ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΤΡΟΪΚΑ
Εξυφαίνουν νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Σχεδιάζουν νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές και απαλλαγές προς τους εργοδότες, με πρόσχημα τα ελλείμματα των Ταμείων που η ίδια η πολιτική τους προκαλεί

H εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, μαζί με τη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνάρτηση με την καπιταλιστική κρίση και την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να καταβάλλουν τις εισφορές τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα Ταμεία και στο έδαφος αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδια για νέες περικοπές στις συντάξεις, στην Υγεία και τις παροχές Πρόνοιας. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως πρόσχημα τα προβλήματα που η ίδια προκαλεί στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με την πολιτική της, επεξεργάζεται τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Εκεί οδηγούν τα πράγματα με σχέδιο κυβέρνηση και τρόικα, τη στιγμή που κλείνουν τα μάτια μπροστά στην προκλητική εισφοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΠΚΠ, η «μαύρη εργασία» φτάνει το 36%, που σημαίνει ότι οι απώλειες εσόδων μόνο φέτος για το ΙΚΑ θα ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ., όμως παρά τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις το ποσό αυξάνεται, ενώ, καθώς ένα μέρος των επιχειρήσεων που χρωστούν κλείνουν, ο Οργανισμός δεν θα μπορέσει ποτέ να τις εισπράξει. Ετσι παρά τη δραστική περικοπή των συντάξεων, που οδήγησαν το 46% των συντάξεων που αποδίδονται, να είναι κάτω των 500 ευρώ, τα Ταμεία εμφανίζουν και νέα ελλείμματα. Το φετινό έλλειμμα, εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ, όμως και αυτό το ποσό είναι «πλασματικό», αφού θα αρκούσε να εισπραχθεί ένα μόλις μέρος της εισφοροδιαφυγής και να καλυφθεί. Ετσι στο όνομα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων εξυφαίνονται και νέα σχέδια καταλήστευσης των συνταξιούχων και ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις τους.

«Σερβίρουν» νέες απαλλαγές στους εργοδότες

Απόδειξη, άλλωστε, ότι η δήθεν σωτηρία των Ταμείων είναι προσχηματική είναι και το γεγονός ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν συναποφασίσει νέες απαλλαγές προς τους εργοδότες 3,9 μονάδες από τις θεσμοθετημένες ασφαλιστικές εισφορές, που θα τους χαρίσει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, προγραμματίζουν κατάργηση «κοινωνικών πόρων» που ενέχουν θέση εργοδοτικής εισφοράς σε βάρος Ταμείων που στηρίζονται σε αυτούς, για να απαλλάξουν εργοδότες από το βάρος τους (π.χ. εκδότες - καναλάρχες με το αγγελιόσημο).

Παράλληλα, σχεδιάζουν και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και στους παλιούς ασφαλισμένους στις εργοδοτικές εισφορές πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των τραπεζιτών και των νέων ιδιοκτητών στις παλιές ΔΕΚΟ. Να γιατί περισσεύει η πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης, ενώ οι νέες αναλογιστικές μελέτες που θα αξιοποιηθούν, για να επιβληθούν οι μειώσεις και να απαλλαγεί το κεφάλαιο από τις εισφορές προς την Κοινωνική Ασφάλιση είναι ο επικοινωνιακός μανδύας για να κρυφτεί και το νέο έγκλημα.

ΘΑΣΟΣ
Καταδικάστηκαν δέκα ναυτεργάτες

Συμμετείχαν σε στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους. Στο πλευρό των εργατών το ΚΚΕ

Σε ένα μήνα φυλάκιση με ένα χρόνο αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου τους 10 από τους 12 ναυτεργάτες που δικάζονταν χτες μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πλοιοκτήτης Μητσόπουλος σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι ναυτεργάτες δικάστηκαν γιατί στις 7 Δεκέμβρη του 2009 πραγματοποίησαν κινητοποίηση - στάση εργασίας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν να επαναπροσληφθεί ο απολυμένος ναυτεργάτης. Οι άλλοι δύο ναυτεργάτες που δικάστηκαν χτες, απαλλάχθηκαν, καθώς δεν ήταν παρόντες στην κινητοποίηση.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας που βάφτισε παρακώλυση των συγκοινωνιών την ολιγόλεπτη καθυστέρηση στη φόρτωση και αναχώρηση του πλοίου, καθώς εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την επαναπρόσληψη του απολυμένου ναυτεργάτη. Μάλιστα, η ποινή που ανακοίνωσε δεν είναι εφέσιμη με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μην έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να την ανατρέψουν.

Μάρτυρες κατηγορίας ήταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ο καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για τυχοδιωκτικές ενέργειες στη διάρκεια άλλης απεργίας, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος της εταιρείας.

Στη δίκη παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αδίκημα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους διαπραγματεύθηκαν και τελικά κέρδισαν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η απεργία είναι δύναμη και όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Δεν μπορεί λοιπόν να ποινικοποιείται και να τιμωρείται η συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίζονται τη δουλειά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα με απεργίες και στάσεις εργασίας.

Δυναμική συγκέντρωση συμπαράστασης

Από το πρωί, ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, αγρότες, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ συμμετείχαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου έξω από τα δικαστήρια και κατήγγειλαν την προσπάθεια των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με τη βιομηχανία ποινικών και αστικών διώξεων που εξαπολύουν ενάντια στο συνδικάτο των ναυτεργατών. Θυμίζουμε ότι εκκρεμούν δεκάδες ακόμη αγωγές σε βάρος των ναυτεργατών ενώ και χτες, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από το δικαστήριο, οι λιμενικοί μοίραζαν κλήσεις για ανάκριση σε ναυτεργάτες για άλλη απεργιακή κινητοποίηση.

Με τα συνθήματά του ο εργαζόμενος λαός διαδήλωνε ότι «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» και κατήγγειλε «Στα δικαστήρια σέρνετε εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες». Ταυτόχρονα απαιτούσε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των ναυτεργατών και κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, να μην περάσει η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, καθώς και ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Παρουσίασαν τους εφοπλιστές ως εθνικούς ευεργέτες

«Η σημερινή χορηγία έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο κοινωνικής προσφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών σε διάφορους τομείς, υγεία, αθλητισμός, δημόσια ασφάλεια, ναυτική εκπαίδευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σαμαράς χτες το απόγευμα, καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του στον πιο σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι δηλώσεις του έγιναν στη διάρκεια φιέστας που «στήθηκε» χτες στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τη χορηγία από την πλευρά της Ενωσης Ελλήλων Εφοπλιστών δύο ταχύπλοων σκαφών προς τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και συγκεκριμένα στη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών.

Για τα δύο σκάφη η ΕΕΕ θα καταβάλει περίπου 700.000 ευρώ αλλά θα κατασκευαστούν σε ναυπηγείο της Ολλανδίας, όταν τα ελληνικά ναυπηγεία και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ρημάζουν και οι εργαζόμενοι βασανίζονται από την ανεργία και την απληρωσιά.

«Στην προσφορά» αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, σημειώνοντας -προχωρώντας παραπέρα από τον πρωθυπουργό- ότι αυτή «η προσφορά μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας ώστε η πατρίδα μας να βγει με ασφάλεια από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει»!

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης, παίρνοντας το λόγο, προσπάθησε να εμφανίσει τους εφοπλιστές ως «εθνικούς ευεργέτες» καθώς, όπως ανέφερε, η Ενωση «έχει οργανώσει πολύπλευρο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο υλοποιείται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων». Στη συνέχεια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην καταψήφιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου του ΥΝΑ που αφορούσε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΤΕ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Σε ανακοίνωσή της για την καταδίκη των ναυτεργατών η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου να καταδικάσει τους 10 από τους 12 διωκόμενους ναυτεργάτες αποδεικνύει πως η αστική δικαιοσύνη ούτε "ανεξάρτητη" είναι ούτε "τυφλή". Σε μια ταξική κοινωνία όπου στην οικονομία κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και τα πάντα κινούνται γύρω από το κέρδος τους, οι αστικοί θεσμοί λειτουργούν με αυτό το κριτήριο. Η απόφαση, ενός μήνα φυλάκιση με αναστολή, αποτελεί τίτλο τιμής για τους 10 ναυτεργάτες. Πράξανε το καθήκον τους απέναντι στο συνάδελφό τους, τους εαυτούς τους, την εργατική τάξη. Κανένας φόβος δεν πρέπει να επικρατήσει στους ναυτεργάτες. Να μην περάσει η τρομοκρατία. Συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά τους, στην τρομοκρατία του εφοπλιστικού κεφαλαίου...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ