Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προετοιμάζουν το χαράτσι του 2014

Υποχρεωτικές οι δηλώσεις Ε9 για όλα τα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια

Eurokinissi

Το λεγόμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο χαράτσι που από το 2014 θα εφαρμοστεί πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) της συγκυβέρνησης.

Η προετοιμασία του νέου μέτρου ήταν στην ατζέντα σύσκεψης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταγραφούν ηλεκτρονικά από φέτος, με κάθε λεπτομέρεια, όλες οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις γης, όπως αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και άλλες μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις. Για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων υποχρεώνουν τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες να τα δηλώσουν και πάλι με τις φετινές «αναμορφωμένες» δηλώσεις Ε9, όπου θα καταγράφονται περισσότερα «πληροφοριακά στοιχεία» για τα αγροτεμάχια, προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες επί των οποίων θα επιβάλλουν το νέο χαράτσι. Από το β' εξάμηνο του 2013 προγραμματίζονται οι νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές, εξέλιξη που θα απογειώσει μια σειρά από φόρους και χαράτσια που συνδέονται με αυτές. Στις πρόσθετες πληροφορίες που φέτος θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας περιλαμβάνεται και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».

Η συγκυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει ότι ο νέος «ενιαίος φόρος ακινήτων» θα επιβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα των λαϊκών νοικοκυριών, δηλαδή και στα εκτός σχεδίων πόλεων αγροτεμάχια που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι. Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι η επιβολή του φόρου θα γίνει σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε να εισπράττονται κάθε χρόνο έσοδα ύψους τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάστακτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ