Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Σμπαράλια» τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Ασήκωτα χαράτσια στο λαό, μόλις στο 0,2% η «συμβολή» των επιχειρήσεων στην πίτα των φορολογικών εσόδων

Η κλιμακούμενη διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι ασήκωτοι φόροι και τα βαριά χαράτσια για το λαό, ταυτόχρονα με την εξαΰλωση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι επιχειρήσεις, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κάθε είδους επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) έχουν αμελητέα συμβολή, μόλις 0,2% (!), στην πίτα των φορολογικών εσόδων (έμμεσοι και άμεσοι φόροι).

Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης 2013), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Φορολογικά Εσοδα: Διαμορφώθηκαν στα 9,8 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. για το 2012 με ρυθμό υποχώρησης 11,7%.

-- Η συνολική μάζα των άμεσων φόρων υποχώρησε 8,9% στα 4,1 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ.), εξέλιξη που έχει να κάνει με την εξαΰλωση των λαϊκών εισοδημάτων, με την εξάπλωση της ανεργίας και της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι άμεσοι φόροι που πλήρωσαν οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) διαμορφώνονται μόλις στα 21 εκατ. ευρώ.

-- Οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν ρυθμό μείωσης 15,1%, γεγονός που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Διαμορφώθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ (από 6,6 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2012). Η μάζα του ΦΠΑ υποχώρησε στα 3,4 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 15,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.), παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις κατέγραψαν υποχώρηση πάνω από 16%.

Δαπάνες: Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών κονδυλίων συρρικνώθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο καρατομούνται κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ το μήνα! Το συγκεκριμένο κονδύλι εμφανίζεται στα 13,2 δισ. ευρώ (από 20,1 δισ.) με το ποσοστό συρρίκνωσης να φτάνει στο 34,3%!

Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» καταγράφονται στα 4,2 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. στο α' τρίμηνο του 2012). Η διάλυση σε απόλυτα μεγέθη φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό της πτώσης στο 22,2%.

Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 11,2 δισ. ευρώ (από 12,6 δισ. ευρώ) με πτώση 11,1%.

Ελλειμμα: Εμφανίζεται στα 1,35 δισ. ευρώ έναντι εμφανιζόμενου ελλείμματος 7,3 δισ. πέρυσι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ