ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κάτω τα χέρια από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής!

Ανακοίνωση - καταγγελία για τις κυβερνητικές επιδιώξεις ιδιωτικοποίησης του ιερού χώρου του «Θυσιαστηρίου της λευτεριάς»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), εκπροσωπώντας τους χιλιάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους απογόνους και φίλους, εκφράζει τη μεγάλη του οργή και αγανάκτηση σχετικά με τις μεθοδεύσεις της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, να ιδιωτικοποιήσει τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, εντάσσοντάς το στη λίστα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)!

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θυμίζει στην κυβέρνηση, πως δυστυχώς, για εκείνη, πολλοί από τους αγωνιστές της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, είμαστε εν ζωή και με τους αγώνες μας, όπως παλιότερα με τη Σκοπευτική Εταιρεία, έτσι και τώρα, δε θα επιτρέψουμε στον ιερό και αιματοβαμμένο αυτό χώρο του Σκοπευτηρίου της ηρωικής μας Καισαριανής, όπου ηρωικά και ψηλομέτωπα στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα αγωνιστές, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί μας, να πατήσει πόδι ιδιώτης.

...Υπενθυμίζει, ακόμα, στην κυβέρνηση ότι οι Γερμανοί εκτελούσαν στον ιερό αυτό χώρο, πατριώτες, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές ...Πλήθος κόσμου "φυλάει" στην ψυχή του, στο μυαλό του, το παράδειγμα των αγωνιστών και τα ιδανικά για τα οποία "έπεσαν"... Και είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος ότι ακόμη και σήμερα στο χώρο αυτόν η μνήμη των ηρώων μας να μην μπορεί να βρει ανάπαυση.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα διπλά στο λαό της Καισαριανής, παρούσα στον πολύχρονο αγώνα που δίνει... Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έχει πάρει οριστικά τη θέση του μέσα στη νεότερη ιστορία μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί με παρεμβάσεις ή με αποφάσεις να σβήνει και να παραχαράσσει το μήνυμα που έχει καταγραφεί με τις ζητωκραυγές των αγωνιστών, ηρώων κομμουνιστών, που έπεσαν κάτω από τις ομοβροντίες του εκτελεστικού αποσπάσματος για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Συνάντηση για την απαγόρευση διαδηλώσεων

Στο στόχαστρο βάζει πάλι η συγκυβέρνηση το δικαίωμα των διαδηλώσεων. Σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, συναντιέται με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να εξασφαλίσει τη σχετική συναίνεση. Λίγο μετά το Πάσχα ο Ν. Δένδιας είχε δηλώσει «να απαγορευτούν οι μικρές διαδηλώσεις να κλείνουν τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας», στέλνοντας μήνυμα για τον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Σαν επιχείρημα θα χρησιμοποιήσουν ότι ο περιορισμός θα ισχύει μόνο την τουριστική περίοδο και ότι τέτοιες διαδηλώσεις πλήττουν τα μικρά μαγαζιά. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη.

Με πρόσχημα τα μικρά συλλαλητήρια η συγκυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις που έχει προτείνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Σε αυτές έχουν περιληφθεί όλα όσα ζητούν μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, το ΕΒΕΑ, οι πολυεθνικές.

Το συγκεκριμένο σχέδιο του δημάρχου Αθήνας, που έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν, αποτελεί προσπάθεια περιορισμού ακόμη και απαγόρευσης και διάλυσης των εργατικών - λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, για το κλείσιμο των μικρομάγαζων στο κέντρο δεν ευθύνονται οι εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις αλλά ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, την οποία υπηρετεί και ο δήμαρχος, που σε συνθήκες κρίσης ενισχύει και υπερασπίζεται τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν. Μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις πόλεις και σε χωριά κι ας μη γίνονται διαδηλώσεις.

Οι σχετικές ρυθμίσεις Καμίνη θεσπίζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στις αρχές 24 ώρες πριν διεξαχθεί με συγκεκριμένο χωροχρονοδιάγραμμα, που μπορεί να απαγορευθεί σε ορισμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής και επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, ενόψει, ιδίως, της συχνής διεξαγωγής συναθροίσεων σε αυτήν. Μπορεί δε να διαταχθεί η διάλυσή της όταν βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν συμμετέχοντες σε αυτήν δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καταγγέλλουν φοροεπέλαση και υποχρηματοδότηση

Τη στήριξη από το δήμαρχο Γ. Καμίνη της πολιτικής υποχρηματοδότησης των δήμων που υλοποιεί η κυβέρνηση και την πολιτική γενικευμένης φορομπηξίας που ακολουθεί η δημοτική αρχή της Αθήνας, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Μπροστά και στο επερχόμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Ν. Σοφιανός είπε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή:

«Εχει ξεκινήσει καβγάς για το πώς θα μοιραστούν στους δήμους οι πετσοκομμένοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης έχετε αποδεχτεί μείωση των πόρων σε ποσοστό 60% και τώρα διαγκωνίζεστε πώς θα διανεμηθούν τα υπόλοιπα. Ταυτόχρονα δημοσιεύματα μιλούν για απολύσεις στους δήμους, στοχοποιούν δημοτικές υπηρεσίες («Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης). Τα δημοσιεύματα αυτά για δήθεν υπεράριθμους υπαλλήλους, για αξιολόγηση, διαθεσιμότητα και απολύσεις, η νέα απογραφή των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση όπως τη δρομολογεί η κυβέρνηση, με ό,τι συνεπάγεται, συνδυάζονται και με τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο ίδιος ο δήμαρχος ότι παρέλαβε 12.000 εργαζόμενους στο δήμο και στη λήξη της θητείας του θα έχουν μείνει 8.000.

Μετά από αυτά, όταν αποδέχεστε τις συνεχείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, όταν θεωρείτε αναχρονισμό το να διεκδικούν οι δήμοι χρήματα από την κεντρική διοίκηση (υπάρχει παλαιότερη τέτοια δήλωση του δημάρχου) επόμενο είναι να ξεζουμίζετε το λαό, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες για να βρείτε τα χρήματα που σας λείπουν. Να επιβάλλετε διαρκώς εξοντωτικά πρόστιμα σε εμπόρους ή να ζητάτε εγγυητικές επιστολές από όσους βγάζουν τραπεζοκαθίσματα για όλο το ποσό που οφείλουν στο δήμο γονατίζοντάς τους οικονομικά».

Απαντώντας ο δήμαρχος επέμεινε στην πολιτική φορομπηξίας των δημοτών με επιχειρήματα τύπου «οι δήμοι να βγάλουν τα έξοδά τους μόνοι τους, οι ίδιοι να επιβάλλουν φορολογία, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και κατακτώντας οικονομική ευρωστία»...

Ο Ν. Σοφιανός άνοιξε και το θέμα των παιδικών σταθμών του δήμου. Εχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για περίπου 3.200 επανεγγραφές, ενώ η συνολική χωρητικότητα των σταθμών του δήμου αγγίζει τις 5.500 βάσει σχετικής μελέτης του Πολυτεχνείου, ενώ νέες αιτήσεις κατατίθενται ως τις 12/6. Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι «το περιλάλητο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι στον αέρα επομένως αναμένονται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να κάνουν αιτήσεις εγγραφής. Εχουμε δυνατότητα να φιλοξενήσουμε πάνω από 2.200 νέα παιδιά. Είμαι αναγκαίο να μην πέσουμε κάτω από τις 5.500 παιδιά, όπως συνέβη στη σχολική χρονιά που τελειώνει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, να διεκδικήσουμε προσλήψεις προσωπικού στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, να τεθούν σε λειτουργία όλα τα κτίρια όπως ο σταθμός στην Σπ. Πάτση στο Βοτανικό όπου τρία χρόνια είναι κλειστός για επισκευές, να προχωρήσουμε άμεσα σε δραστικές μειώσεις στα τροφεία και στην απαλλαγή μιας σειράς κατηγοριών από τις λαϊκές οικογένειες».

Ψυχικά ασθενής καθηλώθηκε με χειροπέδες!

Τρεις φορές μέσα σε μια βδομάδα καθηλώθηκε με χειροπέδες -ύστερα από εντολή του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος (ΑΤ) Χαϊδαρίου- ψυχικά ασθενής απ' το Μπαγκλαντές που νοσηλεύεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Ο μετανάστης είχε συλληφθεί «χωρίς χαρτιά» και είχε κρατηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε για νοσηλεία με φρούρηση στο ΨΝΑ.

Οπως κατήγγειλε δύο φορές εγγράφως προς τη Διοίκηση του ΨΝΑ ο διευθυντής ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο διοικητής του ΑΤ Χαϊδαρίου, που φαίνεται να ρυθμίζει τα της φρούρησης των νοσηλευόμενων που είναι κρατούμενοι, είχε έλθει αυτοπροσώπως στο ΨΝΑ για να απαιτήσει τη νοσηλεία του σε κλειδωμένο τμήμα, παροτρύνοντας τους φρουρούς να τον δένουν με χειροπέδες στο κρεβάτι όταν αυτοί το κρίνουν απαραίτητο.

Σε αυτή την πρακτική αντέδρασε έντονα η θεραπευτική ομάδα (γιατροί και εργαζόμενοι) τονίζοντας ότι, πέραν της ζημιάς που προκαλείται στην πορεία της αρρώστιας του ασθενούς και στην ανάρρωσή του, δένουν αυθαίρετα τον ασθενή στο κρεβάτι του «για να μην το σκάσει». «Αυτό ισοδυναμεί με βασανιστήριο, ψυχικό και σωματικό και λειτουργεί στην κατεύθυνση της επιδείνωσης της ψυχικής κατάστασης του ασθενή» καταγγέλλουν οι θεραπευτές, που τελικά πέτυχαν τη συνέχεια της νοσηλείας χωρίς καθήλωση.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα θέσουν το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου προτείνοντας παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Σωματείου.

«Στον αέρα» το πρόγραμμα του ΙΓΜΕ

«Στον αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα του ΙΓΜΕ από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων ετών, με τις οποίες απαξιώνεται το επιστημονικό του προσωπικό και προωθείται η απόλυση 130 εργαζομένων με τη μέθοδο της εφεδρείας, απόφαση που κρίνεται αύριο, Τετάρτη, στα δικαστήρια. Αυτό τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, που έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 μ. στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι από το Νοέμβρη του 2011 που το ΙΓΜΕ είχε 393 υπαλλήλους μετά από 1,5 χρόνο έχουν απομείνει 278! Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι παρ' όλη την υπονόμευση του Ινστιτούτου από τις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων από το 2008 προωθήθηκε ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Τότε το προσωπικό ήταν 520 εργαζόμενοι και για την υλοποίηση της έρευνας απαιτούνταν ακόμη 50 - 70 επιστήμονες και τεχνικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ