Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νέα πρόστιμα της εφορίας

Εγκύκλιο για την επιβολή προστίμων για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ή την έκδοση ανακριβών, πλαστών, εικονικών ή τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων έδωσε στη δημοσιότητα προχθές, το υπουργείο Οικονομικών κατ' ερμηνεία του Ν.4174/2013 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας».

Οι ποινές των προστίμων που επιβάλλονται με το νέο νόμο, είναι μικρότερες από αυτές που προέβλεπε ο Ν.2523/1997, και είναι προφανής η προσπάθεια προσαρμογής στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καίρια τις μικρές και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων, αποκρυβείσας αξίας άνω των 5.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται για κάθε παράβαση ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 2.500 ευρώ.
  • Εκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας του στοιχείου.
  • Εκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία της συναλλαγής. Επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση, ίσο με το 50% της αξίας του στοιχείου.
  • Εκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο. Ανάλογα με την περίπτωση (συμμετοχή ή όχι του λήπτη του εικονικού στοιχείου) επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίση με το 50% ή το 100% της αξίας του στοιχείου.
  • Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Επιβάλλονται πρόστιμα 15% ή 25% ανά περίπτωση. Σε περίπτωση εικονικότητας του στοιχείου που αφορά το χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής (κάλυψη άλλης υποκρυπτόμενης πραγματικής συναλλαγής), επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά στοιχείο και με ανώτερο ύψος προστίμου τα 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο φορολογικό έτος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ