Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΣΟΣ
Καταδικάστηκαν δέκα ναυτεργάτες

Συμμετείχαν σε στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους. Στο πλευρό των εργατών το ΚΚΕ

Σε ένα μήνα φυλάκιση με ένα χρόνο αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου τους 10 από τους 12 ναυτεργάτες που δικάζονταν χτες μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πλοιοκτήτης Μητσόπουλος σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι ναυτεργάτες δικάστηκαν γιατί στις 7 Δεκέμβρη του 2009 πραγματοποίησαν κινητοποίηση - στάση εργασίας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν να επαναπροσληφθεί ο απολυμένος ναυτεργάτης. Οι άλλοι δύο ναυτεργάτες που δικάστηκαν χτες, απαλλάχθηκαν, καθώς δεν ήταν παρόντες στην κινητοποίηση.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας που βάφτισε παρακώλυση των συγκοινωνιών την ολιγόλεπτη καθυστέρηση στη φόρτωση και αναχώρηση του πλοίου, καθώς εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την επαναπρόσληψη του απολυμένου ναυτεργάτη. Μάλιστα, η ποινή που ανακοίνωσε δεν είναι εφέσιμη με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μην έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να την ανατρέψουν.

Μάρτυρες κατηγορίας ήταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ο καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για τυχοδιωκτικές ενέργειες στη διάρκεια άλλης απεργίας, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος της εταιρείας.

Στη δίκη παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αδίκημα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους διαπραγματεύθηκαν και τελικά κέρδισαν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η απεργία είναι δύναμη και όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Δεν μπορεί λοιπόν να ποινικοποιείται και να τιμωρείται η συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίζονται τη δουλειά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα με απεργίες και στάσεις εργασίας.

Δυναμική συγκέντρωση συμπαράστασης

Από το πρωί, ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, αγρότες, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ συμμετείχαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου έξω από τα δικαστήρια και κατήγγειλαν την προσπάθεια των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με τη βιομηχανία ποινικών και αστικών διώξεων που εξαπολύουν ενάντια στο συνδικάτο των ναυτεργατών. Θυμίζουμε ότι εκκρεμούν δεκάδες ακόμη αγωγές σε βάρος των ναυτεργατών ενώ και χτες, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από το δικαστήριο, οι λιμενικοί μοίραζαν κλήσεις για ανάκριση σε ναυτεργάτες για άλλη απεργιακή κινητοποίηση.

Με τα συνθήματά του ο εργαζόμενος λαός διαδήλωνε ότι «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» και κατήγγειλε «Στα δικαστήρια σέρνετε εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες». Ταυτόχρονα απαιτούσε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των ναυτεργατών και κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, να μην περάσει η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, καθώς και ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ