ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΒΓΑΛ
Δόθηκε σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας

Από την περιφρούρηση της απεργίας
Από την περιφρούρηση της απεργίας
Στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ, δόθηκε χτες από τις 5 τα ξημερώματα, η μάχη της περιφρούρησης της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στο υποκατάστημα διακίνησης στην Αττική και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εργάτες.

Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας που για 33η ημέρα συνέχιζαν την απεργία τους, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων χωρίς μείωση μισθών και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, βρέθηκαν και πάλι στην πύλη του εργοστασίου στα Κουφάλια. Μαζί με απεργούς συναδέλφους τους από τα τμήματα διακίνησης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, αλλά και εργαζόμενους άλλων κλάδων, νέων εργαζόμενων φοιτητών, απέκλεισαν τις εισόδους του εργοστασίου εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των φορτηγών της επιχείρησης.

Απέναντί τους βρήκαν το εργοδοτικό σωματείο «Αξιός» (ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ) και μερικά ακόμα τσιράκια της εργοδοσίας, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς, κάτω από το κράτος της τρομοκρατίας, να μετατρέψουν τους επίσης απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους του εργοστασίου, σε «αγανακτισμένους» πολίτες και να τους στρέψουν ενάντια στους απεργούς.

Απ'ο κοινού εργοδοσία και σωματείο ζήτησαν επέμβαση της αστυνομίας για να ανοίξουν οι πύλες. Μάλιστα, η εργοδοσία ζήτησε να γίνουν και συλλήψεις συγκεκριμένων απεργών. Στο πλαίσιο αυτό, το εργοδοτικό σωματείο ανέλαβε να στήσει σκηνικό έντασης, προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία και επέμβαση των ΜΑΤ.

Οι απεργοί κάλεσαν τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, να μην τρομοκρατηθούν, να σηκώσουν κεφάλι και να μπουν μαζί τους στον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να αφήσουν την εργοδοσία και τα τσιράκια της να σπέρνουν το διχασμό, γιατί αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών και την επίθεση που σχεδιάζουν και υλοποιούν.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Αμεση παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Τους κάλεσε να πάρουν πίσω τη διαταγή για συλλήψεις απεργών της ΜΕΒΓΑΛ, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να συλλάβετε απλήρωτους εργαζόμενους. Αντίθετα, εκείνος που πρέπει να συλληφθεί είναι ο εργοδότης που παρανόμως παρακρατεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».

Η συνάντηση με την εργοδοσία

Στη συνάντηση των απεργών με την εργοδοσία της ΜΕΒΓΑΛ, ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης, επιβεβαίωσε την απόφαση να κλείσει το υποκατάστημα της Αθήνας και να δώσει τη διακίνηση σε ιδιώτες εργολάβους, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα επεκταθεί σε όλη την επιχείρηση. Επίσης, για άλλη μια φορά δεν δεσμεύθηκε για την πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλει στους εργαζόμενους από το Φλεβάρη.

Οι απεργοί του υποκαταστήματος της Αθήνας συνεχίζουν και σήμερα την απεργία και μέσα από Γενική Συνέλευση θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα αποφασίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Στη μάχη για τις συμβάσεις όλοι για όλους

Από τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων στη ΦΑΓΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων στη ΦΑΓΕ
Με κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη η αλληλεγγύη να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε τόπο δουλειάς, απέναντι σε κάθε εργασιακό χώρο που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εργοδοτική επιθετικότητα, έγινε χτες το απόγευμα σύσκεψη Σωματείων του κλάδου τροφίμων - ποτών και εκπροσώπων σωματείων άλλων κλάδων, στο χώρο του εργοστασίου της ΦΑΓΕ, όπου οι εργάτες εκεί για 7 μέρες έδωσαν μια σκληρή απεργιακή μάχη.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα σωματεία του ομίλου Φιλίππου, από την ΕΒΓΑ, το ΜΟΡΝΟ και τον ΚΑΝΑΚΙ, από τον κλάδο, όπως της TASTY, του ΚΑΤΣΕΛΗ, της COCA-COLA, της AMSTEL, του ΖΟΥΡΑ, τα κλαδικά Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών από την Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία και την Εύβοια, καθώς και εκπρόσωποι των κλαδικών Συνδικάτων του Επισιτισμού - Τουρισμού, των Εμποροϋπαλλήλων, των Ηλεκτροτεχνιτών, των Οικοδόμων και του Χρηματοπιστωτικού, έδωσαν το «παρών» και συζήτησαν τα πρώτα συμπεράσματα από τον αγώνα των εργατών της ΦΑΓΕ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που όπως τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, είναι κρίσιμο ζήτημα για το σύνολο της εργατικής τάξης. Στην κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών προχωρά άμεσα στην οργάνωση της μάχης για την υπογραφή των συμβάσεων στον κλάδο (ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πρώτη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα).

Στη σύσκεψη, επίσης, διαπιστώθηκε πως η εργοδοτική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο ένα ή δύο εργοστάσια, αλλά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Στην ΕΒΓΑ προσλαμβάνουν νέους με 511 ευρώ, στο ΖΟΥΡΑ είναι απλήρωτοι δύο μήνες, στο ΜΟΡΝΟ έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών 10%, στον ΚΑΝΑΚΙ απληρωσιά, στην COCA-COLA «οικειοθελείς» απολύσεις, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι των άλλων κλάδων, που βρέθηκαν στη σύσκεψη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη κοινής δράσης. Ενδεικτικά από τους εμποροϋπάλληλους «άνοιξε» το θέμα πως τόσο οι εργάτες που πουλάνε το γάλα στα σούπερ-μάρκετ, όσο και οι εργάτες που παράγουν το γάλα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια εργοδοτική επιθετικότητα και γι' αυτό απαιτείται να δοθεί ενιαία απάντηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συγκέντρωση την Πέμπτη στο υπουργείο Αμυνας

Με νέα κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Αμυνας οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν την πάλη τους διεκδικώντας δουλειά με εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην εκ περιτροπής εργασία με ένα μεροκάματο τη βδομάδα, που έχει επιβάλει εδώ και ένα χρόνο η εργοδοσία, επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες.

Τα αραβογερμανικά μονοπώλια που λυμαίνονται το ναυπηγείο, αφού τσέπωσαν 2,3 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και το μόνο που παρέδωσαν ήταν το γνωστό υποβρύχιο που γέρνει, επέβαλαν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Πάτησαν στις πλάτες των εργατών αξιώνοντας και άλλο «ζεστό» χρήμα. Από τότε οι χίλιοι εργαζόμενοι του ναυπηγείου και οι οικογένειές τους δεν έχουν «ξαναδεί» μισθό, με αποτέλεσμα να βιώνουν την εξαθλίωση και τα συσσίτια. Το ναυπηγείο ρημάζει, το εμπορικό του τμήμα, με βάση απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ τα μονοπώλια δεν έχουν αποκλείσει και το λουκέτο αν δεν γίνουν δεκτές οι αξιώσεις τους.

Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή» Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια. Τους καλεί να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που διευκολύνοντας εργοδοσία και κυβέρνηση προβάλλουν ως «αιτήματα» των κινητοποιήσεων το να δοθούν «ειλικρινείς απαντήσεις» από τους υπουργούς... «Απορρίπτουμε την παρουσία κάθε ιδιώτη. Οι Ιδιωτικοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα» επισημαίνει η ΕΕΝΣ και υπογραμμίζει: Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για το δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία με βάση τις τεράστιες ανάγκες της χώρας».

«ΧΑΛΚΟΡ»
Επιδιώκει να επιβάλει ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών

Για ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 15% εκβιάζει η εργοδοσία της «ΧΑΛΚΟΡ» (του ομίλου «ΒΙΟΧΑΛΚΟ»). Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, το οποίο επισημαίνει:

«Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ πάνω από 75 χρονιά θησαυρίζει από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας αλλά κυρίως από την εργασία χιλιάδων εργαζομένων. Το συνδικάτο μετάλλου μαζί με το ΠΑΜΕ έγκαιρα ενημέρωσε τους μεταλλεργάτες ότι έρχονται χειρότερες μέρες όχι μόνο για τους εργάτες του κλάδου άλλα συνολικά για την εργατική τάξη και κάλεσε στην ισχυροποίηση του συνδικάτου ώστε να αποκρουστεί η νέα αντεργατική επίθεση.

Συνάδελφοι, ακόμα και αν υπογράψατε υπό το τρομακτικό δίλημμα της απόλυσης, δεν χάθηκε ο πόλεμος, αλλά μια μάχη. Εδώ και τώρα χρειάζεται να υψωθεί στους χώρους δουλειάς σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου μέτωπο παρεμπόδισης και αντεπίθεσης. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με το ΠΑΜΕ. Καμιά αναμονή. Οργάνωση στο Συνδικάτο. Ενισχύουμε τον αγώνα μας, μέσα από την ταξική πάλη για να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας, για να γίνουμε αφέντες του πλούτου που παράγουμε.

Γραφόμαστε όλοι στο κλαδικό συνδικάτο Μετάλλου, μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια. Πελώριες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τη σύμβαση που υπέγραψε. Τέτοιες μειώσεις νομιμοποίησε! Συνάδελφοι, ψηλά το κεφάλι, κανένας μόνος του. Ολοι για έναν και ένας για όλους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ