ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιμένει η Ρωσία για αντικαθεστωτική προβοκάτσια με τα χημικά

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ συναντήθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον
Οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ συναντήθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία έχει «σοβαρούς λόγους» να πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στο προάστιο Γκούτα της συριακής πρωτεύουσας «βρίσκονται αντικαθεστωτικοί» δήλωσε, μετά τον υπουργό Εξωτερικών και τον υφυπουργό, και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Μόσχα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε «πολύ ξεπερασμένη τεχνολογία, σοβιετικού τύπου, η οποία δεν υπάρχει πλέον στο οπλοστάσιο της συριακής ηγεσίας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συριακή ηγεσία θα τηρήσει τη συμφωνία αφοπλισμού εκτιμώντας ότι αυτό δείχνουν οι πράξεις και η στάση της μέχρι στιγμής, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν μπορεί να είναι και 100% σίγουρος. Επεδίωξε, μάλιστα, να παρουσιαστεί σαν «εγγυητής και ευαίσθητος» ως προς την τήρηση της «διεθνούς νομιμότητας», υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα «δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμφέρον στη Συρία και απλώς τηρεί τη στάση αυτή γιατί θέλει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο».

Την πρόθεση της συριακής ηγεσίας να εφαρμόσει την απόφαση εξουδετέρωσης του χημικού της οπλοστασίου εξέφρασε κατηγορηματικά και ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News». Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ επιμένει ότι πίσω από την επίθεση στην Γκούτα βρίσκονται αντικαθεστωτικοί και όχι ο συριακός στρατός, και δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του χημικού της αφοπλισμού. Σημειώνει, όμως, ότι τεχνικά το έργο καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό. Εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να στοιχίζει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και να χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να υλοποιηθεί. Εκτίμησε δε, ότι για να επικρατήσει τελικά ειρηνική λύση θα πρέπει να τερματιστεί ο εξοπλισμός και των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα έχουν μια πρώτη συνάντηση την Κυριακή, κατά την οποία θα εξετάσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν στο ζήτημα του συριακού οπλοστασίου. Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκτιμώντας ότι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ξεχωριστά, μπορούν, αν θέλουν, με κάποιο τρόπο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αφοπλισμού και ξεκαθαρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ ως Οργανισμός δεν πρόκειται να το κάνει.

Παράλληλα, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται παρασκηνιακά στον ΟΗΕ, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί αν προγραμματίζεται, εντός των ημερών, νέα συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο ενός ψηφίσματος για το συριακό χημικό αφοπλισμό. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιμένουν στη συμπερίληψη και προβλέψεων για ανάληψη μέτρων υπό το άρθρο 7 του ΟΗΕ, που σημαίνει αυτόματη ανάληψη δράσης, κάτι που απορρίπτουν Ρωσία και Κίνα. Χτες, στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας, Τζον Κέρι και Γκουάνγκ Γι, συζήτησαν για το θέμα και συμφώνησαν ότι διαφωνούν στον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο, τονίζοντας ότι συμφωνούν στο ότι η μοναδική πραγματική λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Ο Κέρι κάλεσε τον Γκουάνγκ να υιοθετήσει η Κίνα «πιο θετικό και δημιουργικό ρόλο στο Σ. Ασφαλείας».

«Εσωτερικές» μάχες

Σφοδρότατες συγκρούσεις μαίνονταν χτες όλη την ημέρα με επίκεντρο την πόλη Αζάζ στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας για τον έλεγχο της οποίας μάχονταν ένοπλοι της ισλαμιστικής ακραίας οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και ένοπλοι του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο πολλοστό περιστατικό «εσωτερικών» συγκρούσεων στους κόλπους των αντικαθεστωτικών τον τελευταίο καιρό. Εκπρόσωπος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» κατήγγειλε τους ισλαμιστές, και μέχρι πρότινος «συμπολεμιστές» του, ότι επιδιώκουν να «καταλάβουν όλη την περιοχή» και ότι συμπεριφέρονται απαράδεκτα και αλαζονικά. Η πόλη καταλήφθηκε αρχικά από τους ισλαμιστές και μετά, αργά το βράδυ, μεταδιδόταν ότι άλλαξε πάλι χέρια.

Τις συγκρούσεις επιβεβαίωσαν και πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που δήλωναν ότι για «προληπτικούς λόγους» η Τουρκία έκλεισε το παρακείμενο, στην Αζάζ, μεθοριακό πέρασμα που από τη συριακή πλευρά ονομάζεται Μπαμπ αλ Σαλάμεχ. Συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ενόπλων του «Μετώπου αλ Νούσρα» και Κούρδων μαχητών σημειώνονταν χτες και στην πόλη Ντάιρ αλ Τζουρ, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Επίσης, 19 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε βόμβα κοντά στο χωριό Τζμπουρίν στη Χομς. Η ταυτότητα των θυμάτων και οι ακριβείς συνθήκες της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά.

ΙΡΑΝ
Συνεχίζει την πολιτική των «ήπιων τόνων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν ουδέποτε επεδίωξε ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ούτε το επιδιώκει, υπογράμμισε σε ενδελεχή συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο νέος Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι έχει πλήρη δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί με τη Δύση ό,τι σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο Ρουχανί επαναδιατύπωσε πάντως την πάγια θέση της ιρανικής ηγεσίας ότι έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε επίσης «εποικοδομητικού και θετικού» ύφους την επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα προς τον ίδιο με αφορμή την εκλογή του, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η ιρανική ηγεσία έχει, σε επίπεδο τακτικής τουλάχιστον, επιλέξει τη λογική της «διπλωματικής αποκλιμάκωσης και προσέγγισης».

Ο Ρουχανί απέφυγε να προβεί σε «προβλέψεις» για το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην «ομάδα των 6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία). Εντούτοις, ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωνε χτες «ιδιαίτερα αισιόδοξος» εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιτευχθεί οριστική διπλωματική λύση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «φέτος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο NBC, ο Ιρανός πρόεδρος επιθυμεί να υπάρχει ηρεμία και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή καταγγέλλοντας το Ισραήλ ως υπαίτιο της περιφερειακής αστάθειας λόγω των «φιλοπόλεμων τακτικών του και της συμπεριφοράς του». Συμπληρώνει, όμως, ότι το Ιράν σέβεται τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» θέληση των λαών και δεν πρόκειται ποτέ να επιδιώξει κανέναν πόλεμο. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το επίπεδο των ατομικών ελευθεριών εντός Ιράν, ο Ρουχανί επαναλαμβάνει ότι θα προωθήσει με κάθε τρόπο «τη διασφάλιση» της πλήρους ελευθερίας στην προσωπική ζωή των πολιτών.

Αμεση και θετική ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στις νέες δηλώσεις Ρουχανί, καθώς εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου δήλωνε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι «έτοιμος» να προχωρήσει σε «άμεσες συνομιλίες» με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρουχανί, εφόσον τα όσα λέει σχετικά με τις προθέσεις του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι ειλικρινή». Είχε προηγηθεί δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος χαιρέτισε την ιρανική «προσπάθεια για διάλογο».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα «εκκαθαριστική» επιχείρηση

ΚΑΪΡΟ.--

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η πόλη Κερντάσα, πολύ κοντά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, μετά την ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση που εξαπέλυσαν, χτες, ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία, οι δυνάμεις των οποίων, σε σημαντικό βαθμό, είχαν αποσυρθεί από την πόλη μετά από την επίθεση με ρουκέτες κατά της έδρας της αστυνομίας στις 14 Αυγούστου, οπότε είχαν σκοτωθεί 11 αστυνομικοί. Η πόλη θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι, και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η εκκαθαριστική επιχείρηση ξεκίνησε από το σπίτι του ανθρώπου που θεωρείται ύποπτος για τη χρηματοδότηση και το σχεδιασμό της επίθεσης κατά της έδρας της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, κατά την επιχείρηση στρατού και αστυνομίας σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με ορισμένους ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας αξιωματικός της αστυνομίας και να τραυματιστούν άλλοι εννιά στρατιώτες και αστυνομικοί από εκτόξευση χειροβομβίδας. Κατά την ίδια πηγή, έχουν, ήδη, γίνει επίσης 65 συλλήψεις ενώ υπάρχουν συνολικά 150 εντάλματα σύλληψης κατά προσώπων που εκτιμάται ότι βρίσκονται στην πόλη. Το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε ότι η επιχείρηση στην Κερντάσα θα συνεχιστεί μέχρι «να αποκατασταθεί η τάξη» στην πόλη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση με στόχο αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη δυνάμεις των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η επίθεση είχε στόχο αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούσαν στην περιοχή του Μπαντακχσάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ακόμα 16 μέλη των αστυνομικών δυνάμεων απήχθησαν από τους Ταλιμπάν. Την ομηρία αστυνομικών διέψευσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι στην περιοχή έχουν αποσταλεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Την ευθύνη ανέλαβαν και επίσημα οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους κάνοντας λόγο για «μαζική επιχείρηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα εντείνεται η φιλολογία αναφορικά με την ασφάλεια του Αφγανιστάν, μετά την «αποχώρηση» των κατοχικών στρατευμάτων, που υποτίθεται ότι θα λάβει χώρα το 2014, με τέτοιου είδους επιθέσεις να την ενισχύουν ακόμα περισσότερο. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στη χώρα, με ποικίλους τρόπους.

Χτες, ο πρώην γερουσιαστής Κάζι Αμπντούλ Χάι ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στους Ταλιμπάν, επικαλούμενος τα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων και τη διαφθορά στις τάξεις της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ