ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνονται οι ισραηλινές προκλήσεις παρά τις δηλώσεις «καλής θέλησης»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΕΚΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΑΜΜΑΝ.--

Νέα εστία έντασης πυροδοτεί η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης ως προς το τέμενος αλ Ακσα και τη διαχείριση της Πλατείας των Τεμένων που το περιβάλλει. Ο Ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για θέματα θρησκείας, Ναφτάλι Μπένετ, που προέρχεται από το ακροδεξιό κόμμα των εποίκων, δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη σταδιακή χρήση της Πλατείας των Τεμένων ως χώρου προσευχής και για εβραίους.

Αν και δεν υπάρχει σχετικός νόμος που να το απαγορεύει, από το 1967, οπότε καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό η Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέχρι σήμερα αποφεύγεται η είσοδος εβραίων στην Πλατεία, έτσι ώστε να μην οξύνονται τα πνεύματα. Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία, το 2000, αποτέλεσε τη σπίθα που οδήγησε στο ξέσπασμα της συσσωρευμένης παλαιστινιακής οργής που εκφράστηκε με τη δεύτερη Ιντιφάντα.

Οι δηλώσεις του Μπένετ έγιναν ενώ το Ισραήλ με εκδηλώσεις τιμά την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ενώ η ισραηλινή αστυνομία είχε προσαγάγει και ανέκρινε επί έξι ώρες τον Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ, τον ανώτερο θρησκευτικό μουσουλμάνο αξιωματούχο της Ιερής Πόλης, Σεΐκ Μουχάμαντ Χουσεΐν. Η ανάκριση έγινε για να «εξακριβωθεί αν είχε ή όχι ανάμειξη και ευθύνη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν αργά την Τρίτη ανάμεσα σε προσκυνητές, μουσουλμάνους και εβραίους».

Ο Μουφτής αφέθηκε ελεύθερος, αλλά η κίνηση πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις όχι μόνο από την παλαιστινιακή πλευρά, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να καταδικάζει την πρόκληση, αλλά και στην Ιορδανία, η οποία έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων στην Ιερουσαλήμ με συμφωνία του 1924 που ανανεώθηκε το Μάρτη. Το ιορδανικό κοινοβούλιο ψήφισε μη δεσμευτική απόφαση για απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη, ο οποίος κλήθηκε από την ιορδανική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την κράτηση του μουφτή. Η ιορδανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «εγκληματικές πράξεις» και προειδοποίησε ότι αν η ισραηλινή συμπεριφορά συνεχιστεί, θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέμβαση του ΟΗΕ.

Στην Κίνα ο Νετανιάχου

Εντούτοις, παρά το ότι εντείνει τις προκλήσεις, η ισραηλινή ηγεσία συνεχίζει να δηλώνει έτοιμη για «διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστινίους, εμμένοντας στην υποκρισία της. Δηλώσεις σχετικού περιεχομένου έγιναν από τον Νετανιάχου στο Πεκίνο κατά την έναρξη των επαφών του με την κινεζική ηγεσία, όπου βασικό θέμα είναι το Παλαιστινιακό στο οποίο το Πεκίνο επιδιώκει ν' αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, αλλά και από την υπουργό Εξωτερικών και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, Τζίπι Λίβνι.

Στους βασικούς στόχους του Μπ. Νετανιάχου επίσης είναι να αυξήσει το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ισραήλ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διχασμένες οι κοινότητες των Σέρβων

BΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Διάσταση απόψεων επικρατεί στις κοινότητες των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με τη συμφωνία της 19ης Απρίλη που υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι επικεφαλής σερβικών κοινοτήτων νοτίως του ποταμού Ιμπαρ αποδέχονται τη συμφωνία ενώ οι κοινότητες των Σέρβων βορείως του ποταμού (Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ) την απορρίπτουν ασυζητητί. Οπως είπε ο Βούτσιτς στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νόβι», η σερβική κυβέρνηση θα καταβάλει νέες προσπάθειες προκειμένου να πείσει όλες τις κοινότητες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου για τη συμφωνία της 19ης Απρίλη και ότι αυτός θα είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο προτεκτοράτο την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της επίμαχης συμφωνίας λέγοντας ότι το Βελιγράδι την υπέγραψε «γιατί ξέρουμε πως ο λαός στη Σερβία θα επιλέξει το μέλλον».

Στο μεταξύ, άκαρπες κατέληξαν οι διήμερες συνομιλίες που είχαν από το πρωί της Τρίτης ως αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Μάρκο Ντούριτς, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν τους Σέρβους και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία δεν αναφέρονται στη συμφωνία «εξομάλυνσης» της 19ης Απρίλη. Ωστόσο, παρά το ναυάγιο των τελευταίων συνομιλιών, αποφασίστηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Σέρβο πρωθυπουργό, Ιβιτσα Ντάσιτς, και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες στις 21 τρέχοντος μηνός.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Επτά νεκροί, τέσσερις τραυματίες και δύο αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός της πρόσκρουσης του φορτηγού πλοίου «Jolly Nero» στον πύργο ελέγχου του λιμανιού της Γένοβα στην Ιταλία. Τα σωστικά συνεργεία και οι δύτες συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Τα θύματα ήταν όλα εργαζόμενοι στον πύργο ελέγχου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πλοίο υπέστη σοβαρή μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών και άλλων επιθέσεων σαρώνει το Ιράκ, οξύνοντας τα πνεύματα και καλλιεργώντας τις διαθρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν από δύο επιθέσεις καμικάζι στο Τικρίτ και στην Τουζ Χουρμάτου, όπου στόχος ήταν κυρίως οι Κούρδοι μαχητές πεσμέργκα, και από επιθέσεις ενόπλων σε Φαλούτζα και Μοσούλη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Λευκό Οίκο έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία 26.000 άτομα στις ένοπλες δυνάμεις εκτιμάται ότι δέχθηκαν πέρυσι σεξουαλική επίθεση. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με την εκτίμηση του 2010, σύμφωνα με την οποία 19.000 άτομα είχαν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Την ανάληψη δράσης απαίτησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Συμφωνία μεταξύ των Υπηρεσιών Πυρηνικής Ενέργειας της Βραζιλίας και της Αργεντινής, CNEN και CNEA, για την κοινή δημιουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στις δύο χώρες, για την έρευνα και την παραγωγή ραδιοϊσότοπων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Η βελτίωση των πολιτικών σχέσεων Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Τουρκίας μπορεί να αξιοποιηθεί ως κίνητρο για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την κοινή παρουσία σε αγορές τέταρτων χωρών ανακοίνωσαν χτες από το Σαράγεβο οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών που συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν την τριμερή βαλκανική σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στην Αγκυρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξεκίνησε η αποχώρηση των ενόπλων του ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) από την Τουρκία, με προορισμό το βόρειο Ιράκ, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει τόσο από τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο Ιμραλί, όσο και τον Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος ηγείται των ενόπλων. Η έναρξη της αποχώρησης, που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), επιβεβαιώθηκε και από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ, την HPG, σύμφωνα και με τα όσα αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό.

Ο Μ. Καραγιλάν ωστόσο κατά την ανακοίνωση της απόφασης για απόσυρση των ενόπλων από το τουρκικό έδαφος είχε προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει η παραμικρή πρόκληση εναντίον κουρδικών πληθυσμών, οι αντάρτες θα επιστρέψουν και οι συνομιλίες και η εκεχειρία θα τερματισθούν.

ΡΩΣΙΑ
Παραίτηση του αντιπροέδρου

ΜΟΣΧΑ.--

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ένας εκ των στενών συνεργατών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παραίτηση ακολούθησε την κριτική Πούτιν προς την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το σύνολο των προεδρικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν και έγινε δεκτή, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, η παραίτηση έγινε με τη θέληση του Σουρκόφ.

Ο Β. Σουρκόφ εμφανίζεται να ενεπλάκη σε ενδοκυβερνητική διαμάχη μετά την αντιπαράθεσή του με τον επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής έρευνας, με αιχμή τη διερεύνηση υπόθεσης διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ύψους 800.000 δολαρίων, στο Σκόλκοβο, με πληροφορίες να αναφέρονται σε νέα διαφωνία Β. Πούτιν και Ντ. Μεντβέντεφ όσον αφορά τη διαχείριση της ρωσικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ενίσχυση της άμυνας της χώρας στο νότο και να προχωρήσει σε συνεργασία με τους «συμμάχους» της στην Κεντρική Ασία, προκειμένου να «προστατευτεί» από την απειλή της βίας που εξαπλώνεται από το Αφγανιστάν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή. Ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε ότι οι κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις «δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επιτύχουν μια καθοριστική επιτυχία στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών και των εξτρεμιστικών οργανώσεων» στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα χρειάζεται να ενισχύσει την ασφάλεια «στη στρατηγική περιοχή του νότου», συνεργαζόμενοι με τους εταίρους της.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα σκληρότερη αντιμεταναστευτική νομοθεσία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα, ακόμη σκληρότερη νομοθεσία για τους μετανάστες προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε χτες, κατά την ετήσια ομιλία της, η βασίλισσα Ελισάβετ, ως επικεφαλής του κράτους, η οποία εκτενέστατα αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στη μεταναστευτική πολιτική, αναφερόμενη σε μία σειρά νομοσχεδίων που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Θα περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ενώ και όσοι βρίσκονται ως «προσωρινοί επισκέπτες» στη χώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν στα έξοδα για το NHS, οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα υποχρεωθούν να ελέγχουν εάν οι μετανάστες έχουν έρθει παράνομα ή νόμιμα στη χώρα και οι παράνομοι μετανάστες δε θα μπορούν να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά πολύ αυστηρών νομοσχεδίων για τη μετανάστευση έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια και από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, όπου ουσιαστικά οι μετανάστες κατατάσσονται ως «εργαλεία εκμετάλλευσης», κάτι που συνεχίζεται και διευρύνεται. Εκτός αυτών η κυβέρνηση από πέρσι το καλοκαίρι έχει αναθέσει στην ιδιωτική εταιρεία «Capita» να ανακαλύψει τους περίπου 170.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά. Για το 40% των περιπτώσεων μεταναστών που λήγει η άδεια παραμονής οι αρχές δε γνωρίζουν πού βρίσκονται για να τους απελάσουν και αναλαμβάνουν οι «κυνηγοί κεφαλών» να τους βρουν και να τους παραδώσουν με ...«πληρωμή με το κομμάτι», δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί σε 40 εκατ. στερλίνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ