Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ολοκληρώθηκε η δίκη του Μπο Σιλάι

Ολοκληρώθηκε η δίκη του 64χρονου Μπο Σιλάι με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Ο Μπο Σιλάι διατέλεσε ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Κίνας στο Τσονγκτσίνγκ στη Νοτιοδυτική Κίνα (από τις πλέον αναπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές) και ήταν υποψήφιο μέλος της Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που αποπέμφθηκε τον Απρίλη του 2012 από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας.

Κατά την αγόρευσή του, την πέμπτη και τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας προσήψε στον Μπο Σιλάι «εξαιρετικά σοβαρά» αδικήματα, γεγονός που προαναγγέλλει την επιβολή βαριάς ποινής.

Ο Σιλάι δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έλαβε ορισμένες κακές αποφάσεις και ότι ντρόπιασε τη χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίσθηκε το θέμα του πρώην αρχηγού της αστυνομίας της κινεζικής μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ και στενού του συνεργάτη Γουάνγκ Λιζούν. Ο Γουάνγκ Λιζούν ήταν ο άνθρωπος που κατήγγειλε ότι η σύζυγος του Μπο Σιλάι, Γκου Καϊλάι, δολοφόνησε τον Βρετανό επιχειρηματία και στενό φίλο και συνεργάτη του ζεύγους Νιλ Χέιγουντ, δίνοντας το έναυσμα για το ξετύλιγμα του μεγαλύτερου εδώ και δεκαετίες πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου στην Κίνα.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο δείχνει ότι παράλληλα με την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής δυναμώνει και η διαφθορά, ενώ το θέμα αξιοποιείται από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚ Κίνας, που προωθεί αυτό το δρόμο ανάπτυξης. Η διαπάλη και η «μάχη κατά της διαφθοράς» φαίνεται να γίνεται από τη σκοπιά της καλύτερης διαχείρισης της σημερινής εξελισσόμενης καπιταλιστικής πραγματικότητας και όχι της αλλαγής αυτής της πορείας, που έτσι και αλλιώς έχει βαριές συνέπειες για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ