Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απόγνωση οι παραγωγοί καλαμποκιού

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται, φέτος, η τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι - κυμαίνεται από 12 έως 14 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω από τη μέση διεθνή τιμή και προκαλούνται ερωτήματα γι' αυτή τη μεγάλη απόκλιση - με αποτέλεσμα να μην καλύπτει καν το κόστος παραγωγής και χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να πάνε χαμένοι.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Με τις "ευλογίες" του υπουργείου και της κυβέρνησης υπάρχει ασυδοσία των εμπόρων, που κερδοσκοπούν με το καλαμπόκι ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτή είναι η λογική εξέλιξη και κατάληξη από τη στιγμή που "ευαγγέλιο" για την κυβέρνηση είναι η οικονομία της αγοράς, Οι όροι και οι προϋποθέσεις αγοράς και πώλησης θα διαμορφώνονται πάντα από τους εμπόρους και εισαγωγείς με θύματα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και συνολικά το λαό που είναι οι καταναλωτές των προϊόντων που παράγονται.

(...) Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφίβολης ποιότητας, που οδήγησε το ελληνικό καλαμπόκι είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή είτε στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση: Κατώτερη εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες. Αμεσο σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι. Να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία για την αισχροκέρδεια που γίνεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους εισαγωγείς και εμπόρους. Να υπάρχει προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών. Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών καλαμποκιού αφού είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ