Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Μαζική παρέμβαση συνταξιούχων ναυτικών

Στο πόδι βρίσκονται οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες, οι οποίοι χτες το πρωί, με κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, έκαναν δυναμική και μαζική συγκέντρωση μπροστά στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που σφαγιάζει τις συντάξεις και τις στοιχειώδεις παροχές Υγείας, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε άμεσο κίνδυνο. Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων ναυτεργατών θα είναι η αυριανή παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Ομόνοια.

Η κατάσταση με τον Οίκο Ναύτου αγγίζει τα όρια της τραγωδίας προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους ασφαλισμένους. Ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες 172.000 ασφαλισμένων, χώρια τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων που έχουν ενοποιηθεί με τον ΕΟΠΥΥ, δεν διαθέτει βασικές ειδικότητες γιατρών, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει να κάνει και εργαστηριακές εξετάσεις γιατί έχουν χαλάσει τα αντιδραστήρια. «Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Διαλύουν ό,τι κατακτήσαμε και χτίσαμε με ιδρώτα και αίμα», ανέφερε ο συνταξιούχος Νίκος Λεμονής, ο οποίος είναι στην επικίνδυνη κλίμακα διαβητικού και ήδη έχει χάσει ένα πόδι από την αρρώστια αυτή. «Δεν παίρνω επίδομα - συνέχισε - γιατί πρέπει να κόψω και τα δύο πόδια, έχω περιορίσει την ινσουλίνη και φάρμακα για να μπορώ να τρώω. Αυτή είναι η κατάντια τους».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ, Γιώργος Βρανάς, ο οποίος σήμανε το σύνθημα του «γενικού συναγερμού» για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τονίζοντας: «Το οργανωμένο κίνημα των εργαζομένων μπορεί να αποτρέψει την επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, μπορεί να σταματήσει τη μείωση των συντάξεων και να διεκδικήσει αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Οι λύσεις δεν θα έρθουν μόνες τους, θα έρθουν από τη συλλογική μαζική δράση. Από το μαζικό ταξικό κίνημα, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, που θα προωθεί τα συμφέροντα της τάξης μας, του λαού, κόντρα στα συμφέροντα των εργοδοτών, του μεγάλου κεφαλαίου».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Σωτήρης Σαμαράς, από την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, και η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Παραβρέθηκε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι στο χέρι του να κάνει οτιδήποτε, ενώ ακολούθησε παράσταση στην ΠΝΟ, όπου τέθηκαν όλα τα προβλήματα των ναυτεργατών και η ανάγκη της κλιμάκωσης των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ