Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Στη μάχη για τις συμβάσεις όλοι για όλους

Από τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων στη ΦΑΓΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων στη ΦΑΓΕ
Με κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη η αλληλεγγύη να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε τόπο δουλειάς, απέναντι σε κάθε εργασιακό χώρο που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εργοδοτική επιθετικότητα, έγινε χτες το απόγευμα σύσκεψη Σωματείων του κλάδου τροφίμων - ποτών και εκπροσώπων σωματείων άλλων κλάδων, στο χώρο του εργοστασίου της ΦΑΓΕ, όπου οι εργάτες εκεί για 7 μέρες έδωσαν μια σκληρή απεργιακή μάχη.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα σωματεία του ομίλου Φιλίππου, από την ΕΒΓΑ, το ΜΟΡΝΟ και τον ΚΑΝΑΚΙ, από τον κλάδο, όπως της TASTY, του ΚΑΤΣΕΛΗ, της COCA-COLA, της AMSTEL, του ΖΟΥΡΑ, τα κλαδικά Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών από την Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία και την Εύβοια, καθώς και εκπρόσωποι των κλαδικών Συνδικάτων του Επισιτισμού - Τουρισμού, των Εμποροϋπαλλήλων, των Ηλεκτροτεχνιτών, των Οικοδόμων και του Χρηματοπιστωτικού, έδωσαν το «παρών» και συζήτησαν τα πρώτα συμπεράσματα από τον αγώνα των εργατών της ΦΑΓΕ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που όπως τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, είναι κρίσιμο ζήτημα για το σύνολο της εργατικής τάξης. Στην κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών προχωρά άμεσα στην οργάνωση της μάχης για την υπογραφή των συμβάσεων στον κλάδο (ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πρώτη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα).

Στη σύσκεψη, επίσης, διαπιστώθηκε πως η εργοδοτική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο ένα ή δύο εργοστάσια, αλλά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Στην ΕΒΓΑ προσλαμβάνουν νέους με 511 ευρώ, στο ΖΟΥΡΑ είναι απλήρωτοι δύο μήνες, στο ΜΟΡΝΟ έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών 10%, στον ΚΑΝΑΚΙ απληρωσιά, στην COCA-COLA «οικειοθελείς» απολύσεις, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι των άλλων κλάδων, που βρέθηκαν στη σύσκεψη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη κοινής δράσης. Ενδεικτικά από τους εμποροϋπάλληλους «άνοιξε» το θέμα πως τόσο οι εργάτες που πουλάνε το γάλα στα σούπερ-μάρκετ, όσο και οι εργάτες που παράγουν το γάλα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια εργοδοτική επιθετικότητα και γι' αυτό απαιτείται να δοθεί ενιαία απάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν για ΣΣΕ οι εργαζόμενοι της «ELBISCO» (2014-03-18 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη ο συντονισμός στον όμιλο (2013-11-09 00:00:00.0)
Απεργία και συντονισμός στον κλάδο (2013-10-19 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση των εργατών του κλάδου (2011-11-29 00:00:00.0)
Παράσταση στον ΣΕΒ για τη Σύμβαση (2010-06-18 00:00:00.0)
Περιοδείες και συσκέψεις (2009-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ