Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και ο εθελοντισμός στο άρμα του εκσυγχρονισμού

Οι δημότες θα πληρώσουν τον εθελοντισμό, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφέρει το οικονομικό και πολιτικό κόστος επιλογών της σε ομάδες πολιτών.

Οπως είπε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, σχετικό κονδύλι για την προώθηση του εθελοντισμού δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί «χρήματα έχουν οι δήμοι και μπορούν να διαθέσουν» - είπε η υπουργός - στις εθελοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη δημιουργία υποδομών και για την ασφάλεια στη λειτουργία τους. Πέρα από το γεγονός ότι οι Δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση - όπως ομολογούν, τόσο οι αιρετοί, όσο και οι αριθμοί (επιχορηγούνται με μόλις το 2,7% του κρατικού προϋπολογισμού) - είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση να καλεί, τόσο αυτούς, όσο και τους πολίτες να βοηθήσουν τους κοινωνικά αναξιοπαθούντες ή στην αντιμετώπιση καταστροφών, όταν: Η ίδια η πολιτική της παράγει τους λεγόμενους αναξιοπαθούντες. Διατηρεί καθηλωμένα τα κονδύλια προς τους δημόσιους φορείς και την Αυτοδιοίκηση για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των καταστροφών.

Είναι εξοργιστικό, εν τέλει, να εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση την αγνή πράξη της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, για να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών της και να διατηρήσει έτσι την «κοινωνική συνοχή» - που παρουσιάστηκε ως στόχος από την υπουργό.

Και βραβεία για την προώθηση του εθελοντισμού

Στα πλαίσια της προώθησης του εθελοντισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της υγείας και της πρόνοιας, που συνεπάγεται και τη μετακύληση της υποχρέωσης του κράτους για την παροχή φροντίδας στους πολίτες στην κοινωνία, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία, βράβευσαν χθες 52 εθελοντικές οργανώσεις απ' όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Δ. Θάνος, στο χαιρετισμό του, κηρύσσοντας την έναρξη της χθεσινής τελετής βράβευσης, επιχείρησε να δώσει και ιδεολογικό άλλοθι στην πολιτική, που συγχέει την πραγματικά ανθρώπινη πράξη του εθελοντισμού με αυτήν της φιλανθρωπίας και της διαχείρισης κονδυλίων υπό την καθοδήγηση του κράτους που επιλέγει να αποποιηθεί των ευθυνών του για κρίσιμα ζητήματα.

«Ο εθελοντισμός είναι η νέα ριζοσπαστική θεώρηση για τη συμμετοχή στα κοινά», είπε ο Δ. Θάνος, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εθελοντισμό ως επαναστατική πράξη ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ασυδοσία του κεφαλαίου. Είναι, βέβαια, οξύμωρο να ακούγονται αυτά τα λόγια από τον υφυπουργό, που βάζει την υπογραφή του σε ένα από τα πιο αντιλαϊκά νομοσχέδια για την υγεία, που θα έχουν τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες, που κανένα εθελοντικό κίνημα, όσο ισχυρό και αν είναι, δεν μπορεί να μετριάσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η πραγματικότητα είναι εκεί και σε περιμένει, θέλει να αλλάξει, άλλαξέ την»(2023-06-02 00:00:00.0)
«Εθελοντές» ...και απεργοσπάστες(2011-03-23 00:00:00.0)
Ομοβροντία εθελοντισμού για συγκάλυψη των κενών(2001-12-06 00:00:00.0)
Ευθύνη του κράτους η κάλυψη των κενών(1998-12-11 00:00:00.0)
Κοινωνική αξία ή εμπόρευμα;(1998-12-06 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφη επίδειξη ευαισθησίας(1998-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ