ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Σμπαράλια» τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Ασήκωτα χαράτσια στο λαό, μόλις στο 0,2% η «συμβολή» των επιχειρήσεων στην πίτα των φορολογικών εσόδων

Η κλιμακούμενη διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι ασήκωτοι φόροι και τα βαριά χαράτσια για το λαό, ταυτόχρονα με την εξαΰλωση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι επιχειρήσεις, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κάθε είδους επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) έχουν αμελητέα συμβολή, μόλις 0,2% (!), στην πίτα των φορολογικών εσόδων (έμμεσοι και άμεσοι φόροι).

Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης 2013), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Φορολογικά Εσοδα: Διαμορφώθηκαν στα 9,8 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. για το 2012 με ρυθμό υποχώρησης 11,7%.

-- Η συνολική μάζα των άμεσων φόρων υποχώρησε 8,9% στα 4,1 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ.), εξέλιξη που έχει να κάνει με την εξαΰλωση των λαϊκών εισοδημάτων, με την εξάπλωση της ανεργίας και της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι άμεσοι φόροι που πλήρωσαν οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) διαμορφώνονται μόλις στα 21 εκατ. ευρώ.

-- Οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν ρυθμό μείωσης 15,1%, γεγονός που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Διαμορφώθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ (από 6,6 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2012). Η μάζα του ΦΠΑ υποχώρησε στα 3,4 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 15,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.), παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις κατέγραψαν υποχώρηση πάνω από 16%.

Δαπάνες: Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών κονδυλίων συρρικνώθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο καρατομούνται κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ το μήνα! Το συγκεκριμένο κονδύλι εμφανίζεται στα 13,2 δισ. ευρώ (από 20,1 δισ.) με το ποσοστό συρρίκνωσης να φτάνει στο 34,3%!

Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» καταγράφονται στα 4,2 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. στο α' τρίμηνο του 2012). Η διάλυση σε απόλυτα μεγέθη φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό της πτώσης στο 22,2%.

Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 11,2 δισ. ευρώ (από 12,6 δισ. ευρώ) με πτώση 11,1%.

Ελλειμμα: Εμφανίζεται στα 1,35 δισ. ευρώ έναντι εμφανιζόμενου ελλείμματος 7,3 δισ. πέρυσι...

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προετοιμάζουν το χαράτσι του 2014

Υποχρεωτικές οι δηλώσεις Ε9 για όλα τα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια

Eurokinissi

Το λεγόμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο χαράτσι που από το 2014 θα εφαρμοστεί πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) της συγκυβέρνησης.

Η προετοιμασία του νέου μέτρου ήταν στην ατζέντα σύσκεψης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταγραφούν ηλεκτρονικά από φέτος, με κάθε λεπτομέρεια, όλες οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις γης, όπως αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και άλλες μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις. Για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων υποχρεώνουν τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες να τα δηλώσουν και πάλι με τις φετινές «αναμορφωμένες» δηλώσεις Ε9, όπου θα καταγράφονται περισσότερα «πληροφοριακά στοιχεία» για τα αγροτεμάχια, προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες επί των οποίων θα επιβάλλουν το νέο χαράτσι. Από το β' εξάμηνο του 2013 προγραμματίζονται οι νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές, εξέλιξη που θα απογειώσει μια σειρά από φόρους και χαράτσια που συνδέονται με αυτές. Στις πρόσθετες πληροφορίες που φέτος θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας περιλαμβάνεται και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».

Η συγκυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει ότι ο νέος «ενιαίος φόρος ακινήτων» θα επιβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα των λαϊκών νοικοκυριών, δηλαδή και στα εκτός σχεδίων πόλεων αγροτεμάχια που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι. Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι η επιβολή του φόρου θα γίνει σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε να εισπράττονται κάθε χρόνο έσοδα ύψους τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάστακτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πρόσθετα προβλήματα από την έλλεψη δακοκτονίας

Σε αδιέξοδο σε όλη τη χώρα βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί, αφού πέρα από τα διάφορα αντιαγροτικά μέτρα αντιμετωπίζουν και τις ελλείψεις στη δακοκτονία, η οποία οδηγεί σε μείωση του εισοδήματός τους, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους την εν λόγω διαδικασία.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, ζητώντας να γίνει η δακοκτονία σε όλη τη χώρα και να μην επιβαρυνθούν οι παραγωγοί με νέο χαράτσι.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Μ. Χαρακόπουλος ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν μειωθεί. Παραδέχτηκε ότι για τη δακοκτονία εισφέρουν μέσω παρακρατήσεων οι ίδιοι οι παραγωγοί, αφού, όπως ανακοίνωσε, η εισφορά τους είναι τρία λεπτά του ευρώ ανά κιλό, με αποτέλεσμα να έχουν εισφέρει στο πρόγραμμα τα τρία τελευταία χρόνια ποσό της τάξης των εννιά εκατομμυρίων ευρώ.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι, με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι διαμηνύθηκε στους δήμους ανά την Ελλάδα ότι το κόστος για τη δακοκτονία θα επιβαρύνει τους ίδιους και κατά συνέπεια και τους ελαιοπαραγωγούς.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Μείωση κατά 5,5% το 2012

Την τυπική επικύρωση των στοιχείων που εμφάνισαν μειωμένη την τουριστική κίνηση το 2012 σε σχέση με το 2011, εκφράζει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που εμφανίζει μείωση κατά 5,5% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2012, επικαλούμενη τα στοιχεία της έρευνας συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (89,3%), παρουσίασαν την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2012 μείωση που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το σύνολο των αφίξεων, δηλαδή 5,5%. Από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν μείωση 8,5%. Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία. Σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή επί του συνόλου των αφίξεων μη κατοίκων, κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,6%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,4%) και η Γαλλία (6,3%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας. Σημαντικός αριθμός αφίξεων γίνεται αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, κατά την παραπάνω περίοδο, είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών (17,1%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (13,3%) και της Ρόδου (10,3%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ