Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασία κλίματος για στρατιωτική επέμβαση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαρκώς αυξάνονται η κινητικότητα και οι σχεδιασμοί στην Ουάσιγκτον όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, και ισχυρότερη ένδειξη είναι η ξαφνική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από τη Ρώμη, επόμενο σταθμό της περιοδείας του μετά τη Ρωσία, ότι θα πραγματοποιήσει μια ακόμη επίσκεψη, την τέταρτη σε διάστημα μόλις τριών μηνών, στο Ισραήλ για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

«Θα ταξιδέψω πίσω στο Ισραήλ για να συναντηθώ τόσο με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου όσο και με τον Πρόεδρο Αμπάς στις 21 ή στις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ο Κέρι, πριν να αρχίσει η συνάντησή του με την υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, η οποία διαθέτει ειδικές αρμοδιότητες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες εντός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη είναι ένα χρονικό πλαίσιο πιθανών επιχειρήσεων που έθεσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού, Ρέι Οντιέρνο, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε για τις επιπτώσεις των «αυτόματων περικοπών» στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με το Foreign Policy, εμμέσως ο στρατηγός Οντιέρνο έθεσε σαφές χρονικό πλαίσιο καθώς τόνισε ότι «εάν καταστεί αναγκαίο οι αμερικανικές δυνάμεις να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία» θα είναι απολύτως προετοιμασμένες και ετοιμοπόλεμες για μία τέτοια επιχείρηση μέχρι το «τέλος του καλοκαιριού».

Ειδάλλως, κατά τον Οντιέρνο, όσο καθυστερεί μία τέτοια απόφαση εκ μέρους του Λευκού Οίκου τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης καθώς με τις «αυτόματες περικοπές» η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων «υποβαθμίζεται σημαντικά». Επίσης, ο Οντιέρνο εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι οι αντικαθεστωτικοί θα κατορθώσουν να ανατρέψουν τον Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Θεωρώ ότι το ζήτημα δεν είναι το εάν αλλά το πότε», τόνισε ο Οντιέρνο, δίχως φυσικά να προσφέρει καμία εξήγηση ούτε άλλη πληροφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ