ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Μέτρα για την ανακούφιση των συνταξιούχων

Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

Να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και σύγχρονων και δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, ζητάει με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό το ΚΚΕ. Στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνεται:

«Τα στοιχεία και οι επίσημες εκθέσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το μέλλον των συντάξεων, δείχνουν πως η κατάσταση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ανησυχητική και το μέλλον για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους αλλά και τις επόμενες γενιές που ακολουθούν, αβέβαιο. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την καταβολή των συντάξεων στο άμεσο μέλλον, οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.

Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της λεηλασίας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις δεκαετίες του '90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν και «εξαφανίστηκαν» στο χρηματιστηριακό τζόγο. Τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από τη διαδικασία του πρόσφατου «κουρέματος» έχασαν το 53,50% των αποθεματικών τους. Την ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις επιδεινώνουν την ήδη βαριά κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στόχος είναι, το χτίσιμο ενός ασφαλιστικού συστήματος που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας θα φορτώνει συνεχώς περισσότερα βάρη στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, οι συντάξεις θα μετατρέπονται σε επιδόματα και θα τις στρέφει στην ιδιωτική ασφάλιση και υγεία, απαλλάσσοντας το κράτος και τους επιχειρηματίες από τις υποχρεώσεις τους.

Η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και οι αποφάσεις στην ΕΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κατάσταση όχι μόνον δεν πρόκειται να ανακοπεί αλλά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που στόχο έχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ειδικά στον τομέα υγείας κι ασφάλισης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, τους στόχους πάλης και τις διεκδικήσεις που αναπτύσσουν. Εχουν πληρώσει και με το παραπάνω και δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός,

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των συνταξιούχων και ασφαλισμένων με τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και σύγχρονων και δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ».
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Καμία αυταπάτη για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα των δύο οργανώσεων. Στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας περιόδευσε χτες ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση στο ναυπηγείο
Από τη συζήτηση στο ναυπηγείο
Στο πόδι από νωρίς το πρωί βρέθηκαν χτες οι Τομεακές Οργανώσεις Θριασίου - Μεγαρίδας και Βιομηχανίας του ΚΚΕ. Με εξορμήσεις που πραγματοποίησαν σε 12 μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, έφτασαν σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Τους κάλεσαν να συζητήσουν γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν από κοινού στις 18 Ιούνη, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, οι Οργανώσεις προχωρούν σε περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Στα πλαίσια του σχεδιασμού αυτού, χτες έγινε περιοδεία στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας με τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Ζιώγας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «γανώσει» το μυαλό των εργαζομένων πως πρέπει να κάνουν υπομονή και να ανεχθούν τα βάρβαρα μέτρα στο όνομα της επικείμενης «ανάπτυξης». Τόνισε ότι η ανάπτυξη αυτή κάποια στιγμή θα έρθει, όμως θα ωφελήσει μόνο το κεφάλαιο, ενώ θα σημάνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους. «Θα χτιστεί δηλαδή αυτή η ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, πάνω στους μακελεμένους μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα, από το οποίο μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, την κατάσταση στην Τουρκία: Ενώ στη χώρα ο ρυθμός ανάπτυξης καταγράφει ποσοστά της τάξης του 8% και 9% επί του ΑΕΠ, η δυστυχία των χιλιάδων εργαζομένων που ζουν «το θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης» αυξάνεται, πράγμα που εκφράζεται και στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. «Καμία αυταπάτη και κανένας εφησυχασμός για τα μελλούμενα που αφορούν την καπιταλιστική ανάπτυξη», κατέληξε ο Κ. Ζιώγας και επισήμανε την ανάγκη να σχηματιστεί μια εργατική - λαϊκή συμμαχία, που θα διεκδικήσει μέτρα για την ανακούφιση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές. Στα πλαίσια του άλλου δρόμου ανάπτυξης είναι απαραίτητη η σύσταση ενός ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού για φθηνές, γρήγορες, ασφαλείς συγκοινωνίες και παράλληλα θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στα πλαίσια της περιοδείας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων στο ναυπηγείο.

Η πολιτική εξόρμηση και οι πρωτοβουλίες των δύο Οργανώσεων συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Σήμερα, Τετάρτη, στις 9.30 το πρωί θα γίνει ομιλία στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στη Μάνδρα, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Περιοδεία με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, θα γίνει στις 11 το πρωί στο Θριάσιο Νοσοκομείο και στη 1.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ομιλία στους εργαζόμενους.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Μαζική παρέμβαση συνταξιούχων ναυτικών

Στο πόδι βρίσκονται οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες, οι οποίοι χτες το πρωί, με κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, έκαναν δυναμική και μαζική συγκέντρωση μπροστά στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που σφαγιάζει τις συντάξεις και τις στοιχειώδεις παροχές Υγείας, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε άμεσο κίνδυνο. Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων ναυτεργατών θα είναι η αυριανή παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Ομόνοια.

Η κατάσταση με τον Οίκο Ναύτου αγγίζει τα όρια της τραγωδίας προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους ασφαλισμένους. Ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες 172.000 ασφαλισμένων, χώρια τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων που έχουν ενοποιηθεί με τον ΕΟΠΥΥ, δεν διαθέτει βασικές ειδικότητες γιατρών, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει να κάνει και εργαστηριακές εξετάσεις γιατί έχουν χαλάσει τα αντιδραστήρια. «Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Διαλύουν ό,τι κατακτήσαμε και χτίσαμε με ιδρώτα και αίμα», ανέφερε ο συνταξιούχος Νίκος Λεμονής, ο οποίος είναι στην επικίνδυνη κλίμακα διαβητικού και ήδη έχει χάσει ένα πόδι από την αρρώστια αυτή. «Δεν παίρνω επίδομα - συνέχισε - γιατί πρέπει να κόψω και τα δύο πόδια, έχω περιορίσει την ινσουλίνη και φάρμακα για να μπορώ να τρώω. Αυτή είναι η κατάντια τους».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ, Γιώργος Βρανάς, ο οποίος σήμανε το σύνθημα του «γενικού συναγερμού» για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τονίζοντας: «Το οργανωμένο κίνημα των εργαζομένων μπορεί να αποτρέψει την επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, μπορεί να σταματήσει τη μείωση των συντάξεων και να διεκδικήσει αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Οι λύσεις δεν θα έρθουν μόνες τους, θα έρθουν από τη συλλογική μαζική δράση. Από το μαζικό ταξικό κίνημα, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, που θα προωθεί τα συμφέροντα της τάξης μας, του λαού, κόντρα στα συμφέροντα των εργοδοτών, του μεγάλου κεφαλαίου».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Σωτήρης Σαμαράς, από την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, και η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Παραβρέθηκε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι στο χέρι του να κάνει οτιδήποτε, ενώ ακολούθησε παράσταση στην ΠΝΟ, όπου τέθηκαν όλα τα προβλήματα των ναυτεργατών και η ανάγκη της κλιμάκωσης των αγώνων.

Εκδηλώσεις που οργανώνει το ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΚΚΕ, για την υπεράσπιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων από νέα πλήγματα, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Κηπούπολης, με ομιλητή τον Γ. Τασιούλα, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Μπραχάμι, πλατεία Ηρώων, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Χρ. Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ