ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Φονική επιχείρηση των Ισραηλινών

Οι χτεσινές κηδείες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ
Οι χτεσινές κηδείες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ερωτήματα για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων για χτες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιεριχώ δημιουργούν οι ισχυρισμοί των Αμερικανών για τη διεξαγωγή τους και οι πρότερες ανακοινώσεις Παλαιστίνιων αξιωματούχων για ματαίωσή τους έπειτα από τη φονική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, νωρίτερα χτες το πρωί, στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 20.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση, σημειώνοντας ότι αυτή, σε συνδυασμό με τα σχέδια για συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών, στέλνουν «σαφές μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις του Ισραήλ αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία». Ο ίδιος ανήγγειλε μάλιστα τη ματαίωση των προγραμματισμένων για χτες παλαιστινο-ισραηλινών συνομιλιών στην Ιεριχώ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ραμί Χαμντάλα ζήτησε από την πλευρά του «την άμεση και ενεργό διεθνή επέμβαση για να αναγκαστεί το Ισραήλ να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις και να δοθεί διεθνής προστασία στον παλαιστινιακό λαό».

Εντούτοις, αργότερα χτες βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τη ματαίωση των συνομιλιών, λέγοντας πως αυτές πραγματοποιήθηκαν κανονικά σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς...

Οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη φονική επιχείρηση του στρατού στον παλαιστινιακό καταυλισμό, λέγοντας πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες μετέβησαν στην περιοχή «για να συλλάβουν έναν τρομοκράτη» και έκαναν χρήση πυρός διότι τάχα «δέχθηκαν μαζικά επίθεση» από εκατοντάδες άτομα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Αίγυπτο, όπου ο λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος, από την μια, τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και από την άλλη το στρατό και εκείνη τη μερίδα των αστών που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι η δίκη των τριών κύριων ηγετών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου εξαιτίας της απουσίας των κατηγορουμένων για «λόγους ασφαλείας»

Ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπαντίε καθώς και οι δύο υπαρχηγοί του, ο Χάιρατ αλ-Σάτερ και ο Ράσαντ Μπαγιούμι, που βρίσκονται στη φυλακή, κατηγορούνται για «προτροπή σε φόνο» διαδηλωτών στις 30 Ιουνίου και επρόκειτο να εμφανισθούν σήμερα στο δικαστήριο δίπλα σε τρία άλλα μέλη των «Μουσουλμάνων» που κατηγορούνται για φόνο οκτώ ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον του ανατρέποντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Χτες, πάντως, δύο ομάδες ισλαμιστών που συμμετέχουν στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», η «Γκαμάα Ισλαμίγια» και η «Ισλαμική Τζιχαντ» μέσω εκπροσώπων τους δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο αν η μεταβατική κυβέρνηση που στηρίζει ο στρατός «κάνει μια κίνηση καλής θέλησης». Πάντως, οι «Μουσουλμάνοι» που φαίνεται να έχουν υποστεί πλήγμα, λόγω των επιθέσεων που πραγματοποιούν σε κρατικά κτίρια και εκκλησίες, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις και έχουν προαναγγείλει νέες κινητοποιήσεις για την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Επίσης, την Κυριακή ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που πρόσφατα είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και απαλλάχθηκε από την κατηγορία της διαφθοράς, προσήχθη σε δίκη με την κατηγορία της συνενοχής σε δολοφονίες διαδηλωτών. Μαζί του δικάζονται και οι δύο γιοί του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και έξι επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 14 Σεπτέμβρη.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

ΤΥΝΙΔΑ.--

Χιλιάδες Τυνήσιοι γέμισαν το Σάββατο την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Τύνιδα, διεκδικώντας ξανά την παραίτηση της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα και τη διεξαγωγή εκλογών.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται στην Τυνησία μετά τη δεύτερη δολοφονία πολιτικού της αντιπολίτευσης μέσα στις τελευταίες βδομάδες, πυροδοτούνται κυρίως από την άσχημη οικονομική κατάσταση που εξακολουθεί να εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, την έλλειψη ασφάλειας και την αύξηση της εγκληματικότητας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΣΟΦΙΑ.--

Συνεχίστηκαν την περασμένη Κυριακή, για 73η μέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία και κατηγορούν για διαφθορά.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που είναι οι μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια που έχουν καταγραφεί στη χώρα, ξεκίνησαν στις 14 Ιούνη, έπειτα από το διορισμό του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεβσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS). Η απόφαση για το διορισμό του κ. Πέεβσκι ακυρώθηκε, ωστόσο, οι διαδηλωτές συνέχισαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών εγκλωβίζονται στο θέμα της αλλαγής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαχείρισης και οι εθνικιστές συμμετέχουν επίσης μαζικά στις διαδηλώσεις. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται έχοντας ως υπόβαθρο τα συσσωρευμένα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα, το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τη φτώχεια. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση ο λαός της χώρας οδηγείται στην εξαθλίωση.

ΚΙΝΑ
Ολοκληρώθηκε η δίκη του Μπο Σιλάι

Ολοκληρώθηκε η δίκη του 64χρονου Μπο Σιλάι με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Ο Μπο Σιλάι διατέλεσε ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Κίνας στο Τσονγκτσίνγκ στη Νοτιοδυτική Κίνα (από τις πλέον αναπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές) και ήταν υποψήφιο μέλος της Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που αποπέμφθηκε τον Απρίλη του 2012 από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας.

Κατά την αγόρευσή του, την πέμπτη και τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας προσήψε στον Μπο Σιλάι «εξαιρετικά σοβαρά» αδικήματα, γεγονός που προαναγγέλλει την επιβολή βαριάς ποινής.

Ο Σιλάι δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έλαβε ορισμένες κακές αποφάσεις και ότι ντρόπιασε τη χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίσθηκε το θέμα του πρώην αρχηγού της αστυνομίας της κινεζικής μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ και στενού του συνεργάτη Γουάνγκ Λιζούν. Ο Γουάνγκ Λιζούν ήταν ο άνθρωπος που κατήγγειλε ότι η σύζυγος του Μπο Σιλάι, Γκου Καϊλάι, δολοφόνησε τον Βρετανό επιχειρηματία και στενό φίλο και συνεργάτη του ζεύγους Νιλ Χέιγουντ, δίνοντας το έναυσμα για το ξετύλιγμα του μεγαλύτερου εδώ και δεκαετίες πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου στην Κίνα.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο δείχνει ότι παράλληλα με την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής δυναμώνει και η διαφθορά, ενώ το θέμα αξιοποιείται από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚ Κίνας, που προωθεί αυτό το δρόμο ανάπτυξης. Η διαπάλη και η «μάχη κατά της διαφθοράς» φαίνεται να γίνεται από τη σκοπιά της καλύτερης διαχείρισης της σημερινής εξελισσόμενης καπιταλιστικής πραγματικότητας και όχι της αλλαγής αυτής της πορείας, που έτσι και αλλιώς έχει βαριές συνέπειες για το λαό.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ταλιμπάν και διμερής συνεργασία στην ατζέντα επαφών του Καρζάι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει την αστική τάξη της χώρας του για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν από την «αποχώρηση» των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων το 2014 καθώς και για τον ενδεχόμενο «ρόλο» του Ταλιμπάν.

Ο Καρζάι, που συνοδεύεται από 80μελή(!) αντιπροσωπεία, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, που θα είναι και η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών από την εκλογή του τελευταίου τον περασμένο Μάη.

Ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την επίσκεψη Καρζάι, ανέφερε ως έναν από τους στόχους της επίσκεψης «την προώθηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων», ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνονταν (σύμφωνα με δηλώσεις Αφγανών αξιωματούχων) και το αίτημα της Καμπούλ για την απέλαση φυλακισμένων (στο Πακιστάν) στελεχών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Μέχρι σήμερα οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για υποχείριο των ΗΠΑ, ενώ το Αφγανιστάν κατηγορεί συχνά τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι παρέχουν υποστήριξη στους Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ