ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ KΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Δράσεις της ΠΑΣΕΒΕ για την οργάνωση της κινητοποίησης

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ απευθύνουν καθημερινά, άνθρωπο τον άνθρωπο, μαγαζί το μαγαζί, κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της 16ης Σεπτέμβρη και το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων. Δεκάδες είναι μέχρι σήμερα οι συσκέψεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων τοπικών Ενώσεων ΕΒΕ και οι εξορμήσεις σε μικρά καταστήματα, επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.

Την ίδια στιγμή, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ στην ουσία μποϊκοτάρει την κινητοποίηση της Δευτέρας. Μόλις προχτές, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ πήρε απόφαση για την κινητοποίηση στις 16 Σεπτέμβρη, χωρίς να έχει ανακοινώσει - 4 μέρες πριν - τόπο και ώρα συγκέντρωσης... Αυτή η στάση αποκαλύπτει το ρόλο τους. Και δείχνει πως η ΓΣΕΒΕΕ με το ζόρι σύρθηκε σε μια τέτοια απόφαση κάτω από την πίεση των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και την παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ.

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ σηκώνουν όλο το βάρος για την οργάνωση της κινητοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Χτες βράδυ, δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ είχαν προγραμματίσει συσκέψεις και άλλες ενημερωτικές δράσεις σε γειτονιές της Αθήνας και δήμους της Αττικής.
  • Στην Ανατολική Αττική, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων τις προηγούμενες μέρες μοιράζοντας μαζικά το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για συμμετοχή στην απεργία, ενώ πραγματοποίησε σύσκεψη στην κεντρική πλατεία Κορωπίου.
  • Εχουν συγκληθεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ΕΒΕ σε Μαραθώνα, Κορωπί και Λαύριο, όπου πάρθηκαν αποφάσεις συμμετοχής στο κλείσιμο των καταστημάτων.
  • Στο Μενίδι, ο τοπικός Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων πραγματοποιεί καθημερινές περιοδείες σε εμπορικά καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Τα αιτήματα αιχμής που θέτει η ΠΑΣΕΒΕ είναι: Καμιά κατάσχεση σπιτιού της λαϊκής οικογένειας, πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Μείωση της εισφοράς χωρίς μείωση της σύνταξης. Αποποινικοποίηση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των χρεών στον ΟΑΕΕ. Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των ληστευθέντων αποθεματικών του Ταμείου. Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς αποκλεισμούς. Καμιά μείωση των συντάξεων. Κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νόμου που επιβάλλει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και των «αντικειμενικών κριτηρίων». Μια Κυριακή το χρόνο ανοιχτά τα καταστήματα, κατάργηση του πρόσφατου νόμου.

Στην Αθήνα η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Θα πληρώσουν φόρους άνεργοι και χαμηλόμισθοι

Eurokinissi

Κλιμακώνει η συγκυβέρνηση την άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με την κατάθεση από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες του σχεδίου νόμου για το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Ενα βαθιά αντιλαϊκό και επαχθές μέτρο, που το Νοέμβρη του 2011 (κυβέρνηση Παπανδρέου - υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος) παρουσιάστηκε ως... προσωρινό για να γίνει μόνιμο το 2012.

Οπως προβλέπεται στο τελευταίο μνημόνιο (Μάης 2013), από το νέο χαράτσι, που μετονομάζεται σε «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων», προσδοκούν να εισπράξουν τα 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που κατά την τρόικα σημαίνει, ότι οι εφορίες θα πρέπει να βεβαιώσουν φόρους περί τα 4 δισ. ευρώ!

Στο νέο πλέον φόρο, θα ενσωματωθούν: ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που σήμερα επιβάλλεται για ακίνητα με αντικειμενική αξία από 200.000 και άνω, και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται σήμερα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να φορολογήσουν από κατοικίες, ως τα αγροτεμάχια και τα... κοτέτσια. Σε αντίθεση με το φόρο στα ακίνητα που πληρώνουμε ως τώρα και ο οποίος καλύπτει μόνο τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους, η ισχύς του νέου φόρου επεκτείνεται σε κάθε ακίνητο, ηλεκτροδοτούμενο ή μη, είτε αφορά οικιστική χρήση, είτε εμπορική, είτε πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για το σκοπό αυτό άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών υποχρέωσε εκ νέου τους φορολογούμενους να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ως το τέλος του Σεπτέμβρη το έντυπο Ε9 για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους και η νέα βάση δεδομένων που θα σχηματιστεί θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί το νέο χαράτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση προτίθεται να εξαιρέσει από το φόρο μόνο τους μακροχρόνια ανέργους, για την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία, και αυτό με την τριπλή προϋπόθεση ότι η τιμή ζώνης θα είναι μικρότερη των 3.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα δεν θα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, ενώ το εμβαδόν της κατοικίας δεν θα ξεπερνά τα 120 τ.μ.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί καλαμποκιού

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται, φέτος, η τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι - κυμαίνεται από 12 έως 14 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω από τη μέση διεθνή τιμή και προκαλούνται ερωτήματα γι' αυτή τη μεγάλη απόκλιση - με αποτέλεσμα να μην καλύπτει καν το κόστος παραγωγής και χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να πάνε χαμένοι.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Με τις "ευλογίες" του υπουργείου και της κυβέρνησης υπάρχει ασυδοσία των εμπόρων, που κερδοσκοπούν με το καλαμπόκι ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτή είναι η λογική εξέλιξη και κατάληξη από τη στιγμή που "ευαγγέλιο" για την κυβέρνηση είναι η οικονομία της αγοράς, Οι όροι και οι προϋποθέσεις αγοράς και πώλησης θα διαμορφώνονται πάντα από τους εμπόρους και εισαγωγείς με θύματα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και συνολικά το λαό που είναι οι καταναλωτές των προϊόντων που παράγονται.

(...) Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφίβολης ποιότητας, που οδήγησε το ελληνικό καλαμπόκι είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή είτε στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση: Κατώτερη εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες. Αμεσο σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι. Να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία για την αισχροκέρδεια που γίνεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους εισαγωγείς και εμπόρους. Να υπάρχει προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών. Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών καλαμποκιού αφού είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.

Ρύθμιση για την καταβολή οφειλών στα ΕΑΣ

Τη δυνατότητα να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έως τις 31 Οκτώβρη, χωρίς παρακράτηση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, δίνει στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση έχει στόχο να εισπράξει η εταιρεία από το Δημόσιο οφειλές για παραγγελίες υλικού από το Στρατό, που αν και έχει παραδοθεί, δεν καταβλήθηκε το αντίτιμο, επειδή δεν διέθετε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Σαν αποτέλεσμα, οι 900 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους

Την ώρα που τα πλατιά λαϊκά στρώματα πληρώνουν ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, το ρεύμα, πανάκριβα, η κυβέρνηση δίνει διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους χαλυβουργούς για μείωση του ενεργειακού κόστους, με σειρά μέτρων, ετοιμάζοντας και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό προκύπτει από συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, με τους εκπροσώπους της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ) μετά από αίτημά τους. Ο υφυπουργός περιέγραψε τις «πρωτοβουλίες» του ΥΠΕΚΑ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων του κλάδου.

Νέα «πακέτα» στα μονοπώλια για οδικούς άξονες

Νέο ζεστό χρήμα για τους μεγαλοεργολάβους ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους επιτρόπους για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια με αντικείμενο την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, στις συναντήσεις σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος» και οι κοινοτικοί επίτροποι υπογράμμισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης των έργων για την «ανάπτυξη» (του μεγάλου κεφαλαίου φυσικά), τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (εποχικές και κακοπληρωμένες) και την οδική ασφάλεια. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την οριστικοποίηση της σχετικής συμφωνίας με την Κομισιόν.

Δύο θέματα εμφανίζονται να είναι σε εκκρεμότητα: Κατά πόσο συμβιβάζονται κρατικές ενισχύσεις με τον περιλάλητο ανταγωνισμό, ερώτημα που στην πράξη το έχουν απαντήσει πολλάκις δίνοντας πακτωλούς χρημάτων στα μονοπώλια. Δεύτερον την εξεύρεση κονδυλίων για το κομμάτι της κοινοτικής χρηματοδότησης (παίρνουν κι από κει χρήμα όσοι εκμεταλλεύονται μετά δεκαετίες μπροστά τα έργα εισπράττοντας τα διόδια). Η Κομισιόν θέλει το όλο θέμα να έχει επιλυθεί εντός του Οκτώβρη.

Στην έγκριση επτά επενδυτικών σχημάτων, από τα έντεκα που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μέσω συμβάσεων μακράς παραχώρησης, προχώρησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τα επιχειρηματικά σχήματα είναι τα εξής: «Zurich Airport - J&P Aβαξ», «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», «Fraport - Κοπελούζος», «Aeroports De La Cote d' Azur», «Corporacion America - MΕΤΚΑ», «Vinci - Ελλάκτωρ» και «Advent».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ