Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις πρόκλησης

Ο φερόμενος σαν αρχηγός του λεγόμενου UCPMB Σ.Μουσλίου με ένα άλλο απο τους περιφερειακούς αρχηγούς της οργάνωσης

Associated Press

Ο φερόμενος σαν αρχηγός του λεγόμενου UCPMB Σ.Μουσλίου με ένα άλλο απο τους περιφερειακούς αρχηγούς της οργάνωσης
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δύο νέες επιθέσεις κατά σερβικών αστυνομικών δυνάμεων εξαπέλυσαν χτες οι Αλβανοί αυτονομιστές της οργάνωσης «UCPMB», επιχειρώντας να προκαλέσουν την απάντηση της σερβικής πλευράς και να πυροδοτήσουν νέα ένταση στην περιοχή.

Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, οπότε Αλβανοί αυτονομιστές από το χωριό Γκράμπε (περίπου πέντε χιλιόμετρα εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης προς την πλευρά της νότιας Σερβίας) άνοιξαν πυρ κατά Σέρβων αστυνομικών. Λίγες ώρες αργότερα, κατά τις 7 χτες το πρωί τοπική ώρα, οι Αλβανοί αυτονομιστές έκαναν χρήση πυροβόλων σε βάρος Σέρβων αστυνομικών που περιπολούσαν κοντά στο χωριό Σβέτι Ιλιγια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σερβικού αστυνομικού τμήματος στο Βράνιε, Νόβιτσα Ζντράσκοβιτς, και στις δύο περιπτώσεις δεν προκλήθηκαν θύματα, ενώ οι σερβικές δυνάμεις απέφυγαν να ανταποδώσουν τα πυρά.

Το ίδιο 24ωρο, αμερικανικό τμήμα των πολυεθνικών δυνάμεων της ΚΦΟΡ που εδρεύει στο βορειοανατολικό Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε τις συλλήψεις οκτώ Κοσσοβάρων Αλβανών μελών του «UCPMB». Στο ΙΧ όχημα των οκτώ Κοσσοβάρων Αλβανών βρέθηκαν μικρές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, παραστρατιωτικές στολές με διακριτικά της αυτονομιστικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς».

Ωστόσο, οι παραπάνω συλλήψεις, που γίνονται στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έχει προσφάτως ανακοινώσει η ΚΦΟΡ και εφαρμόζει ιδιαίτερα στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - νότιας Σερβίας με στόχο την αποτροπή νέας σύρραξης, προκαλεί αντιδράσεις στο Βελιγράδι.

Χτες, ο εν αποστρατεία στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς, που συμμετείχε στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη στο πλευρό της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα επεισόδια έντασης στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, προτείνοντας μάλιστα στην ΚΦΟΡ να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της στρατιωτικής συμφωνίας Βελιγραδίου - ΝΑΤΟ και να επεκταθεί η ζώνη δράσης των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων άλλα πέντε χιλιόμετρα εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ