Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνονται οι ισραηλινές προκλήσεις παρά τις δηλώσεις «καλής θέλησης»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΕΚΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΑΜΜΑΝ.--

Νέα εστία έντασης πυροδοτεί η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης ως προς το τέμενος αλ Ακσα και τη διαχείριση της Πλατείας των Τεμένων που το περιβάλλει. Ο Ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για θέματα θρησκείας, Ναφτάλι Μπένετ, που προέρχεται από το ακροδεξιό κόμμα των εποίκων, δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη σταδιακή χρήση της Πλατείας των Τεμένων ως χώρου προσευχής και για εβραίους.

Αν και δεν υπάρχει σχετικός νόμος που να το απαγορεύει, από το 1967, οπότε καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό η Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέχρι σήμερα αποφεύγεται η είσοδος εβραίων στην Πλατεία, έτσι ώστε να μην οξύνονται τα πνεύματα. Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία, το 2000, αποτέλεσε τη σπίθα που οδήγησε στο ξέσπασμα της συσσωρευμένης παλαιστινιακής οργής που εκφράστηκε με τη δεύτερη Ιντιφάντα.

Οι δηλώσεις του Μπένετ έγιναν ενώ το Ισραήλ με εκδηλώσεις τιμά την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ενώ η ισραηλινή αστυνομία είχε προσαγάγει και ανέκρινε επί έξι ώρες τον Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ, τον ανώτερο θρησκευτικό μουσουλμάνο αξιωματούχο της Ιερής Πόλης, Σεΐκ Μουχάμαντ Χουσεΐν. Η ανάκριση έγινε για να «εξακριβωθεί αν είχε ή όχι ανάμειξη και ευθύνη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν αργά την Τρίτη ανάμεσα σε προσκυνητές, μουσουλμάνους και εβραίους».

Ο Μουφτής αφέθηκε ελεύθερος, αλλά η κίνηση πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις όχι μόνο από την παλαιστινιακή πλευρά, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να καταδικάζει την πρόκληση, αλλά και στην Ιορδανία, η οποία έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων στην Ιερουσαλήμ με συμφωνία του 1924 που ανανεώθηκε το Μάρτη. Το ιορδανικό κοινοβούλιο ψήφισε μη δεσμευτική απόφαση για απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη, ο οποίος κλήθηκε από την ιορδανική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την κράτηση του μουφτή. Η ιορδανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «εγκληματικές πράξεις» και προειδοποίησε ότι αν η ισραηλινή συμπεριφορά συνεχιστεί, θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέμβαση του ΟΗΕ.

Στην Κίνα ο Νετανιάχου

Εντούτοις, παρά το ότι εντείνει τις προκλήσεις, η ισραηλινή ηγεσία συνεχίζει να δηλώνει έτοιμη για «διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστινίους, εμμένοντας στην υποκρισία της. Δηλώσεις σχετικού περιεχομένου έγιναν από τον Νετανιάχου στο Πεκίνο κατά την έναρξη των επαφών του με την κινεζική ηγεσία, όπου βασικό θέμα είναι το Παλαιστινιακό στο οποίο το Πεκίνο επιδιώκει ν' αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, αλλά και από την υπουργό Εξωτερικών και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, Τζίπι Λίβνι.

Στους βασικούς στόχους του Μπ. Νετανιάχου επίσης είναι να αυξήσει το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί ακόμη δύο έφηβοι από ισραηλινά πυρά (2023-01-26 00:00:00.0)
Κοινά γυμνάσια με το βλέμμα στο Ιράν (2023-01-25 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις εποίκων (2016-06-07 00:00:00.0)
Ελιγμοί και ένταση της επιθετικότητας (2011-12-15 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός - πονοκέφαλος για τον Νετανιάχου (1998-01-04 00:00:00.0)
Ανθρωποκυνηγητό κατά εξτρεμιστών σε Ιορδανία και Δυτική Οχθη (1997-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ