ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ KΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Μαγαζί το μαγαζί οργανώνουν την κινητοποίηση της Δευτέρας

Τα ΔΣ του Συνδέσμου Οδοντοτεχνιτών και της Ενωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση. Συνεχείς εξορμήσεις σε μικρομάγαζα της Αθήνας

Συνεχίζεται καθημερινά η δραστηριότητα της ΠΑΣΕΒΕ ενόψει της κινητοποίησης της 16ης Σεπτέμβρη και το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων, με συσκέψεις και εξορμήσεις σε μικρές επιχειρήσεις και μαγαζιά, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργία και τη συγκέντρωση της Αθήνας στην πλατεία Ομόνοιας στις 10 το πρωί.

Το συλλαλητήριο των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη είναι στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Συγκέντρωση θα γίνει στη Λαμία, στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φθιώτιδας (Οθωνος 3) και πορεία με κατάληξη τα γραφεία του ΟΑΕΕ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΕ στις 7 π.μ. (οδός Γιαννιτσών πλ. Κορνάρου).

Μπροστά στην κινητοποίηση της Δευτέρας οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις στο χώρο των ΕΒΕ δρουν καθημερινά για την οργάνωση του αγώνα.

  • Καθημερινές είναι οι δράσεις των μελών του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων - Εμπόρων του Δήμου Αθήνας που πραγματοποιούν εξορμήσεις με μοίρασμα ανακοινώσεων σε Ριζούπολη, Πατήσια, Κυψέλη, οδό Αχαρνών, Κουκάκι, Νέο Κόσμο, Γούβα, Παγκράτι, Πετράλωνα, Κολωνό.

Επίσης, έχει επίσης διοργανώσει συσκέψεις αυτοαπασχολούμενων στη Λαμπρινή, στη Ν. Ιωνία, στο 5ο - 6ο διαμέρισμα Δ. Αθήνας. Προχώρησε και σε παρεμβάσεις ενημέρωσης στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Οδοντοτεχνιτών και της Ενωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων, τα οποία πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση.

  • Ανάλογη είναι η δράση της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, μοιράζοντας καθημερινά τη διακήρυξη της ΠΑΣΕΒΕ στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής και έχοντας πραγματοποιήσει ένα «ανοιχτό» Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ.

Οπως προκύπτει από τις συζητήσεις που κάνει με τους μικροκαταστηματάρχες της Καλλιθέας, η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, αλλά και την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η δράση της Ενωσης συνδυάζει έτσι το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση με ενέργειες που απαντούν στα καθημερινά προβλήματα των μελών της και υπό αυτό το σκεπτικό προχώρησε την περασμένη Τρίτη σε παρέμβαση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ, απαιτώντας να σφραγιστεί το βιβλιάριο ασθενείας ανασφάλιστου αυτοαπασχολούμενου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

  • Ο Σύλλογος Επιπλοποιών - Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων τις προηγούμενες μέρες προχώρησε σε εξορμήσεις στα μαραγκούδικα του Δήμου Αθήνας.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Επικοινωνιακή φιέστα για τη «Δωδώνη»

Σύσκεψη - φιέστα αποποίησης των ευθυνών τους για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και με προφανή την επιδίωξη να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των φτωχών κτηνοτρόφων της περιοχής που παραμένουν 4 μήνες απλήρωτοι για το γάλα που παραδίδουν, πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της Ηπείρου την περασμένη Δευτέρα στα Γιάννενα. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι με δράση τους διευκόλυναν το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας, εξέφρασαν μαζί με τον Περιφερειάρχη την ...αλληλεγγύη τους στους κτηνοτρόφους, χαρακτηρίζοντας «τυχάρπαστο» τον αγοραστή, ενώ ανήγαγαν σε μείζον ζήτημα τη δημοσιοποίηση της σύμβασης πώλησης.

Στη σύσκεψη παρενέβη ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος στην Ηπειρο, ο οποίος κατήγγειλε τη «φιέστα απενεχοποίησης» που διοργάνωσαν Τοπική Διοίκηση και μεγαλοκτηνοτρόφοι και ζήτησε από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να εμπιστευθούν το ΚΚΕ που επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του για τις αρνητικές εξελίξεις πριν ακόμα πουληθεί η «ΔΩΔΩΝΗ». «Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα την πληρώσουν ακριβά την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και με μείωση στην τιμή του γάλακτος και με καθυστερήσεις στις πληρωμές και βέβαια, με μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο και επίδραση σε όλη την Ελλάδα και την πολιτική που ασκούν και οι υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες, μιας και η ΔΩΔΩΝΗ ήταν αυτή που κρατούσε τις τιμές του παραγωγού σε αυτά τα επίπεδα», τόνισε ο Κ. Κωτσαντής και πρόσθεσε: «Η γνωστή λογική που θέλει την Τοπική Διοίκηση να διαφοροποιείται από το ρόλο που της έχει προσδώσει ειδικά ο Καλλικράτης, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, του αστικού κράτους, καθώς και οι Τοπικές εκλογές που πλησιάζουν και πρέπει να φανεί το "ανθρώπινο" πρόσωπο της εξουσίας, βρίσκονται πίσω από αυτές τις κινήσεις».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η ανάπτυξη που επικαλούνται οι διοργανωτές της σύσκεψης για τον αγροτικό τομέα, είναι καπιταλιστική, ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, συγκεντρώνει γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών, εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων. Η διέξοδος για τη φτωχή αγροτιά βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, στη λαϊκή συμμαχία, με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες. Στη διεκδίκηση μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης, ενάντια στα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα συμφέρει το λαό, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο, στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό».

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Επιπτώσεις στους κτηνιατρικούς ελέγχους

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την πορεία των προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας στην ΕΕ, εξέπεμψαν στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν προχτές στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων υπηρεσιών και οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις συγχωνεύσεις οργανισμών.

Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», τμήμα Μακεδονίας-Θράκης, του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας-Θράκης, και των Πανελλήνιων Ενώσεων Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων και Κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, υποστήριξαν ότι επιχειρείται η διάλυση των υπηρεσιών τους, γεγονός που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Ανέφεραν ότι η απαξίωση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, με τον περιορισμό των κινήσεων σε 60 το χρόνο, έναντι των διπλάσιων τουλάχιστον, που ήταν προ διετίας, δείχνει ότι προετοιμάζεται η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες, με αμφίβολα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια του ζωικού κεφαλαίου. Σημείωσαν ότι έχουν δαπανηθεί ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, όπου πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και σήμερα οι 720 εργαζόμενοι, μαζί με τους ερευνητές, που απασχολούνται στην υπηρεσία, βρίσκονται στον αέρα.

Με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΕΕ έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού ως και 50% στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στους ελεγκτές για τα γεωργικά φάρμακα. Μάλιστα εκτίμησαν ότι το 40% των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για τον ψεκασμό των ελληνικών χωραφιών θα είναι παράνομα και άγνωστης προέλευσης.

Τα νέα πρόστιμα της εφορίας

Εγκύκλιο για την επιβολή προστίμων για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ή την έκδοση ανακριβών, πλαστών, εικονικών ή τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων έδωσε στη δημοσιότητα προχθές, το υπουργείο Οικονομικών κατ' ερμηνεία του Ν.4174/2013 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας».

Οι ποινές των προστίμων που επιβάλλονται με το νέο νόμο, είναι μικρότερες από αυτές που προέβλεπε ο Ν.2523/1997, και είναι προφανής η προσπάθεια προσαρμογής στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καίρια τις μικρές και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων, αποκρυβείσας αξίας άνω των 5.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται για κάθε παράβαση ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 2.500 ευρώ.
  • Εκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας του στοιχείου.
  • Εκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία της συναλλαγής. Επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση, ίσο με το 50% της αξίας του στοιχείου.
  • Εκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο. Ανάλογα με την περίπτωση (συμμετοχή ή όχι του λήπτη του εικονικού στοιχείου) επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίση με το 50% ή το 100% της αξίας του στοιχείου.
  • Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Επιβάλλονται πρόστιμα 15% ή 25% ανά περίπτωση. Σε περίπτωση εικονικότητας του στοιχείου που αφορά το χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής (κάλυψη άλλης υποκρυπτόμενης πραγματικής συναλλαγής), επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά στοιχείο και με ανώτερο ύψος προστίμου τα 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο φορολογικό έτος.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Πανηγύρια» για τις εξαγωγές

Ευκαιρία για πανηγυρισμούς βρήκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα οποία εμφανίζουν αύξηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 10,3% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από το σύνολο των εξαγώγιμων προϊόντων το λάδι σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 144,7% και σε συνολική αξία 414,7 εκατ. ευρώ, από 169,4 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα 20 πρώτα προϊόντα που εξάγει η χώρα μας, βρίσκονται επτά αγροτοδιατροφικά, το παρθένο ελαιόλαδο, η τσιπούρα ιχθυοτροφείου, τα λαχανικά, τα τυριά, τα πορτοκάλια, τα καπνά και το βαμβάκι.

Αλλαντικά με σαλμονέλα

Αλλαντικά προσβεβλημένα από σαλμονέλα και λιστέρια διαπίστωσαν οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ κατά τη διενέργεια ελέγχων στα προϊόντα εταιρείας που εδρεύει στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το προϊόν με την επωνυμία «Σουτζούκι βοδινό ΡΕΚΟΡ», το οποίο αποσύρθηκε, ενώ ο ΕΦΕΤ καλεί όσους καταναλωτές το έχουν προμηθευτεί ήδη να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ