Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Συνάντηση για την απαγόρευση διαδηλώσεων

Στο στόχαστρο βάζει πάλι η συγκυβέρνηση το δικαίωμα των διαδηλώσεων. Σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, συναντιέται με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να εξασφαλίσει τη σχετική συναίνεση. Λίγο μετά το Πάσχα ο Ν. Δένδιας είχε δηλώσει «να απαγορευτούν οι μικρές διαδηλώσεις να κλείνουν τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας», στέλνοντας μήνυμα για τον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Σαν επιχείρημα θα χρησιμοποιήσουν ότι ο περιορισμός θα ισχύει μόνο την τουριστική περίοδο και ότι τέτοιες διαδηλώσεις πλήττουν τα μικρά μαγαζιά. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη.

Με πρόσχημα τα μικρά συλλαλητήρια η συγκυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις που έχει προτείνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Σε αυτές έχουν περιληφθεί όλα όσα ζητούν μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, το ΕΒΕΑ, οι πολυεθνικές.

Το συγκεκριμένο σχέδιο του δημάρχου Αθήνας, που έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν, αποτελεί προσπάθεια περιορισμού ακόμη και απαγόρευσης και διάλυσης των εργατικών - λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, για το κλείσιμο των μικρομάγαζων στο κέντρο δεν ευθύνονται οι εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις αλλά ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, την οποία υπηρετεί και ο δήμαρχος, που σε συνθήκες κρίσης ενισχύει και υπερασπίζεται τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν. Μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις πόλεις και σε χωριά κι ας μη γίνονται διαδηλώσεις.

Οι σχετικές ρυθμίσεις Καμίνη θεσπίζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στις αρχές 24 ώρες πριν διεξαχθεί με συγκεκριμένο χωροχρονοδιάγραμμα, που μπορεί να απαγορευθεί σε ορισμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής και επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, ενόψει, ιδίως, της συχνής διεξαγωγής συναθροίσεων σε αυτήν. Μπορεί δε να διαταχθεί η διάλυσή της όταν βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν συμμετέχοντες σε αυτήν δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζει νομοσχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας για το χτύπημα των κινητοποιήσεων του λαού (2020-02-18 00:00:00.0)
Μιλάνε ξανά για περιορισμό των διαδηλώσεων (2014-05-30 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για την απαγόρευση διαδηλώσεων (2013-07-05 00:00:00.0)
Συνάντηση Δένδια - Καμίνη για τις διαδηλώσεις (2013-06-04 00:00:00.0)
Χρόνιες προσπάθειες περιορισμών (2006-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ