ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει στο «γύψο» τις λαϊκές κινητοποιήσεις

Συνάντηση χτες με τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Σχεδιασμούς με στόχο την επιβολή του μέτρου του περιορισμού των διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας έβαλε μπρος η τρικομματική κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της να βάλει στο «γύψο» τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Χτες, έγινε συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα.

Ως πρόσχημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ο υπουργός επικαλέστηκε τα μικρά συλλαλητήρια, τα οποία, κατά τον υπουργό, «προκαλούν παράλληλη ζημιά και στην οικονομική δραστηριότητα και στη ζωή και στο οτιδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό»... Η αλήθεια είναι ότι για το κλείσιμο των μικρομάγαζων στο κέντρο δεν ευθύνονται οι εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, που σε συνθήκες κρίσης ενισχύει και υπερασπίζεται τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν. Μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά κι ας μη γίνονται διαδηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι ο «διάλογος θα συνεχιστεί, θα έχει, όμως, μία λογική κατάληξη, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα στόχο. Να βοηθήσουμε την πρωτεύουσα του κράτους να ανακάμψει. Η ρύθμιση για την οποία επιδιώκουμε να πετύχουμε ευρύτερη συναίνεση αφορά τις πόλεις της χώρας που έχουν πάνω από 100.000 κατοίκους».

Αυτές τις μεθοδεύσεις νομιμοποίησαν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συμμετείχαν στη συνάντηση. Μετά από αυτήν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, είπε: «Εμείς μαζί με τους άλλους φορείς της Αθήνας, την κοινωνία, δηλαδή, των πολιτών, το δήμο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, την οργάνωση για τη λειτουργία του κέντρου της Αθήνας, θέλουμε να συνεννοούμαστε, αλλά χωρίς την πυγμή και την ποδηγέτηση από το κράτος και τις δυνάμεις της εκτελεστικής εξουσίας». Πολλοί, όμως, από τους παραπάνω φορείς που ανέφερε, με μπροστάρη τον δήμαρχο Αθήνας, Γ. Καμίνη, έχουν ζητήσει μέτρα περιστολής των δημόσιων συναθροίσεων. Αλλωστε, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, «σε κάθε περίπτωση η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου με φορείς και κοινωνικές ομάδες ώστε να βρεθεί καλύτερη και κοινά αποδεκτή λύση». Στην ουσία και η ΓΣΕΕ ρίχνει νερό στο μύλο των αντεργατικών σχεδιασμών συγκυβέρνησης - δημάρχου Αθήνας - μεγαλεμπόρων - μεγαλοξενοδόχων.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Υπηρεσίες Υγείας με ... εθελοντές

Υπηρεσίες υγείας από «εθελοντές» και με βάση αποκλειστικά τις υπάρχουσες ελλιπείς και προβληματικές δομές τάζουν στο λαό της Αθήνας ο δήμαρχος και παράγοντες του χώρου. Χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η δημοτική αρχή της πόλης για την «κοινωνική αλληλεγγύη και υγεία» παρουσιάστηκε μια περίπου μαγική εικόνα π.χ. για την κατάσταση στα δημοτικά ιατρεία παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι έχουν αφεθεί χρόνια ολόκληρα στην παρακμή. Οτι η δημοτική αρχή λειτουργεί δημοτικά ιατρεία μόνο σε 5 από τα 7 δημοτικά διαμερίσματα καθώς αυτά του 5ου και του 6ου (στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, Πατήσια και Κυψέλη) είναι χρόνια κλειστά «για ανακαίνιση».

Ο ίδιος ο δήμαρχος Γ. Καμίνης μιλώντας στην ημερίδα αποτύπωσε τι θέλει να κάνει λέγοντας ότι ο δήμος μπορεί να παίξει «συντονιστικό ρόλο», να συντονίζει φορείς όπως ο ΕΟΠΥΥ, η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ, τις δομές τους, ότι αυτό είναι τάχα το πρόβλημα, η έλλειψη συντονισμού, όχι οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, οι περικοπές στις παροχές Υγείας, οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση, το ακριβό φάρμακο. Συνέχισε προπαγανδίζοντας την ανάγκη για «εξοικονόμηση δυνάμεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλος πρόβαλε την ανάγκη στήριξης του «εθελοντισμού» και παρουσίασε ως «θέμα χρόνου» την ίδρυση και λειτουργία «κοινωνικών ιατρείων» για φροντίδα άνεργων και ανασφάλιστων, τους οποίους εξοβελίζουν ως ανασφάλιστους από τα δημόσια νοσοκομεία όπου μπορούν να έχουν μια πλήρη περίθαλψη και τους δίνουν τώρα μια τέτοια ψευτοπαροχή. Θυμίζουμε ότι αρχές Απρίλη δήμαρχος και πρόεδρος υπέγραψαν «Μνημόνιο Συνεργασίας» για «ενίσχυση» των Δημοτικών Ιατρείων με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ, σε «εθελοντική βάση», προκειμένου να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για εξετάσεις.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχουν» τα σχέδια για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο

Ολοταχώς προωθεί η συγκυβέρνηση τα σχέδια συγχώνευσης - κατάργησης δημόσιων οργανισμών και τις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην αποτύπωση του «εργασιακού προφίλ» και στην πλήρη καταγραφή των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων που εργάζονται στα υπουργεία και στα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και στους ΟΤΑ.

Με έγγραφό του, προς όλα τα υπουργεία και όλες τις γενικές και ειδικές γραμματείες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ζήτησε να καταγραφούν τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων τους.

Μάλιστα, τους καλεί να προβούν στην επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των εργαζομένων, εντάσσοντας στοιχεία, τα οποία συναρτώνται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προώθηση Σχεδίου Νόμου για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης», που της δίνει τη δυνατότητα να απολύει με προεδρικό διάταγμα και μόνο τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και να αποχαρακτηρίσει το καθεστώς υπηρεσιών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού. Επιπλέον, με μια απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορεί να καταργεί φορείς και μόνιμες θέσεις προσωπικού.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τον περιορισμό διαδηλώσεων

Οσον αφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει το λαό και τους αγώνες του «στο γύψο», η Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«

Για μια ακόμα φορά μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, αυτή τη φορά η τρικομματική κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, εκφράζοντας την απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών και των μονοπωλίων, επιδιώκουν να βάλουν στο "γύψο" το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού της κ. Δένδια επαναλαμβάνει τα ίδια τετριμμένα και ψεύτικα επιχειρήματα των προκατόχων της, των Δημάρχων Αθήνας και άλλων, ότι με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει θα αναβαθμιστεί το κέντρο, δε θα διασαλεύεται η εμπορική κίνηση, θα μπορεί ο πολίτης να ψωνίζει κ.λπ.

Μονοπώλια, μεγαλέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι σε κυβέρνηση - κόμματα - δήμους μετά τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και κατακτήσεων θέλουν να επιβάλουν και "σιγή νεκροταφείου". Αναζητούν προσχήματα, για να απαγορεύσουν τη διαμαρτυρία, τη διαδήλωση. Λες και το πρόβλημα του κόσμου για να ψωνίζει είναι τα ωράρια και οι διαδηλώσεις και όχι οι άδειες τσέπες. Στην Κηφισιά δεν γίνονται πορείες και διαδηλώσεις, αλλά η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί και μαγαζιά κλείνουν. Ας τα αφήσει αυτά η κυβέρνηση. Μοναδικός στόχος ήταν και είναι η αύξηση της καταστολής. Η ενίσχυση του δόγματος "Νόμος και Τάξη".

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και συνολικά τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια. Να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υλοποίησης αυτών των αντιδραστικών προθέσεων.

Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι με τέτοια μέτρα θα περιορίσουν τη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στη βάρβαρη πολιτική τους».

ΚΚΕ
Ανοίγουν δρόμο για ένταση της καταστολής

Σε σχόλιό του, σχετικά με την πρωτοβουλία Δένδια για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«

Η εξαγγελία από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, για τη νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης των λεγόμενων "μικρών" διαδηλώσεων, ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον εμποροϋπάλληλο, τον άνεργο, το μικρομαγαζάτορα που έχει βουλιάξει από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική της στήριξης των εμπορικών μονοπωλίων. Η κυβέρνηση, πιστή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που, με τη συμμετοχή τους στη συνάντηση, νομιμοποίησαν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια.

Το λαϊκό κίνημα όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνεί, αλλά να είναι έτοιμο για αποφασιστική μαχητική δράση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ