Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Ανύπαρκτη η κυβερνητική πολιτική για τους τυφλούς

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 20.000 περίπου τυφλοί στη χώρα μας, αλλά και την αδράνεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), με την αφορμή της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Η έκθεση που συντάσσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για την κατάσταση των ΑμΕΑ στη χώρα μας κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή, αλλά τα προβλήματα των ΑμΕΑ παραμένουν», τόνισε χτες ο Ηλίας Μαργιόλας πρόεδρος του Συνδέσμου. Οι διακρίσεις στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φροντίδα, την τρίτη ηλικία, την επαγγελματική κατάρτιση, οι ανισότητες, η μη προσβασιμότητα των ΑμΕΑ εξακολουθούν να υπάρχουν, συνέχισε.

«Ο διάλογος που έχουμε με τα υπουργεία δεν είναι ουσιαστικός και δεν αποδίδει, αφού, όχι μόνο δεν υπάρχει βελτίωση στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των τυφλών, αλλά ούτε καν το ξεκίνημα μιας τέτοιας προσπάθειας από μέρους της κυβέρνησης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γραμματέας του Συνδέσμου Γιάννης Λεωτσάκος.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Συνδέσμου, ακολουθεί τακτική διαχείρισης αυτής της πολιτικής αρνούμενη την πρόταση της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων.

Αναφερόμενοι στα προβλήματα της εκπαίδευσης των τυφλών οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου τόνισαν τις μεγάλες ελλείψεις εποπτικών μέσων και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που κάνουν αδύνατη την ομαλή σχολική ένταξη των τυφλών παιδιών, αλλά και την ένταξή τους στα κοινά σχολεία. Επίσης, αναφέρθηκαν, στην απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των τυφλών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τυφλών διεκδικούν μια από τις ελάχιστες θέσεις τηλεφωνητών, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ο ΠΣΤ ζητεί τη δημιουργία δημοσίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καθιέρωση νέων ειδικοτήτων για τους τυφλούς (προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί).

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου καυτηρίασαν στην απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για τους τυφλούς της τρίτης ηλικίας, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα δε γίνονται δεκτοί ούτε καν στα ιδιωτικά γηροκομεία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της πρόνοιας για τα τυφλά πολυανάπηρα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό ίδρυμα που υπάρχει για αυτά τα παιδιά στη χώρα μας στο Ελληνικό έχει δυναμικότητα 35 ατόμων, όταν μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπολογίζεται ότι υπάρχουν 400 τυφλά πολυανάπηρα παιδιά.

Οσον αφορά τη δράση εθελοντικών οργανώσεων στον τομέα των αναπήρων, με αφορμή και τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού, ο Η. Μαργιόλας τόνισε ότι ο υγιής εθελοντισμός πρέπει να λειτουργεί σαν επικουρική βοήθεια στη συνταγματική ευθύνη του κράτους για την παροχή φροντίδας στους ανάπηρους, με σαφείς όρους και κανόνες και πάντα δίπλα στα κινήματα αναπήρων της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παιχνίδια στις πλάτες των τυφλών(2011-08-05 00:00:00.0)
Καλεί σε ψήφο - καταδίκη της αντιαναπηρικής πολιτικής(2009-11-11 00:00:00.0)
Μόνον υποσχέσεις(2004-11-02 00:00:00.0)
Συνδικαλισμός με εξώδικα!(2001-07-03 00:00:00.0)
Αυξήσεις 8% στα επιδόματα(1999-03-16 00:00:00.0)
Πορεία τυφλών υπό βροχή(1998-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ