και οι εργάτες της στεριάς εδώ. Αυτή είναι η ελπίδα μας, η ταξική ενότητα των εργατών, η κοινωνική μας συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες, μικροεπαγγελματίες».

«Δεν υπέγραψα γιατί σκέφτομαι τα παιδιά μου»!

Ανάλογα στιγμιότυπα εκτυλίχθηκαν στο «AQUA SPIRIT». «Είμαι από αυτούς που δεν υπέγραψαν γιατί σκέφτομαι τα παιδιά μου», ανέφερε ένας ναύτης. Ενώ ο Θωμάς Παπάς πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σημείωσε: «Η πλούσια πείρα των αγώνων μας, έχει δείξει ότι με τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, με οργάνωση και αγώνα έχουμε και αποτελέσματα. Ετσι έχουμε επιβάλει και την καταβολή των δεδουλευμένων σε μια σειρά πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά. Μη φοβάστε συνάδελφοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ