ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αντιπαλεύουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποβάθμισης των σπουδών τους

Προχωράνε οι προετοιμασίες των φοιτητών για το νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη, σύμφωνα με το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού 31 Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καθημερινές εξορμήσεις και ενημερώσεις στα αμφιθέατρα και σ' όλες τις σχολές, πληθαίνουν οι αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητών για μαζική, μαχητική απάντηση ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και υποθηκεύει το μέλλον τους.

Στην Αθήνα ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων: ΜΙΘΕ, Παντείου, Μαθηματικού και ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών). Αυτοί οι σύλλογοι, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη, πήραν επίσης απόφαση να συμμετάσχουν στη νέα πανελλαδική συνάντηση συντονισμού στις 18 του Δεκέμβρη, στην οποία έχει πάρει επίσης απόφαση να συμμετάσχει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών. Τη συμμετοχή τους σε κάθε φοιτητικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται έχουν αποφασίσει, ακόμα, οι Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων και Αρχιτεκτονικής.

Οι φοιτητές απαντούν ενωμένοι και συντονισμένοι στον αντιεκπαιδευτικό κατήφορο της κυβέρνησης και διεκδικούν δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να πάψει η διάκριση ΑΕΙ-ΤΕΙ και να μην κατηγοριοποιούνται οι σχολές με βάση την αξιολόγηση. Απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, ζητούν όλη η γνώση, τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα να είναι στο προπτυχιακό επίπεδο, τα μεταπτυχιακά να μην είναι ειδίκευσης, αλλά να είναι προγράμματα ενός κύκλου που θα οδηγούν σε διδακτορικό και η πανεπιστημιακή έρευνα να είναι στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης.

Στο πλαίσιο του αγώνα τους αναφέρουν αναλυτικά τις επιπτώσεις που θα έχει για τις σπουδές και το μέλλον τους η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της παιδείας, που αποσκοπεί στη «λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη διαμόρφωση του αυριανού "απασχολήσιμου" εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις και γι' αυτό χρησιμοποιεί ως όχημα και την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του ΕΠΕΑΕΚ». Αντιπαλεύουν τις μεθοδεύσεις για τη λεγόμενη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, ζητούν την κατάργηση της οδηγίας 89/48 και απαιτούν να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τις νέες εργασιακές σχέσεις και την υγεία.

Μάλιστα, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα πορεία προς το υπουργείο Υγείας, με αιχμή το επίμαχο νομοσχέδιο, ξεκινώντας από τα Προπύλαια στις 11 το πρωί.

Μέτωπο για δημόσια και δωρεάν υγεία

Κατάμεστο ήταν χτες το μεσημέρι το κυλικείο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας, όπου η ΤΟ ΣΕΥΠ της ΚΝΕ πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία και το μέλλον των αποφοίτων της Σχολής. «Μέτωπο λαϊκό για δημόσια, δωρεάν υγεία» ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε για τον ανταγωνισμό στον οποίο οδηγούνται οι απόφοιτοι της Σχολής, καθώς δε γίνονται προσλήψεις παρά τις ανάγκες. Το ενδιαφέρον των σπουδαστών για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας ήταν μεγάλο και παρακολούθησαν με προσοχή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικό ομιλητή, να εξηγεί πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, να το δυσφημήσει για να μπορέσει πιο εύκολα να τον παραδώσει στα χέρια των ιδιωτών.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι εισάγει τις ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νομιμοποιεί το «φακελάκι», δεν καλύπτει τις ανάγκες για παραϊατρικό προσωπικό και μειώνει τις δαπάνες για τον εξοπλισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα παιδείας και τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, υπογραμμίζοντας ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι ενιαία και το πτυχίο να είναι συνδεδεμένο με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχε προηγηθεί μουσικό πρόγραμμα, με τον Αλέξανδρο και τον Κώστα από τη μουσική ομάδα της ΠΚΣ του ΤΕΙ Πειραιά.

  • Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) του ΤΕΙ Αθήνας η ΚΝΕ πραγματοποιεί συζήτηση για τη νόσο των «τρελών αγελάδων», τις αιτίες και τις συνέπειές της, όπου θα μιλήσει ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), θα γίνει συζήτηση για το «ΣΑΜΙΝΑ» και το μέλλον της ακτοπλοΐας, με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Μετά τις δυο συζητήσεις, στις 2 μ.μ., θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Ο ταχυδρόμος».

Επίσης, την Παρασκευή 8/12, η ΚΝΕ διοργανώνει στη ΣΕΛΕΤΕ εκδήλωση για την προοπτική της σχολής και των αποφοίτων. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαθητές - φοιτητές αύριο στον αγώνα με τους εργαζόμενους

Στο πλευρό των εργαζομένων θα πορευτούν αύριο Πέμπτη οι μαθητές και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, πτυχία με αντίκρισμα και απόσυρση των νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

Το αγωνιστικό ραντεβού μαθητών και φοιτητών ορίστηκε στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απ' όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο χώρο εκκίνησης, όπου στις 12.30 θα ξεκινήσει μια μεγάλη συναυλία με μαθητικά ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα.

Οι μαθητές, που εδώ και μέρες βρίσκονται σε κινητικότητα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους μέσα κι έξω από τα σχολεία. Χτες οι μαθητές των ΤΕΕ του Ευκλείδη σταμάτησαν την κατάληξη και ετοιμάζονται για νέες δράσεις. Ενώ σε κατάληψη προχώρησαν από χτες οι μαθητές των ΤΕΕ στα σχολικά συγκροτήματα του Δημόκριτου και του Βιαμύλ και από σήμερα αναμένεται να μπουν και οι μαθητές των ΤΕΕ Σταυρούπολης.

Με απόφαση του συντονιστικού ημερήσιων σχολείων, οι μαθητές αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν αποχή από τα μαθήματα, θα κλείσουν τα σχολεία και με προσυγκεντρώσεις και πορείες θα κατευθυνθούν στο χώρο της συγκέντρωσης. Οι φοιτητές στις 9 το πρωί έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στην Πλατεία Χημείου, από που με πορεία θα πάνε μέχρι το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στο μεταξύ σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα και στη Φλώρινα. Χτες σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και από τους μαθητές των άλλων σχολείων του νομού.

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αν δε «χτυπήσει το κουδούνι», δε σταματάμε

Την άμεση ανέγερση νέου σχολείου απαίτησαν χτες μαθητές, γονείς και μαζικοί φορείς της Νίκαιας, που προχώρησαν σε αποκλεισμό της Π. Ράλλη

«Οχι στις ψεύτικες υποσχέσεις. Αμεση κατασκευή σχολείου στο Δηλαβέρη». Με το σύνθημα αυτό μαθητές, γονείς και μαζικοί φορείς της Νίκαιας διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι, απαιτώντας την άμεση ανέγερση σχολείου για το 4ο Λύκειο Νίκαιας. Ετσι προχώρησαν σε αποκλεισμό της Πέτρου Ράλλη, στο ύψος της Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το σχολείο τους, βροντοφωνάζοντας «Οχι άλλο εμπαιγμό, σχολείο διεκδικούμε πρωινό».

Οι μαθητές του 4ου Λυκείου στεγάζονται με τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου στον ίδιο χώρο, εδώ και οχτώ χρόνια. Η προσωρινή λύση που δόθηκε τότε από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή για συστέγαση των δύο σχολείων μόνο για ένα χρόνο, πήρε στην πορεία μόνιμο χαρακτήρα. Από τότε έχουν περάσει οχτώ χρόνια και οι μαθητές του 4ου Λυκείου συνεχίζουν να κάνουν μάθημα μόνο σε απογευματινή βάρδια. Ο χώρος που υπάρχει για να ανεγερθεί νέο σχολείο είναι το οικόπεδο Δηλαβέρη. Ομως, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, εξαιτίας της ολιγωρίας του ΟΣΚ η προθεσμία που υπήρχε για να αγοραστεί ο χώρος πέρασε και έτσι όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

«Δεν έχουμε εξωσχολική ζωή. Η απόδοσή μας στα μαθήματα είναι χαμηλή, η διδασκαλία εκείνη την ώρα είναι πιο κουραστική και πιεστική», μας λέει ο Γιάννης Χατζόγλου, μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.

«Εφτασε επιτέλους η ώρα και για τους μαθητές του 4ου Λυκείου να λειτουργήσουν πρωί. Εχουμε στείλει διαβήματα και επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς και ακόμα δεν έχει βρεθεί καμία λύση», λέει ο Σαράντης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Νίκαιας.

Ο Σπύρος Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, τόνισε ότι «εδώ και οχτώ χρόνια περιμένουμε μια λύση και αντί αυτού συνεχίζονται οι υποκρισίες και τα ψέματα από τους αρμόδιους φορείς. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, αν δεν ακούσουμε να χτυπάει το κουδούνι στο καινούριο πλέον σχολείο».

Οι μαθητές, γονείς, αλλά και οι μαζικοί φορείς του δήμου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Εκλογές σε αδιόριστους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 10 του Δεκέμβρη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ). Απευθυνόμενη στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και Συνεργαζόμενοι τονίζει ότι οι εκλογές γίνονται φέτος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κάτι το οποίο αποδεικνύουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και η συνεχιζόμενη πολιτική της αδιοριστίας.

  • Κάλεσμα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να βγάλουν από το τέλμα το σωματείο τους, απευθύνει η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Προοπτική Ιδιωτικών Εκπαιδευτών» (ΑΣΠΙΔΕ), ενόψει των εκλογών, που θα γίνουν στις 9, 10, 11 και 12 Δεκέμβρη για ανάδειξη νέας διοίκησης.

«Η ψηφοφορία θα γίνει στο ξενοδοχείο "Grand Hotel" (Βερανζέρου 10 και Πατησίων) και οι ώρες, κατά τις οποίες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες, είναι οι εξής: Στις 9 και 10 Δεκέμβρη 9.30 π.μ. - 8 μ.μ., ενώ στις 11 και 12 Δεκέμβρη από τις 2 το μεσημέρι μέχρι 8.30 το βράδυ. Τα δικαιολογητικά, που θα πρέπει να έχουν μαζί τους, είναι αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ