ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Τέλος ερευνών στο κτίριο - τάφο των εργατών

ΣΑΒΑΡ.--

Στους 1.127 φτάνει πλέον ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, μετά την κατάρρευση πριν 17 μέρες του κτιρίου «Ράνα Πλάζα», στην περιοχή Σαβάρ του Πακιστάν, όπου στεγάζονταν πέντε εργοστάσια υφαντουργίας που κατασκεύαζαν ρούχα φασόν για πολυεθνικούς κολοσσούς. Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, υπό το βάρος και των επικρίσεων που δέχθηκε για την εκατόμβη εργατών στα κάτεργα της υφαντουργίας, εξέδωσε απόφαση, με την οποία δηλώνεται ότι επιτρέπεται η συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών του φασόν «χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών», ενώ για να κατευναστούν οι αντιδράσεις η κυβέρνηση ανακοίνωσε και σχέδιο «αύξησης των μισθών» χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, σωρεία παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας και παραλείψεις δείχνουν ήδη οι έρευνες, καθώς εκτιμάται ότι η κατάρρευση οφείλεται στις τέσσερις γεννήτριες, που λειτουργούσαν στο κτήριο, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για να αντέξει το βάρος και τους κραδασμούς που προκαλούσαν, καθώς και στο γεγονός ότι οι τελευταίοι όροφοι είχαν χτιστεί παράνομα και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και ακόμα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων. Τέλος, τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν χτες τις έρευνες παρότι την Παρασκευή, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια εργάτρια που παρέμενε εγκλωβισμένη 17 μέρες. Τώρα αναμένεται οι μπουλντόζες να αναλάβουν δράση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Πράσινο φως» για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ετοιμο το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν και οι «πιστωτές» της Πορτογαλίας, δηλαδή η τρόικα. Ενα πακέτο μέτρων που θα δοκιμάσει, στο όριο πλέον, τις αντοχές του μαστιζόμενου πορτογαλικού λαού (με την επίσημη ανεργία να είναι γύρω στο 18%) και έρχεται σε αντικατάσταση μετά την απόρριψη του τελευταίου πακέτου μέτρων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, καθώς αναμενόταν η συζήτησή τους και η έγκρισή τους και στο Γιούρογκρουπ, ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, που θα ανοίξει το δρόμο, για να λάβει η χώρα τη δόση των 2 δισ. από το πακέτο των 78 δισ. Ωστόσο, όπως έχει προαναγγείλει με την ομιλία του ο Πάσους Κοέλιο στο Κοινοβούλιο το νέο πακέτο προβλέπει την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξ

ιοδότησης στα 66 έτη, η αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς, σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με την επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Νέο περιστατικό φονικής ένοπλης βίας έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στη Νέα Ορλεάνη, κατά τη διάρκεια παρέλασης για τη Γιορτή της Μητέρας. Από τα πυρά τραυματίστηκαν 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 10 ετών, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ενώ κανείς εκ των τραυματιών δεν διατρέχει κίνδυνο και τα αίτια του περιστατικού ερευνώνται.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ενοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία έκρινε δικαστήριο της Γουατεμάλας τον 86χρονο πρώην δικτάτορα, Εφρέν Ρίος Μοντ. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 50 χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της γενοκτονίας και επιπλέον 30 χρόνια για την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της εξουσίας του μετά από το πραξικόπημα του 1982, με την εφαρμογή της πολιτικής της αποκαλούμενης «καμένης γης», όπου τα στρατεύματά του έσφαξαν χιλιάδες αυτόχθονες στη Γουατεμάλα.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο στρατηγός Τζιανγκ Τζονγκ-Ναμ διορίστηκε χτες νέος υπουργός Αμυνας στη ΛΔ Κορέας, ο οποίος κατείχε θέση διοικητή σε σώμα του βορειοκορεατικού στρατού.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη ΛΔ Κορέας, Γκλιν Ντέιβις, έφθασε χτες στη Σεούλ για συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λιμ Σουνγκ Ναμ, ενώ το ίδιο 24ωρο έφθασε σε λιμάνι της Νότιας Κορέας το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο «USS NIMITZ», που θα συμμετάσχει σε νέα αμερικανο-νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια.

ΡΩΜΗ.-- Ακόμη και βρώση εντόμων πρότεινε χτες έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για να επιτευχθεί... «επισιτιστική ασφάλεια» στον πλανήτη. Παρουσιάστηκε μάλιστα και πρόγραμμα για ενθάρρυνση της εκτροφής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα, με τη σημείωση ότι ήδη περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα σε Αφρική και Ασία.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα εξελέγη για έβδομη θητεία στην αρχηγία του αντιπολιτευόμενου «Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος» (SDS), στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Τσέλιε με 522 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

ΚΙΡΚΟΥΚ.-- Νέα πολλαπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες με στόχο τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από την αυτόνομη κουρδική πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ προς τον τερματικό τουρκικό σταθμό Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να σταματήσει προσωρινά η εξαγωγή πετρελαίου. Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή αλ Σαρκάτ στην επαρχία Σαλαχεντίν. Από τον αγωγό περνούν καθημερινά 330.000 βαρέλια.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου «Σουκχόι» κατέπεσε σε αραιοκατοικημένη περιοχή στην υεμενίτικη πρωτεύουσα. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε νεκρός μόνο ο πιλότος. Είναι το δεύτερο δυστύχημα παρόμοιου τύπου μέσα σε τρεις μήνες, καθώς και το Φλεβάρη είχε πέσει στρατιωτικό αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή της Σάνα'α με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Με πόλεμο απειλεί την τυνησιακή κυβέρνηση του ισλαμιστικού «Ενάχντα» και των εταίρων του ο ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής - σαλαφιστικής - Ανσάρ αλ Σαρία, απαντώντας στην προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει κηρύγματα μίσους και παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αναπαραγωγή μετεκλογικών αδιεξόδων με μεγάλη αποχή

ΣΟΦΙΑ.--

Τα γνωστά αδιέξοδα του αστικού πολιτικού συστήματος στη Βουλγαρία και τα σοβαρά προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας που φέρνει ο καπιταλισμός, βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο την Κυριακή, στις κάλπες που στήθηκαν για την εκλογή της νέας 240μελούς Βουλής, με το θερμόμετρο της αποχής να χτυπάει κόκκινο πλησιάζοντας στο 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 6.300.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που πήρε 30,74% δίχως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Δεύτερος βγήκε ο «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία», στην οποία έχει την πρωτοκαθεδρία το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Σεργκέι Στανίσεφ με 27,06%. Τρίτο το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» της τουρκικής μειονότητας με 10,46% και τέταρτο το ακροδεξιό ΑΤΑΚΑ με 7,40%.

Αυτά ήταν τελικά και τα κόμματα που μπήκαν στη νέα Βουλή καθώς τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν του 4% που απαιτείται.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων απέρριψαν ασυζητητί το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας με αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ να απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες «να μην κόβουν γέφυρες συνεργασίας γιατί χρωστούν στη Βουλγαρία μία σταθερή κυβέρνηση»...

Ο Λουφτί Μεστάν, ηγέτης του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του θα εργαστεί με άλλα κόμματα εντός αλλά και εκτός νέας Βουλής.

Οι ακροδεξιοί του κόμματος ΑΤΑΚΑ του Βόλεν Σίντεροφ, που στήριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση Μπορίσοφ, ισχυρίστηκαν ότι αυτή τη φορά δε θα το πράξουν γιατί «πρόδωσε την εμπιστοσύνη» τους και γιατί «ενσαρκώνει νεο-αποικιοκρατικές πολιτικές ξένων συμφερόντων σε βάρος της Βουλγαρίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία των εκπαιδευτικών στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες οι εκπαιδευτικοί στη γερμανική πρωτεύουσα Βερολίνο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Ενωσης της Παιδείας και Επιστημών (GEW) της Γερμανίας που έχει εξαγγείλει «βδομάδα δράσης» από τις 13 έως 17 Μάη.

Η απεργία των εκπαιδευτικών γίνεται με κύρια αιτήματα της μισθολογικής τους αναγνώρισης και της εξίσωσής τους με τους συναδέλφους τους στη δυτική Γερμανία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutche Zeitung οι δάσκαλοι, κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Γερμανία, εργάζονται με συμβόλαια δεκάμηνης διάρκειας όπου πρέπει να ανανεώνονται ετησίως, ενώ θα πρέπει για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να κάνουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Οι συμβασιούχοι ήδη σε όλη την Γερμανία στο σύνολο των 200.000 εκπαιδευτικών μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα βολική για τους ιμπεριαλιστές ηγεσία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Ναουάζ Σαρίφ, πρόεδρος της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, στο Πακιστάν, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα. Ο Ν. Σαρίφ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με «ανεξάρτητους» υποψήφιους για κυβερνητική συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία. Ο νικητής των πακιστανικών εκλογών, έχει ήδη λάβει συγχαρητήρια από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ανέφερε στο μήνυμά του ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την πακιστανική κυβέρνηση. Συγχαρητήρια στο Πακιστάν για τη διεξαγωγή των εκλογών έδωσε η Κάθριν Αστον εκ μέρους της ΕΕ, ο Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, κάνοντας λόγο και αυτός για πρόθεση συνεργασίας, ενώ ελπίδα για νέα εποχή στις σχέσεις Νέου Δελχί - Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ.

  • Στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν -μεταξύ των οποίων και παιδιά- σε νέα βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ, η οποία αποδίδεται από τις αρχές στους Ταλιμπάν.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πιθανότητα μετάδοσης κορονοϊών μεταξύ ανθρώπων

ΓΕΝΕΥΗ.--

Για πρώτη φορά επίσημα ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχθηκαν χτες ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα μετάδοσης του νέου κορονοϊού γνωστού ως «nCoV-EMC» μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ο οποίος έχει προκαλέσει από το Σεπτέμβρη του 2012 το θάνατο τουλάχιστον 18 ατόμων από συνολικά 34 κρούσματα, σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία (χώρα προέλευσης των πρώτων και των περισσότερων κρουσμάτων του ιού) είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τη «γενικευμένη μετάδοση του ιού σε μεγάλες κοινότητες», σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει ακόμη κίνδυνος πρόκλησης πανδημίας.

Τα δύο τελευταία θύματα από τον ιό αναφέρθηκαν την Κυριακή στην περιοχή Αλ Αχσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες δεκάδες πολίτες με την παραμικρή ένδειξη πυρετού ή αδιαθεσίας, συνέρρεαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Αλλα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Ιορδανία, Κατάρ, Πακιστάν, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ