ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Εργάτης έπεσε από 10 μέτρα ύψος!

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 27χρονος Βούλγαρος εργάτης Γκοπάν Βετζελίγκ, όταν στην προσπάθειά του να καθαρίσει τζάμια έπεσε στο κενό! Ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας. Σοβαρές οι ευθύνες του εργολάβου και της διοίκησης του Νοσοκομείου

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας 27χρονος Βούλγαρος εργάτης την πλήρη ασυδοσία που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με τις «εταιρίες» καθαρισμού - πολλές από αυτές «μαϊμού» - που αναλαμβάνουν την καθαριότητα των νοσοκομείων. Ο άτυχος εργάτης Γκοπάν Βετζελίγκ έπεσε από την ταράτσα που βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου από το ύψος του πρώτου ορόφου, ύψος περίπου 10 μέτρων, σε ακάλυπτο χώρο και πέθανε ακαριαία! Στην ταράτσα βρίσκονταν μόνο ο κουβάς και τα σύνεργα καθαρισμού του άτυχου εργάτη, ούτε ένα προστατευτικό κάγκελο, ούτε ένα μέτρο που να διασφαλίζει την προστασία της ζωής του!

Το τραγικό συμβάν έγινε γύρω στη 1.10 το μεσημέρι και όσο και αν προσπάθησε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Δ. Βασιλόπουλος, να αποδείξει ότι το Νοσοκομείο δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά το δυστύχημα οφείλεται σε στραβοπάτημα του ίδιου του εργάτη, διαψεύδεται. Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει σοβαρές ευθύνες, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργάτης δεν ήταν γραμμένος σε καμία κατάσταση του εργολάβου που αναλαμβάνει τον καθαρισμό και δίνει στο νοσοκομείο. Στην προκειμένη περίπτωση ο εργολάβος είναι ο Αντ. Φάκος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εργολάβος λέγεται ότι είχε αναθέσει (!) σε άλλον εργολάβο τον συγκεκριμένο καθαρισμό, καθώς και ότι μαζί με τον άτυχο εργάτη δούλευε και η γυναίκα του, γεγονός το οποίο αποσιωπήθηκε από τη διεύθυνση του Νοσοκομείου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η διεύθυνση του Νοσοκομείου πρέπει να έχει στα χέρια της καταστάσεις προσωπικού των εργαζομένων που απασχολεί ο εργολάβος, σε αίτημά μας προς τον πρόεδρο του Νοσοκομείου να μας δοθούν πληροφορίες σχετικά με την εταιρία καθώς και τα τηλέφωνά της να επικοινωνήσουμε, απάντησε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι το όνομα του εργολάβου.

Το κύκλωμα των εταιριών καθαρισμού στα δημόσια νοσοκομεία παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο έλεγχος σ' αυτές είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η ασύδοτη δράση αυτών των εταιριών να εντείνονται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση εργαζομένου στο Νοσοκομείο ότι «αν ήταν μόνιμος υπάλληλος θα μπορούσε να πει και όχι. Αλλά όταν έχεις ανάγκη το μεροκάματο υποκύπτεις στις ορέξεις του κάθε εργολάβου».

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Ενημερωτική πρωτοβουλία στον Πειραιά

  Εκδήλωση στο «Σινεάκ», στις 13 Δεκέμβρη 2000, της Συντονιστικής Επιτροπής των Νοσοκομείων «Τζάνειου», «Μεταξά» και Νίκαιας

Μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τη «βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας» έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι και οι γιατροί των νοσοκομείων Πειραιά. Στις 13.12.2000 και ώρα 10:30 πμ, οργανώνουν εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Σινεάκ» στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Ηδη οι σύλλογοι των εργαζομένων και οι επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα Νοσοκομεία «Τζάνειο», «Μεταξά» και Νίκαιας έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή που απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς του Πειραιά και των δήμων της αντίστοιχης Περιφέρειας. Επίσης, προσκαλούν τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Α' και Β' Πειραιά.

Στην πρόσκλησή της η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει: «Το νομοσχέδιο υγείας που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, είναι το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων, με τα οποία στα πλαίσια του γνωστού Σχεδίου Μεταρρύθμισης, επιχειρείται η πλήρης ανατροπή των αρχών και στόχων του ΕΣΥ και η αλλαγή σχεδίου του μοντέλου Διοίκησης στη Δημόσια Υγεία. Ως γνωστόν, με το νομοσχέδιο αυτό, ενοποιούνται όλες οι μονάδες υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρεία ΙΚΑ κλπ.), κάθε περιφέρειας της χώρας, ενώ θεσπίζεται το ΠΕΣΥ ως όργανο διοίκησης. Καταργείται η διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων, τα οποία παύουν να αποτελούν ΝΠΔΔ, ενώ προβλέπεται ρύθμιση με την οποία αυτά θα καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των κλινών τους με ιδιωτικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων με αμοιβή, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα ΠΕΣΥ, να δημιουργούν ανώνυμες εταιρίες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία αναφοράς τους. Με νέο νομοσχέδιο, προβλέπεται ακόμη η δημιουργία φορέα διαχείρισης των πόρων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ».

Και η πρόσκληση καταλήγει: «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ωραιοποίηση του εγχειρήματος και το τεχνητό δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των Νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας, οι ρυθμίσεις αυτές θα αποβούν προς όφελος του πολίτη και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα. Ειδικότερα για τα Νοσοκομεία του Πειραιά, για διάφορους ουσιαστικούς λόγους, οι ρυθμίσεις αυτές, εκτιμούμε πως θα συντελέσουν ακόμη περισσότερο στην υποβάθμισή τους».

Τριβές με πανεπιστημιακούς

Εντονες είναι οι τριβές με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς για τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» υπήρξε μια σύγκρουση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς - παρόντος του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου - στις 25.11.2000. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπήρξε συμβιβασμός που αποτυπώθηκε στο άρθρο 11 του σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30.11.2000.

Το άρθρο 11 - μεταξύ των άλλων - προβλέπει ότι πανεπιστημιακός γιατρός που ασκεί ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου «απομακρύνεται μονομερώς από το νοσοκομείο με απόφαση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ)».

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το άρθρο 11 εμπεριέχει τις θέσεις που διατύπωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος τον περασμένο Ιούλη και ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός.

Πάντως σήμερα θα υπάρξουν δύο συναντήσεις: Του Π. Ευθυμίου με τους πανεπιστημιακούς και του Αλ. Παπαδόπουλου με τους φοιτητές.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Ανύπαρκτη η κυβερνητική πολιτική για τους τυφλούς

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 20.000 περίπου τυφλοί στη χώρα μας, αλλά και την αδράνεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), με την αφορμή της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Η έκθεση που συντάσσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για την κατάσταση των ΑμΕΑ στη χώρα μας κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή, αλλά τα προβλήματα των ΑμΕΑ παραμένουν», τόνισε χτες ο Ηλίας Μαργιόλας πρόεδρος του Συνδέσμου. Οι διακρίσεις στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φροντίδα, την τρίτη ηλικία, την επαγγελματική κατάρτιση, οι ανισότητες, η μη προσβασιμότητα των ΑμΕΑ εξακολουθούν να υπάρχουν, συνέχισε.

«Ο διάλογος που έχουμε με τα υπουργεία δεν είναι ουσιαστικός και δεν αποδίδει, αφού, όχι μόνο δεν υπάρχει βελτίωση στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των τυφλών, αλλά ούτε καν το ξεκίνημα μιας τέτοιας προσπάθειας από μέρους της κυβέρνησης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γραμματέας του Συνδέσμου Γιάννης Λεωτσάκος.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Συνδέσμου, ακολουθεί τακτική διαχείρισης αυτής της πολιτικής αρνούμενη την πρόταση της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων.

Αναφερόμενοι στα προβλήματα της εκπαίδευσης των τυφλών οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου τόνισαν τις μεγάλες ελλείψεις εποπτικών μέσων και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που κάνουν αδύνατη την ομαλή σχολική ένταξη των τυφλών παιδιών, αλλά και την ένταξή τους στα κοινά σχολεία. Επίσης, αναφέρθηκαν, στην απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των τυφλών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τυφλών διεκδικούν μια από τις ελάχιστες θέσεις τηλεφωνητών, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ο ΠΣΤ ζητεί τη δημιουργία δημοσίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καθιέρωση νέων ειδικοτήτων για τους τυφλούς (προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί).

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου καυτηρίασαν στην απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για τους τυφλούς της τρίτης ηλικίας, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα δε γίνονται δεκτοί ούτε καν στα ιδιωτικά γηροκομεία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της πρόνοιας για τα τυφλά πολυανάπηρα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό ίδρυμα που υπάρχει για αυτά τα παιδιά στη χώρα μας στο Ελληνικό έχει δυναμικότητα 35 ατόμων, όταν μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπολογίζεται ότι υπάρχουν 400 τυφλά πολυανάπηρα παιδιά.

Οσον αφορά τη δράση εθελοντικών οργανώσεων στον τομέα των αναπήρων, με αφορμή και τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού, ο Η. Μαργιόλας τόνισε ότι ο υγιής εθελοντισμός πρέπει να λειτουργεί σαν επικουρική βοήθεια στη συνταγματική ευθύνη του κράτους για την παροχή φροντίδας στους ανάπηρους, με σαφείς όρους και κανόνες και πάντα δίπλα στα κινήματα αναπήρων της χώρας.

Η συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ

Για την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έκριναν πως πρέπει να προηγηθεί σύσκεψη με τους εκπροσώπους των γιατρών (ΕΙΝΑΠ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι συσκέψεις αυτές θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Απόρριψη από τη ΝΔ

Ομόφωνα απέρριψαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ τα μέλη του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη χτεσινή τους συνεδρίαση.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ - και απεκδυόμενη των φιλελεύθερων απόψεών της - υποστηρίζει πως η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό. Οτι απέναντι στην αρρώστια όλοι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι, κάτι που δε διασφαλίζεται από το παρόν σχέδιο νόμου, αφού θεσμοθετούνται ασθενείς δύο κατηγοριών. Για τη ΝΔ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προέχει η προστασία της υγείας και όχι η διαχείριση της αρρώστιας, κάτι με το οποίο αποκλειστικά ασχολείται το σχέδιο νόμου του Αλ. Παπαδόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ