Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Επιπτώσεις στους κτηνιατρικούς ελέγχους

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την πορεία των προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας στην ΕΕ, εξέπεμψαν στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν προχτές στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων υπηρεσιών και οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις συγχωνεύσεις οργανισμών.

Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», τμήμα Μακεδονίας-Θράκης, του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας-Θράκης, και των Πανελλήνιων Ενώσεων Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων και Κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, υποστήριξαν ότι επιχειρείται η διάλυση των υπηρεσιών τους, γεγονός που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Ανέφεραν ότι η απαξίωση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, με τον περιορισμό των κινήσεων σε 60 το χρόνο, έναντι των διπλάσιων τουλάχιστον, που ήταν προ διετίας, δείχνει ότι προετοιμάζεται η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες, με αμφίβολα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια του ζωικού κεφαλαίου. Σημείωσαν ότι έχουν δαπανηθεί ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, όπου πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και σήμερα οι 720 εργαζόμενοι, μαζί με τους ερευνητές, που απασχολούνται στην υπηρεσία, βρίσκονται στον αέρα.

Με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΕΕ έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού ως και 50% στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στους ελεγκτές για τα γεωργικά φάρμακα. Μάλιστα εκτίμησαν ότι το 40% των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για τον ψεκασμό των ελληνικών χωραφιών θα είναι παράνομα και άγνωστης προέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ