ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ποινικοποιούν ακόμη και την επιστημονική κρίση

Πρωτοφανής πρόταση του εισαγγελέα Λάρισας για ενοχή διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου καθηγητή Ιατρικής, που απλά έπραξε το καθήκον του

Δεν έχει τέλος ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, που δε διστάζει να ποινικοποιήσει ακόμη και την έκφραση επιστημονικής γνώμης. Ο λόγος για την πρωτοφανή πρόταση του εισαγγελέα Λάρισας, που πρότεινε την ενοχή για «παράβαση καθήκοντος» του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιατρικής) Κωνσταντίνου Κάππα, προς «παραδειγματισμό για τη λειτουργία των πανεπιστημίων».

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Κ. Κάππας οδηγήθηκε ξανά - αν και υπήρξε ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση - στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέα. Κατηγορείται γιατί ως εισηγητής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής το 2006, για την επιλογή διδάσκοντα με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας, α) δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων και β) γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον ο οποίος, κατά την κρίση του εισαγγελέως (!), έπρεπε να είχε επιλεγεί λόγω περισσότερων, υποτίθεται, επιστημονικών προσόντων.

Η απαράδεκτη απόφαση σκοντάφτει στις αρμοδιότητες που έχει ο εισηγητής, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν την ευθύνη επιλογής επιστημονικών συνεργατών, ευθύνη την οποία και αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση. Ο καθηγητής Κ. Κάππας ήταν μόνο εισηγητής και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη, κατέθεσε μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία ανέλυε τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και κατέληξε, ως όφειλε, σε αξιολογική κατάταξη. Παρόμοια αξιολογική κατάταξη, ως τεχνική κρίση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράβαση καθήκοντος. Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων, ο εισηγητής δεν έχει υπηρεσιακό καθήκον και δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση διοικητικών εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάταξης, πόσο μάλλον δε όταν το τελευταίο δεν αποτελεί προσόν για την επιλογή υποψήφιων αλλά για τον τελικό διορισμό (απόφαση ΣτΕ 1672/01).

Αγώνας ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Τα παραπάνω διευκρινίζουν σε ψηφίσματά τους το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Εκτακτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Αθήνας, που συμπαραστέκονται στον καθηγητή.

«Η δικαστική καταδίκη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιατρική) Κωνσταντίνου Κάππα για "παράβαση καθήκοντος", σχετικά με εισήγησή του για αξιολογική κατάταξη υποψηφίων επιστημονικών συνεργατών, αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το καθεστώς του Πανεπιστήμιου - Επιχείρηση που προωθείται από κυβέρνηση - ΕΕ, με την υλοποίηση των Νόμων 4009/11, 4076/12», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Αθήνας και καλεί όλους τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Διοικητικών Υπαλλήλων, φοιτητών, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ «να αγωνιστούν ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που όπως δείχνει η πρόσφατη καταδίκη θα επιβάλλονται με το μαστίγιο».

«Τα επιστημονικά προσόντα δεν κρίνονται στα δικαστήρια. Τα μέλη ΔΕΠ είναι οι μόνοι αρμόδιοι, οι μόνοι που διαθέτουν τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία για την ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των νέων πανεπιστημιακών δασκάλων της χώρας», τονίζει το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη ως προσπάθεια ποινικοποίησης του πανεπιστημιακού λειτουργήματος. Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο «σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της έκφρασης επιστημονικής γνώμης καθώς και σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των μελών του για το ότι, ως εν δυνάμει εισηγητές, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και να καταδικαστούν επειδή απλά και μόνο κατέγραψαν την επιστημονική τους κρίση» και καλεί τα πανεπιστήμια της χώρας να εναντιωθούν σε αυτές τις πρακτικές και να στηρίξουν τον Κ. Κάππα, ο οποίος διώκεται επειδή «απλά έπραξε το καθήκον του».

Ο Κωνσταντίνος Κάππας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Κάππας, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος επιστήμονας, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και στη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών. Για τους λόγους αυτούς χαίρει της αμέριστης εκτίμησης όχι μόνο των συναδέλφων του στη Λάρισα αλλά και της Διεθνούς Ενωσης Ιατρικής Φυσικής, η οποία τον επέλεξε μεταξύ 50 προσωπικοτήτων ως «την προσωπικότητα η οποία με το ήθος, την κοινωνική δράση, την εκπαιδευτική, ερευνητική και κλινική προσφορά της στη χώρα μας και στη διεθνή κοινότητα, αντιπροσωπεύει, χαρακτηρίζει και εκφράζει την ειδικότητά μας στην Ελλάδα για το δεύτερο μισό του αιώνα που πέρασε και την αυγή της νέας χιλιετίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δικαίωμα των παιδιών οι ασφαλείς δωρεάν μεταφορές

Υπόμνημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα νέα προβλήματα που δημιουργούν οι τελευταίες ρυθμίσεις για τη μεταφορά στα σχολεία

Μία σειρά σοβαρών ερωτημάτων σχετικά με τη μεταφορά μαθητών, όπως αυτή καθορίζεται από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, διατυπώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής εκφράζοντας την αγωνία των γονιών που κάθε χρόνο βλέπουν να χειροτερεύουν οι όροι μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο.

Η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής με υπόμνημά της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης που με βραχίονα την Τοπική Διοίκηση καταργεί το δικαίωμα όλων των μαθητών σε δημόσιες - δωρεάν - ασφαλείς μεταφορές και επισημαίνει ότι η ΚΥΑ ουσιαστικά καταργεί τα αυτοτελή μαθητικά δρομολόγια.

Οι γονείς θέτουν μία σειρά ζητήματα που προκύπτουν από τις νέες ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρονται στα εξής:

-- Η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών το προηγούμενο έτος ήταν 140.000.000 ευρώ. Με τη νέα ΚΥΑ περιορίζεται στο ποσό των 55.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα κοπούν δρομολόγια στην περιφέρεια Αττικής;

-- Με την αύξηση των χιλιομετρικών ορίων στα 3 χιλιόμετρα για μαθητές γυμνασίου (προκειμένου να έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς) θα καταργηθούν υφιστάμενα δρομολόγια; Π.χ. για το 3ο Γυμνάσιο Περάματος όπου η χιλιομετρική απόσταση από τον κεντρικό ιστό της πόλης είναι 2.800 m, θα καταργηθεί αυτό το δρομολόγιο;

-- Στο άρθρο 1Α γίνεται λόγος για ειδικά μαθητικά δελτία και αναφέρει στο α. 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας, δηλαδή τα παιδιά του δημοτικού θα πηγαίνουν στο σχολείο τους με το ΚΤΕΛ και την ΕΘΕΛ επιδεικνύοντας το ΕΜΔ; Αυτό εννοείτε ασφαλή μεταφορά;

-- Μαθητές γυμνασίων και λυκείων που οι αποστάσεις από το σπίτι τους είναι κάτω των 3 ή 5 χλμ αντίστοιχα θα είναι υποχρεωμένοι αν δεν πάνε με τα πόδια να πληρώνουν μισό εισιτήριο;

-- Με βάση την ΚΥΑ ενημερώθηκαν οι γονείς των μαθητών στο 1ο-5ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος ότι από 3 δρομολόγια (12.30-13.30-14.00) που γίνονταν πέρυσι φέτος θα πραγματοποιηθεί 1 δρομολόγιο για 100 παιδιά. Πώς είναι δυνατόν να μεταφερθούν 100 παιδιά με ένα δρομολόγιο; Θα αποκλειστούν κάποιοι μαθητές; Με ποια κριτήρια;

-- Επίσης, οι μαθητές της Α' και Β' τάξης που τελειώνουν στις 12.30 θα παραμένουν στο σχολείο 1 επιπλέον ώρα μέχρι να επιστρέψουν σπίτι τους; (άρθρο 2 Παρ. 4 «συμπληρωματική ανάγκη αντιμετώπισης της μεταφοράς τους εφόσον υποχρεώνονται να περιμένουν περισσότερο των 90 λεπτών ως το επόμενο δρομολόγιο»). Οι μαθητές της Ε' και Στ' τάξης που δύο φορές τη εβδομάδα έχουν 7ωρο και σχολούν στις 14.00 πώς θα μεταφέρονται σπίτι τους;

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής ζητά να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Διεκδικεί μέτρα στήριξης των μαθητών και των σχολείων και δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Δραστηριότητες για παιδιά λαϊκών οικογενειών

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και γονιών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κέντρου Περιστερίου του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία της Αγίας Τριάδας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν άνεργοι, απολυμένοι, εργαζόμενοι που είχαν ενημερωθεί από την πρόσκληση της Κομματικής Οργάνωσης αλλά και γονείς που βρέθηκαν εκείνη την ώρα στην πλατεία.

Δεκάδες παιδάκια διασκέδασαν με ομαδικά παιχνίδια και ζωγραφική, ενώ στο τέλος της βραδιάς μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη. Παράλληλα, οι γονείς συζήτησαν στα πηγαδάκια για τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την ανάγκη να απαντήσουν με οργανωμένο αγώνα στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών, που δρομολογούνται και στο Περιστέρι.

Οι εντυπώσεις που άφησε η πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης στους γονείς ήταν ιδιαίτερα θετικές. Ολο και πιο πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε ολιγοήμερες διακοπές, ενώ οι γονείς πρέπει να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη αφού δεν υπάρχουν δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για την ουσιαστική ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Το Σάββατο ξεκινάει η λειτουργία του

Αναχωρούν το Σάββατο 20 Ιούλη οι νέοι που θα κάνουν τις διακοπές τους στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι Ευβοίας. Το κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ θα λειτουργήσει μέχρι την Κυριακή 11 Αυγούστου και στον όμορφο και καλά εξοπλισμένο χώρο του θα πραγματοποιηθούν μια σειρά πολύμορφες εκδηλώσεις που το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Κυριακή 21 Ιούλη: Πάρτι.

Δευτέρα 22 Ιούλη: Προβολή της ταινίας «Ματωμένη Αμερική» (Matewan).

Τετάρτη 24 Ιούλη: Παιχνίδι trivial ανά ομάδες κατασκηνωτών.

Παρασκευή 26 Ιούλη: Εκδήλωση για τον κομμουνιστή - επαναστάτη Che Guevara.

Σάββατο 27 Ιούλη: Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 28 Ιούλη: Εναρξη τουρνουά μπάσκετ και το βράδυ προβολή της ταινίας «Braveheart».

Τρίτη 30 Ιούλη: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.

Πέμπτη 1 Αυγούστου: Εναρξη τουρνουά ποδοσφαίρου και το βράδυ πάρτι με latin μουσική.

Παρασκευή 2 Αυγούστου: Προβολή της ταινίας «Django Unchained».

Σάββατο 3 Αυγούστου: Παρουσίαση των τριών εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κυριακή 4 Αυγούστου: Πάρτι.

Τρίτη 6 Αυγούστου: Προβολή της ταινίας «Greenstreet hooligans».

Τετάρτη 7 Αυγούστου: Προβολή της ταινίας «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα».

Παρασκευή 9 Αυγούστου: Παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Αναμνήσεις για τον Ερνστ Τέλμαν». Θα μιλήσει ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Ερνστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του».

Σάββατο 10 Αυγούστου: Αποχαιρετιστήριο λαϊκό γλέντι.

Κοινωνική ανάγκη οι μαθητικές κατασκηνώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατασκήνωση Αγίας Τριάδας Νάουσας

Motion Team

Να λειτουργήσει άμεσα η Μαθητική Κατασκήνωση Αγίας Τριάδας του Δήμου Νάουσας ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Στο κείμενο της Ερώτησης εξηγούν:

«Η πολιτική της συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικών δαπανών, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, διέλυσαν, από τη μια πλευρά, το δημόσιο δίκτυο κατασκηνώσεων που υπήρχε και, από την άλλη, διευκόλυναν τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, φορτώνοντας τα βάρη στην ίδια την οικογένεια και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ετσι, παρόλο που βρισκόμαστε μέσα του Ιούλη, η κατασκήνωση του υπουργείου Παιδείας στην Αγία Τριάδα στο Δήμο Νάουσας της ΠΕ Ημαθίας, όπου εκατοντάδες παιδιά ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών φιλοξενούταν στη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν ξεκίνησε ακόμα τη λειτουργίας της.

Αποτέλεσμα του παραπάνω προβλήματος, είναι η αναστάτωση και ανησυχία που επικρατεί στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ΠΕ Ημαθίας, για το αν θα λειτουργήσει φέτος η κατασκήνωση.

Η Μαθητική κατασκήνωση της Αγίας Τριάδας, που ιδρύθηκε το 1952, είναι από τις ελάχιστες πλέον δημόσιες κατασκηνώσεις που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, ενώ η οργάνωση, η ασφάλεια, η υγιεινή και η ποιότητα του παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού της έργου είναι υψηλού επιπέδου.

Να σημειωθεί πως το 2012 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένος με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η ικανοποίηση όλων. Απόδειξη του μεγέθους της κοινωνικής πλέον ανάγκης πολλών λαϊκών οικογενειών της ΠΕ Ημαθίας, που πλήττονται από τις ασκούμενες, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και αδυνατούν να προσφέρουν διακοπές στα παιδιά τους. Κατά το παρελθόν αρκετές φορές απειλήθηκε η λειτουργία της συγκεκριμένης κατασκήνωσης λόγω έλλειψης της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης. Πέρσι η λειτουργία της έγινε εφικτή με μεγάλες δυσκολίες και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών καθώς της διατέθηκαν τα λιγότερα κονδύλια από κάθε προηγούμενη φορά.

Να τονιστεί δε, πως το 2009 και 2010 έγιναν πολλά έργα υποδομής και συντήρησης τόσο για τη βελτίωση και άνετη διαμονή των παιδιών όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της κατασκήνωσης.

Με δεδομένο ότι οι κατασκηνώσεις αποτελούν σημαντική διέξοδο για τους μικρούς μαθητές και οικονομική ανάσα για τις οικογένειές τους και ότι οι διακοπές δε μπορεί να θεωρούνται σπατάλη ή πολυτέλεια, αντίθετα αποτελεί δικαίωμά τους που δεν πρέπει να στερούνται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να λειτουργήσει άμεσα η κατασκήνωση με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με μόνιμο προσωπικό».

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ποικίλες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Πλήθος εκδηλώσεων κάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ αυτήν την περίοδο στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Συγκεκριμένα:

  • Διήμερο εκδηλώσεων σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή διοργανώνει η ΚΝΕ στην εργατική συνοικία ΔΕΛΤΑ της Χαλκίδας. Σήμερα από τις 7 μ.μ. ξεκινάει γιορτή για τα παιδιά και αύριο στις 8 μ.μ. θα γίνει ομιλία για την ανεργία και θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
  • Συνεχίζονται οι βραδιές θερινού σινεμά για νέους άνεργους και νέα ζευγάρια που διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ, με ελεύθερη είσοδο, στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας. Αύριο Παρασκευή 19 Ιούλη, στις 9 μ.μ., προβάλλεται η ταινία «Καληνύχτα και καλή τύχη» (2005), του Τζορτζ Κλούνεϊ, με τους Ντέιβιντ Στράδερν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Πατρίσια Κλάρκσον. Υπόθεση: Το 1953, σε μια περίοδο αντικομουνιστικής υστερίας, ο τηλεοπτικός ρεπόρτερ του CBS Εντουαρντ Μόροου και ο παραγωγός του Φρεντ Φρέντλι, διακινδυνεύουν την καριέρα τους επιτιθέμενοι κατά του γερουσιαστή Μακάρθι και των ανακριτικών μεθόδων του εναντίον όσων κατηγορούνται ως δήθεν πράκτορες της Μόσχας (93').
  • Εργατικό Φεστιβάλ κάνουν οι Οργανώσεις Καβάλας της ΚΝΕ την Κυριακή 21/7, στις 7 μ.μ., στα Ποταμούδια (στο δημοτικό σχολείο), με δραστηριότητες για παιδιά με τίτλο «Παίζουμε, δημιουργούμε, λέμε παραμύθια», ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανεργία, την ταξική αλληλεγγύη και λαϊκό γλέντι.
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνουν προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αίγιο, την Παρασκευή 26 Ιούλη στην πλατεία παραλίας Αιγίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, θεατρικό από τη μαθητική ΟΒ ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα με θέμα «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό», παράσταση Καραγκιόζη, διαγωνισμό γκράφιτι ενάντια στο φασισμό, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, πινγκ πονγκ και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Προβολές ταινιών σε πλατείες της Χαλκίδας οργανώνει η ΚΝΕ: Στις 31 Ιούλη στην πλατεία Αγίου Ταξιάρχη στις 9 μ.μ. η ταινία «Modern times». Στις 7 Αυγούστου, στην πλατεία Αγίας Μαρίνας, στις 9 μ.μ., η ταινία «Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι». Στις 21 Αυγούστου, στην πλατεία Αγίου Ταξιάρχη, στις 9 μ.μ., η ταινία «Είμαι η Κούβα».
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη σήμερα για την επαγγελματική εκπαίδευση

«Οχι σε όλες τις απολύσεις. Στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις!» δηλώνει η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που με αυτό το σύνθημα διοργανώνει σήμερα Πέμπτη σύσκεψη για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, Αθήνα),

Πολύμορφη αγωνιστική δράση σε πολλές πόλεις

Πολύμορφες πρωτοβουλίες ξεδιπλώνονται από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για το συντονισμό της δράσης ενάντια στις αλλαγές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Ενάντια σε απολύσεις, διαθεσιμότητα, καταργήσεις ειδικοτήτων και διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο Κρήτης γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του συντονιστικού αγώνα γονέων και μαθητών οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς διαδήλωσαν στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Κεφαλονιά, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά, μετά από μία μαζικότατη σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε να γίνει κάθε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ κέντρο αγώνα, χώρος συνάντησης και δράσης εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών. Να γίνουν σήμερα Πέμπτη συσκέψεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, σχολικών Φυλάκων και άλλων φορέων, σε κάθε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ. Την ερχόμενη Δευτερα 22 Ιούλη η ΕΛΜΕ καλεί σε νέα σύσκεψη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 12.30 το μεσημέρι.

Αντίστοιχα, η Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας έχει αποφασίσει να βρίσκεται κάθε Πέμπτη στο χώρο της ΕΠΑΣ, που θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο αγώνα, για να συντονίζεται η δράση μαζί με άλλα σωματεία, φορείς, γονείς και μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ