ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις πρόκλησης

Ο φερόμενος σαν αρχηγός του λεγόμενου UCPMB Σ.Μουσλίου με ένα άλλο απο τους περιφερειακούς αρχηγούς της οργάνωσης

Associated Press

Ο φερόμενος σαν αρχηγός του λεγόμενου UCPMB Σ.Μουσλίου με ένα άλλο απο τους περιφερειακούς αρχηγούς της οργάνωσης
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δύο νέες επιθέσεις κατά σερβικών αστυνομικών δυνάμεων εξαπέλυσαν χτες οι Αλβανοί αυτονομιστές της οργάνωσης «UCPMB», επιχειρώντας να προκαλέσουν την απάντηση της σερβικής πλευράς και να πυροδοτήσουν νέα ένταση στην περιοχή.

Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, οπότε Αλβανοί αυτονομιστές από το χωριό Γκράμπε (περίπου πέντε χιλιόμετρα εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης προς την πλευρά της νότιας Σερβίας) άνοιξαν πυρ κατά Σέρβων αστυνομικών. Λίγες ώρες αργότερα, κατά τις 7 χτες το πρωί τοπική ώρα, οι Αλβανοί αυτονομιστές έκαναν χρήση πυροβόλων σε βάρος Σέρβων αστυνομικών που περιπολούσαν κοντά στο χωριό Σβέτι Ιλιγια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σερβικού αστυνομικού τμήματος στο Βράνιε, Νόβιτσα Ζντράσκοβιτς, και στις δύο περιπτώσεις δεν προκλήθηκαν θύματα, ενώ οι σερβικές δυνάμεις απέφυγαν να ανταποδώσουν τα πυρά.

Το ίδιο 24ωρο, αμερικανικό τμήμα των πολυεθνικών δυνάμεων της ΚΦΟΡ που εδρεύει στο βορειοανατολικό Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε τις συλλήψεις οκτώ Κοσσοβάρων Αλβανών μελών του «UCPMB». Στο ΙΧ όχημα των οκτώ Κοσσοβάρων Αλβανών βρέθηκαν μικρές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, παραστρατιωτικές στολές με διακριτικά της αυτονομιστικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς».

Ωστόσο, οι παραπάνω συλλήψεις, που γίνονται στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έχει προσφάτως ανακοινώσει η ΚΦΟΡ και εφαρμόζει ιδιαίτερα στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - νότιας Σερβίας με στόχο την αποτροπή νέας σύρραξης, προκαλεί αντιδράσεις στο Βελιγράδι.

Χτες, ο εν αποστρατεία στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς, που συμμετείχε στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη στο πλευρό της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα επεισόδια έντασης στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, προτείνοντας μάλιστα στην ΚΦΟΡ να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της στρατιωτικής συμφωνίας Βελιγραδίου - ΝΑΤΟ και να επεκταθεί η ζώνη δράσης των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων άλλα πέντε χιλιόμετρα εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις στους δρόμους των εργατικών προαστίων του Αμπιτζάν ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και τις πάνοπλες δυνάμεις των κυβερνητικών στρατευμάτων, προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποκλείσει τον ηγέτη του μεγαλύτερου «Ρεπουμπλικανικού» Κόμματος της αντιπολίτευσης, Αλεσάνε Ντραμάνε Ουατάρα, από τις γενικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Οι πρώτες, πλην ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες αναφέρουν το θάνατο αρκετών δεκάδων ατόμων (έως και τριάντα!) από τις σφαίρες των κυβερνητικών στρατευμάτων μέσα στο τελευταίο 48ωρο, ιδιαίτερα στο εργατικό προάστιο Αμπόντο της πρωτεύουσας Αμπιτζάν.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως έως και χτες το απόγευμα μαίνονταν σκληρές μάχες με αυτόματα όπλα, ματσέτες και αυτοσχέδια όπλα, μεταξύ μουσουλμάνων οπαδών της αντιπολίτευσης και δυνάμεων ασφαλείας. Αναφέρθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων οπαδών της αντιπολίτευσης και χριστιανών υποστηριχτών του προέδρου από το νότιο τμήμα της Ακτής του Ελεφαντοστού...

Η απόφαση του - ελεγχόμενου από τον νέο Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράντ Γκμπάγκμπο - δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών του «Ρεπουμπλικανικού» Κόμματος, οι οποίοι ξεχύθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στους δρόμους, ζητώντας τη συμμετοχή του Αλεσάνε Ντραμάνε Ουατάρα στις γενικές εκλογές. Απέναντι σ' όλα αυτά, ο Λοράν Γκμπάγκμπο, που ορκίστηκε Πρόεδρος λίγο μετά τις βίαιες και επεισοδιακές προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, προτίμησε να «ελέγχει» και να «περιορίσει» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης... επιβάλλοντας κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», αυξάνοντας τις περιπολίες του στρατού στους δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων και επιβάλλοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας(!) από τις 9.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα «έως και δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών»! Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Γκμπάγκμπο επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτά τα μέτρα, λέγοντας: «Η επιδείνωση της βίας δεν είναι αποδεκτή. Θα δώσουμε τη δική μας μάχη απέναντι σ' αυτή την ψυχολογική τακτική πραξικοπημάτων»...

ΡΩΣΙΑ
Νομοσχέδια για τα κρατικά σύμβολα

Επαναφορά της μελωδίας του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε χτες Τρίτη, 5 Δεκέμβρη, ότι τα νομοσχέδια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα κρατικά σύμβολα θα ψηφιστούν αμέσως στη Δούμα την Παρασκευή και στις τρεις αναγνώσεις, δηλαδή, οι νόμοι για τον ύμνο, το έμβλημα και τη σημαία. Συγχρόνως ο νόμος για τον ύμνο θα υιοθετηθεί αμέσως με τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, διότι πριν από δυο χρόνια οι βουλευτές είχαν εγκρίνει στην πρώτη ανάγνωση τη μουσική του σοβιετικού εθνικού ύμνου που είχε συνθέσει ο Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, αλλά τώρα με νέους στίχους. Με αυτή την πρόταση συμφωνεί και ο πρόεδρος Πούτιν. Υπέρ της μελωδίας του σοβιετικού ύμνου είναι το 49% του πληθυσμού της Ρωσίας. Επίσης, και το Πατριαρχείο της Μόσχας εγκρίνει την απόφαση του Πούτιν για τη μουσική του σοβιετικού ύμνου. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος πήρε μια πολύ αξιοπρεπή απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βσεβολόντ Τσάλιν.

Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία υιοθέτησε για τις επίσημες εκδηλώσεις το «Πατριωτικό Τραγούδι» του συνθέτη του 19ου αιώνα Μιχαήλ Γκλίνκα.

Στο μεταξύ, οι δεξιοφιλελεύθεροι της «Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων» και του «Γιάμπλοκο» δεν έχουν πιθανότητα να εμποδίσουν στην Κρατική Δούμα την επαναφορά του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης - είναι μόνο 51 στους 445. Οι Μπορίς Νεμτσόφ και Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι προσπάθησαν μάλιστα να πείσουν τον πρόεδρο Πούτιν να εγκαταλείψει την «απερίσκεπτη απόφαση», ενώ ο Ανατόλι Τσουμπάις χαρακτήρισε την υποστήριξη από τον Πούτιν της μελωδίας του Αλεξαντρόφ ως «ιστορικό λάθος». Ο δε Γιανλίνσκι με επιχειρήματα του τύπου «είναι μουσική του μπολσεβίκικου κόμματος», που «προσωποποιεί τις σταλινικές διώξεις» προσπαθούσε χτες επί 3 ώρες να πείσει τον Πούτιν να αλλάξει γνώμη για το σοβιετικό ύμνο.

Επίσης, κατά της επαναφοράς του σοβιετικού εθνικού ύμνου, έστω και με νέα λόγια, με επιστολή τους στον Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ιζβέστια», τάσσονται ορισμένοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, μεταξύ τους η διάσημη χορεύτρια Μάγια Πλισέτσκαγια και ο σκηνοθέτης Γκλεμπ Πανφίλοφ, οι οποίοι θεωρούν ότι «θα διαιρέσει τη ρωσική κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τώρα τους συγγραφείς των νέων στίχων, σημειώνεται ότι τα νέα λόγια του ύμνου που έγραψε ο 87χρονος Σεργκέι Μιχαλκόφ (είναι και ο συγγραφέας των στίχων του ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης), αναμένεται να εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα. Το κείμενο του Μιχαλκόφ μοιράστηκε επίσημα στην Κρατική Δούμα. Υπάρχουν και δυο άλλες προτάσεις για κείμενο του ύμνου - μια του Γεβγκένι Πριμακόφ και η άλλη του κόμματος «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» (στίχοι του Π.Σ. Σίντοροφ).

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Δημοτικές εκλογές και μεμονωμένα επεισόδια

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Μεμονωμένα επεισόδια βίας, που προκάλεσαν το θάνατο τριών ατόμων, σημάδεψαν τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες στη Νότια Αφρική, δεύτερη φορά από το 1994, οπότε επήλθε το οριστικό τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, δύο άνδρες σκοτώθηκαν έξω από εκλογικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ και άλλος ένας έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό αγνώστων σε πόλη της ανατολικής Νότιας Αφρικής, χωρίς εντούτοις να είναι ξεκάθαρο εάν ήταν πολιτικά τα κίνητρα που ώθησαν τους άγνωστους ένοπλους δράστες να πατήσουν τη σκανδάλη...

Το ενδιαφέρον των δημοτικών εκλογών εστιάζεται στο εάν το «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC) του Προέδρου της Ν. Αφρικής Θάμπο Μπέκι και τα σύμμαχα με το «ANC» κόμματα, θα αναδειχτούν και πάλι νικητές με μεγάλη διαφορά απ' όλους τους άλλους πολιτικούς αντίπαλους και σ' αυτές τις κάλπες. Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του «ΑΝC» στους περισσότερους δήμους και κοινότητες της χώρας, εντούτοις αναμένουν αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» του Τόνι Λεόν, κόμματος που απαρτίζεται πρωτίστως από το «Νέο Εθνικό Κόμμα» της κοινότητας των λευκών Νοτιοαφρικανών, το «Δημοκρατικό Κόμμα» και άλλες μικρότερες παρατάξεις μιγάδων Νοτιοαφρικανών...

Οι υποψήφιοι ανέρχονται σε περίπου 31.000 και υποστηρίζονται από 79 κόμματα. Οι αρμόδιες εκλογικές αρχές έχουν διορία επτά ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά τα περισσότερα θα είναι έτοιμα, όπως πιστεύεται, ως την Παρασκευή...

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Επίθεση ανταρτών σε βελγικό αεροσκάφος

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Δύο επιβάτες αεροσκάφους της βελγικής αεροπορικής εταιρίας «Σαμπίνα» που εκτελούσε το δρομολόγιο από τις Βρυξέλλες στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, τραυματίστηκαν χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) όταν αντάρτες της φυλής Χούτου πυροβόλησαν εναντίον του αεροπλάνου την ώρα που προσέγγιζε το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τους επιβάτες, το αεροσκάφος τύπου «Αϊρμπάς - 300», με 150 επιβάτες και πλήρωμα, δέχτηκε πυρά καθώς πλησίαζε την πόλη στις 2 π.μ. τοπική ώρα. Ενας επιβάτης τραυματίστηκε στο χέρι από μία από τις σφαίρες, ενώ ένας δεύτερος πληγώθηκε από θραύσμα βλήματος.

Το αεροσκάφος, που επρόκειτο να μεταβεί από την Μπουζουμπούρα στο Ναϊρόμπι και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, προσγειώθηκε με ασφάλεια αλλά δε συνέχισε την πτήση του. Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από τις αρχές, ενώ στους δημοσιογράφους δεν επετράπη να συνομιλήσουν με επιβάτες.

Εκπρόσωπος της «Σαμπίνα» δήλωσε πάντως ότι σημειώθηκε ένα... «συμβάν» (!) στην πτήση που ανάγκασε την εταιρία να διακόψει τη συνέχισή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ