Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση, συρρικνώνονται οι ελπίδες Μπαράκ

Μπροστά στα ερείπια του σπιτιού που του γκρέμισε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Μπροστά στα ερείπια του σπιτιού που του γκρέμισε ο ισραηλινός στρατός
ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Η νέα έξαρση της βίας στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη απομακρύνει, ακόμη περισσότερο, το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της έντασης και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά τις ανανεωμένες απέλπιδες εκκλήσεις που απηύθυνε, χθες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν. Εκτός από τη βία στα ισραηλινά μπλόκα, όμως, ολοένα και εντονότερη γίνεται η υπόγεια πίεση και βία που δέχεται ο παλαιστινιακός λαός από τον οικονομικό αποκλεισμό, όπως υπογράμμιζε, χθες, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Πολύωρες συγκρούσεις μαίνονταν κατά τη διάρκεια όλης της νύχταςαπό τη Δευτέρα έως την Τρίτη, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε διασκορπισμένους Παλαιστινίους ενόπλους. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις, που συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από σφαίρα στο στήθος στη Ραμάλα, ενώ άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε έξω από το προσφυγικό στρατόπεδο Ντενάισχεχ, στην περίμετρο της Βηθλεέμ.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα καυστικός σχετικά με το θέμα του παρατεινόμενου οικονομικού αποκλεισμού εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι δύο μήνες αποκλεισμού έχουν τριπλασιάσει το ποσοστό ανεργίας στους κόλπους του παλαιστινιακού πληθυσμού, το οποίο έχει, πλέον, αγγίξει το 40%.

Διαδηλωτές καίνε μια ισραηλινή σημαία

Associated Press

Διαδηλωτές καίνε μια ισραηλινή σημαία
Μάλιστα, όπως τόνιζε ο Ερακάτ, ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποκλείσει ακόμη και τους αγροτικούς δρόμους, τους οποίους χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι, προκειμένου να αποφύγουν τον ισραηλινό αποκλεισμό στις εισόδους των πόλεων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ερακάτ ανέφερε την πόλη της Ιεριχούς, που έχουν αποκλειστεί με σακιά άμμου όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι, αλλά και η πόλη της Χεβρώνας, όπου ο ισραηλινός στρατός έσκισε τα λάστιχα σε όσα τροχοφόρα, κυρίως ταξί, παρέκαμπταν τα ισραηλινά φυλάκια από παράπλευρα μονοπάτια.

Τα στοιχεία που έδωσε ο Ερακάτ για την ανεργία επιβεβαιώθηκαν, όμως, και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, όλα τα προγράμματα οικονομικής στήριξης που ανέπτυξε ο Οργανισμός στην περιοχή κατέρρευσαν, εξαιτίας του αποκλεισμού των δύο τελευταίων μηνών, ενώ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον, το 1/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού ζει, πια, κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Ερακάτ, σχολιάζοντας τη νέα έκκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για επανάληψη των ισραηλινό - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων ως μοναδική επιλογή αποφυγής ενός περιφερειακού πολέμου, τόνισε ότι «η βία φέρνει βία, και δεν μπορεί κανείς να ζητά από τον παλαιστινιακό λαό να αποδέχεται να πεθαίνει από την πείνα, να εξευτελίζεται και να σκοτώνεται στα μπλόκα».

Πολιτικό αδιέξοδο για Μπαράκ

Ο Γ.Αραφατ επισκέπετεται τραυματίες απο τις συγκρούσεις

Associated Press

Ο Γ.Αραφατ επισκέπετεται τραυματίες απο τις συγκρούσεις
Οσο οξύνεται η βία στα αυτόνομα εδάφη, τόσο μειώνονται οι ελπίδες, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι ελπίδες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ να επικρατήσει στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, που αναμένονται στα τέλη της άνοιξης, αν και δεν έχει, ακόμη, οριστεί η τελική ημερομηνία. Ο Μπαράκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Οχθη, επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει για την επανάληψη των ισραηλινό-παλαιστινιακών συνομιλιών, επιμένοντας, όμως, ότι προϋπόθεση είναι ο τερματισμός των βιαιοτήτων και η αποδοχή, από τους Παλαιστινίους, της «μερικής» συμφωνίας, που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα, και απορρίφθηκε ως ανεπαρκής από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Την ισραηλινή οπτική για το χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ο αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ, Υποστράτηγος Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος τόνιζε ότι το «Ισραήλ ελπίζει σε μια επανέναρξη των συνομιλιών που θα θέτει τη χώρα σε θέση ισχύος». Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει το στόμα σε κάθε αντίθετη, με τις επιλογές της, φωνή. Οπως έγινε γνωστό, ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποκίνηση φυλετικής βίας σε βάρος του βουλευτή Αμπντούλ Μαλίκ Νταχάμσι, Ισραηλινού Αραβα που πολιτεύεται με τον αριστερό συνασπισμό «Χαντάς», που στηρίζεται από το ΚΚ Ισραήλ. Σύμφωνα με τους επίσημους ισραηλινούς ισχυρισμούς, ο Νταχάμσι, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις καταστολής και σε φιλειρηνιστές διαδηλωτές, είχε τονίσει ότι «εάν η ισραηλινή αστυνομία εισβάλει στο σπίτι του με σκοπό να τον τραυματίσει ή να τον σκοτώσει, δεν υπάρχει κάτι να τον εμποδίσει να πράξει το ίδιο».


Παιδάκια ψάχνουν για τους κάλυκες α;πο τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Παιδάκια ψάχνουν για τους κάλυκες α;πο τις ισραηλινές σφαίρες

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ