Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διχασμένες οι κοινότητες των Σέρβων

BΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Διάσταση απόψεων επικρατεί στις κοινότητες των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με τη συμφωνία της 19ης Απρίλη που υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι επικεφαλής σερβικών κοινοτήτων νοτίως του ποταμού Ιμπαρ αποδέχονται τη συμφωνία ενώ οι κοινότητες των Σέρβων βορείως του ποταμού (Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ) την απορρίπτουν ασυζητητί. Οπως είπε ο Βούτσιτς στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νόβι», η σερβική κυβέρνηση θα καταβάλει νέες προσπάθειες προκειμένου να πείσει όλες τις κοινότητες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου για τη συμφωνία της 19ης Απρίλη και ότι αυτός θα είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο προτεκτοράτο την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της επίμαχης συμφωνίας λέγοντας ότι το Βελιγράδι την υπέγραψε «γιατί ξέρουμε πως ο λαός στη Σερβία θα επιλέξει το μέλλον».

Στο μεταξύ, άκαρπες κατέληξαν οι διήμερες συνομιλίες που είχαν από το πρωί της Τρίτης ως αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Μάρκο Ντούριτς, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν τους Σέρβους και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία δεν αναφέρονται στη συμφωνία «εξομάλυνσης» της 19ης Απρίλη. Ωστόσο, παρά το ναυάγιο των τελευταίων συνομιλιών, αποφασίστηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Σέρβο πρωθυπουργό, Ιβιτσα Ντάσιτς, και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες στις 21 τρέχοντος μηνός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ