Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αντιπαλεύουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποβάθμισης των σπουδών τους

Προχωράνε οι προετοιμασίες των φοιτητών για το νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη, σύμφωνα με το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού 31 Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καθημερινές εξορμήσεις και ενημερώσεις στα αμφιθέατρα και σ' όλες τις σχολές, πληθαίνουν οι αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητών για μαζική, μαχητική απάντηση ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και υποθηκεύει το μέλλον τους.

Στην Αθήνα ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων: ΜΙΘΕ, Παντείου, Μαθηματικού και ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών). Αυτοί οι σύλλογοι, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη, πήραν επίσης απόφαση να συμμετάσχουν στη νέα πανελλαδική συνάντηση συντονισμού στις 18 του Δεκέμβρη, στην οποία έχει πάρει επίσης απόφαση να συμμετάσχει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών. Τη συμμετοχή τους σε κάθε φοιτητικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται έχουν αποφασίσει, ακόμα, οι Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων και Αρχιτεκτονικής.

Οι φοιτητές απαντούν ενωμένοι και συντονισμένοι στον αντιεκπαιδευτικό κατήφορο της κυβέρνησης και διεκδικούν δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να πάψει η διάκριση ΑΕΙ-ΤΕΙ και να μην κατηγοριοποιούνται οι σχολές με βάση την αξιολόγηση. Απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, ζητούν όλη η γνώση, τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα να είναι στο προπτυχιακό επίπεδο, τα μεταπτυχιακά να μην είναι ειδίκευσης, αλλά να είναι προγράμματα ενός κύκλου που θα οδηγούν σε διδακτορικό και η πανεπιστημιακή έρευνα να είναι στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης.

Στο πλαίσιο του αγώνα τους αναφέρουν αναλυτικά τις επιπτώσεις που θα έχει για τις σπουδές και το μέλλον τους η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της παιδείας, που αποσκοπεί στη «λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη διαμόρφωση του αυριανού "απασχολήσιμου" εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις και γι' αυτό χρησιμοποιεί ως όχημα και την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του ΕΠΕΑΕΚ». Αντιπαλεύουν τις μεθοδεύσεις για τη λεγόμενη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, ζητούν την κατάργηση της οδηγίας 89/48 και απαιτούν να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τις νέες εργασιακές σχέσεις και την υγεία.

Μάλιστα, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα πορεία προς το υπουργείο Υγείας, με αιχμή το επίμαχο νομοσχέδιο, ξεκινώντας από τα Προπύλαια στις 11 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ