ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νέες επιθέσεις της αστυνομίας και συλλήψεις γυναικών

Τραυματισμός αστυνομικού από σκάγια την Κυριακή το πρωί

Με νέες επιθέσεις της αστυνομίας και συλλήψεις, αυτή τη φορά τριών γυναικών, κλιμακώνει η κυβέρνηση την επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής σε βάρος των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός».

Χτες, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πολυγύρου οι τρεις γυναίκες που την Κυριακή συνελήφθησαν μετά από την επίθεση της αστυνομίας, στην περιοχή «Χοντρό Δέντρο» στο δρόμο προς τις Σκουριές, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Μητέρας.

Η μία από τις συλληφθείσες κατηγορείται για αντίσταση και εξύβριση, ενώ οι άλλες δύο για απείθεια, αντίσταση και απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου επειδή προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρώτη σύλληψη. Ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τετάρτη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μαζικά κάτοικοι των χωριών της περιοχής.

Στο μεταξύ χτες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο άντρας των ΜΑΤ που, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τραυματίστηκε από σκάγια στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν την Κυριακή στο Ρέμα Καρατζά όπου κάποιοι κάτοικοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση ενάντια σε εργασίες που πραγματοποιεί η «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή. Ο άνδρας των ΜΑΤ αρχικά νοσηλευόταν στο «424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» της Θεσσαλονίκης.

Οι Σύλλογοι Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας μέλη της ΟΓΕ, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τον αγώνα των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού και καταγγέλλουν το όργιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας της τρικομματικής κυβέρνησης που έχει επιστρατεύσει δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ για να προστατεύσει τα συμφέροντα της «Ελληνικός Χρυσός». Με αφορμή τις τρεις νέες συλλήψεις γυναικών επισημαίνουν: «Οι γυναίκες της Χαλκιδικής στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα στέλνουν περήφανα μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που ξεπουλά τον τόπο τους και δεν αφήνει σπιθαμή ανάσας στα παιδιά τους».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Απαγορεύει εκδηλώσεις φορέων στη Μάντρα του Μπλόκου!

Καταγγελία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας

Ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης η άρνηση της δημοτικής αρχής Νίκαιας - Ρέντη (ΔΗΜΑΡ) να παραχωρήσει το χώρο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς στο Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας για να διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στα 68 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εκδήλωση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη 15 Μάη, στις 7.30 το απόγευμα, στο οικοδομικό τετράγωνο 175, μεταξύ των οδών Ικονίου - Μενεμένης - Καραολή και Δημητρίου - Μαγνησίας, πίσω από τα γραφεία του Συλλόγου (Μαγνησίας 50).

Σε καταγγελία που εξέδωσε ο Σύλλογος επισημαίνει πως η απάντηση της δημοτικής αρχής στο Σύλλογο είναι ότι «απαγορεύει τη χρήση του χώρου στους φορείς της πόλης». Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα διατίθεται πλέον μόνο για εκδηλώσεις του ίδιου του Δήμου και για ξεναγήσεις σε σχολεία!

Ο Σύλλογος κάνει καθαρό ότι ο ιστορικός χώρος «δεν ανήκει σε καμία δημοτική αρχή». «Ανήκει στις χιλιάδες Κοκκινιώτισσες και Κοκκινιώτες που πέτυχαν μετά από αγώνες πολλών ετών την ανάδειξή του, για να τιμήσουν τους 315 εκτελεσμένους πατριώτες, που έπεσαν στο βωμό του αντιφασιστικού αγώνα από τα πυρά των Γερμανών και των ντόπιων συνεργών τους τον Αύγουστο του 1944».

«Αυτούς τους ήρωες - συνεχίζει - τιμάμε καθημερινά με τους αγώνες μας, και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο ενάντια στους εισβολείς κατακτητές του φασιστικού ιμπεριαλιστικού "Αξονα" Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους».

Εξω οι φασίστες από τη Νάουσα

«

Εξω οι φασίστες της Χρυσής Αυγής από την εργατομάνα Νάουσα», με αυτό το σύνθημα στο πανό και με τη μαζική παρουσία του, ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, εμπόδισε την ολιγομελή ναζιστική συμμορία των χρυσαυγιτών να αμαυρώσει τις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της Νάουσας (22 Απρίλη 1822) που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Με τη μαζική παρουσία τους και φωνάζοντας συνθήματα, εργάτες και εργάτριες της Νάουσας, αρχικά εμπόδισαν την παρουσία των μελών της Χρυσής Αυγής στο χώρο θυσίας στους Στουμπάνους, από όπου οι γυναίκες της Νάουσας πηδούσαν με τα παιδιά τους στα νερά του καταρράκτη της Αράπιτσας για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, παρατάχθηκαν στον κεντρικό δρόμο όπου πραγματοποιείται η καθιερωμένη παρέλαση και απέτρεψαν την προσπάθεια της ομάδας των μελών της χρυσής αυγής να παρελάσει. Με τα ρατσιστικά, αντικομμουνιστικά και άλλα εμετικά τους συνθήματα, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής απέδειξαν πως είναι άξιοι συνεχιστές των γερμανοντυμένων προγόνων τους, της Χ και των ταγμάτων ασφαλείας.

Κινητοποίηση για την Υγεία στο Ιλιον

Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ Αγίου Φανουρίου στο Ιλιον διοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη 16 Μάη, ο Δήμος Ιλίου, Επιτροπή Κατοίκων και άλλοι φορείς της πόλης, στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου με το δικό της πλαίσιο αιτημάτων και στόχους πάλης προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρώματων. Σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Τώρα ζούμε πιο ξεκάθαρα τι σημαίνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μέσα στην καπιταλιστική κρίση: Με το κλείσιμο του ΙΚΑ της περιοχής του Αγίου Φανουρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι του Ιλίου μένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους σε αγώνα και εγρήγορση! Η πάλη για το δικαίωμα στην Υγεία για όλο το λαό, είναι πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στη δράση επιχειρηματικών ομίλων που όλο και πιο πολύ συμμετέχουν στον τομέα της Υγείας με τις πλάτες των κυβερνήσεων.

Η Δημοτική αρχή Ιλίου έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα ζούμε, για το κλείσιμο του ΙΚΑ. Λέει «Να μην κλείσει το ΙΚΑ», όμως έχει συμφωνήσει και υλοποιήσει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων, στηρίζει τον "Καλλικράτη" που προβλέπει την υποβάθμιση και τη συγχώνευση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών προς το λαό, μεταξύ αυτών και των υποδομών Υγείας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι έχουν μία επιλογή. Να οργανώσουν την πάλη τους απαιτώντας:

  • Να μην κλείσει το ΙΚΑ του Αγ. Φανούρη. Δεν μας πείθουν οι υποσχέσεις του Διοικητή του ΙΚΑ ότι θα μεταφερθούν μόνο οι Διοικητικές Υπηρεσίες, γιατί αυτή είναι η απαράδεκτη μέθοδος που ακολουθήθηκε σε όλα τα ΙΚΑ που τελικά έκλεισαν.
  • Βιβλιάριο Υγείας για όλους, χωρίς όρους όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής σε εξετάσεις και φάρμακα.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε υγεία και φάρμακο.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΒΙΑΣΜΟ από τον 25χρονο δράστη της δολοφονίας της άτυχης κοπέλας στη Ν. Μάκρη φέρεται να ισχυρίστηκε η αδελφή του θύματος στον ανακριτή. Η 32χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως είχε συνευρεθεί ερωτικά με τον κατηγορούμενο και αυτός της είχε ζητήσει να τον «καλύψει» για να μη δημοσιοποιήσει το βίντεο στο ίντερνετ. Από την άλλη, ο 25χρονος είχε τονίσει στην απολογία του πως είχε παράλληλη σχέση με την 32χρονη η οποία ήθελε να χωρίσει από το σύζυγό της για να είναι με αυτόν. Υπενθυμίζουμε πως η 32χρονη είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και για υπόθαλψη εγκληματία καθώς ήταν μπροστά στον ξυλοδαρμό της αδελφής της μαζί με τον άνδρα της. Παρ' όλα αυτά, δεν είχε αποκαλύψει το πώς και το ποιος είχε χτυπήσει την 23χρονη (που πέθανε μετά από 20 μέρες περίπου, σε νοσοκομείο των Αθηνών).

Αγωνιστές σύρονται στα δικαστήρια

Στα δικαστήρια σύρονται σήμερα Τρίτη 14 Μάη, τα εννιά μέλη της διοίκησης του 2006 του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», κατηγορούμενοι από τον ΟΣΕ για «παρακώληση συγκοινωνιών». Ο λόγος είναι ότι αγωνίστηκαν να γίνει υπόγειος ο προαστιακός. Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι και μαζικοί φορείς της περιοχής προσέφυγαν για το θέμα στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν καθώς το δικαστήριο έβγαλε απόφαση ο προαστιακός να υπογειοποιηθεί τουλάχιστον στα τμήματά του που διέρχονται από Σεπόλια και Κεραμικό.

Εμπρηστική επίθεση

Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε χτες στη 1.30 τα ξημερώματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Χίου 37 στη Δάφνη. Αγνωστοι έσπασαν πρώτα τα τζάμια και πέταξαν στο εσωτερικό των γραφείων δύο βόμβες «μολότοφ», με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές από την έκρηξη και την πυρκαγιά, η οποία δεν πήρε διαστάσεις.

Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση εναντίον 15χρονου

Ενας 15χρονος από το Αφγανιστάν έπεσε - σύμφωνα με καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου - θύμα ρατσιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, τα όσα φέρεται να έζησε ο ανήλικος στα χέρια των ακροδεξιών δείχνουν το απύθμενο θράσος που είχαν οι δράστες.

Συγκεκριμένα, ο 15χρονος δέχθηκε την επίθεση αγνώστων που φορούσαν μαύρες μπλούζες στο κέντρο της Αθήνας. Οι δράστες τον χτύπησαν και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας σπασμένο μπουκάλι μπίρας, τον χαράκωσαν στο πρόσωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 15χρονος πήγε σε νοσοκομείο χωρίς όμως να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Αργότερα, συμπατριώτης του θύματος τον μετέφερε στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, όπου και φιλοξενείται. Παράλληλα, παρακολουθείται από τους γιατρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ