ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκατόμβη μεταναστών στο βυθό της Μεσογείου

Αυξάνουν διαρκώς τα θύματα της τραγωδίας στην Λαμπεντούζα
Αυξάνουν διαρκώς τα θύματα της τραγωδίας στην Λαμπεντούζα
ΡΩΜΗ.--

Μια ακόμη απίστευτη τραγωδία γράφτηκε χτες τα ξημερώματα στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα, όπου σωρεύονται υπό απάνθρωπες συνθήκες, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν «ένα καλύτερο αύριο» σε σχέση με τις χώρες τους. Μια ακόμη ανθρωποθυσία στο βωμό των καπιταλιστικών συμφερόντων που ταλανίζουν και με επεμβάσεις ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες, υποχρεώνοντας τους πολίτες τους να ξεριζώνονται για να επιβιώσουν.

Οι ιταλικές αρχές είχαν, μέχρι χτες βράδυ, ανασύρει τις σορούς 94 μεταναστών και είχαν εντοπίσει τις σορούς άλλων 40 πέριξ του πλοιαρίου που ανευρέθηκε σε βάθος 40 μέτρων. Κάποιες πληροφορίες, που μετέδιδε η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ανέφεραν ότι άλλα 100 πτώματα έχουν εγκλωβιστεί κάτω από κουφάρι του πλοίου, αλλά οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους δύτες του Λιμενικού να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Σώοι ανασύρθηκαν 159 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται κανένα από τα 10 παιδιά που εικάζεται ότι βρίσκονταν στο πλοίο και μόνο τρεις από τις 100 γυναίκες. Οι αρχές εκτιμούν ότι στο πλοίο πιθανώς και να βρίσκονταν 450 - 500 άτομα από την Γκάνα, τη Σομαλία και την Ερυθραία, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να φτάσει και να ξεπεράσει τους 300, καθιστώντας το δυστύχημα τη μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες στα ανοιχτά της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια.

Το Λιμενικό εκτιμά ότι το σκάφος ανατράπηκε όταν η πλειοψηφία των επιβαινόντων μετακινήθηκε προς τη μία πλευρά του για να αποφύγει πυρκαγιά που ξέσπασε όταν κάποιος άναψε φωτιά για να ειδοποιήσει ότι βυθίζονται. Το πλέον ανατριχιαστικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» την ώρα του ναυαγίου στην περιοχή βρίσκονταν τουλάχιστον τρία αλιευτικά τα οποία «δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να σώσουν τους μετανάστες». Νωρίτερα χτες τα ξημερώματα, στην Λαμπεντούζα είχαν φτάσει άλλα δύο πλοία με μετανάστες ενώ άλλοι 200 μετανάστες προσέγγισαν τις ακτές της Σικελίας.

ΗΠΑ
«Εντονη ανησυχία» για στάση πληρωμών

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πυκνώνουν τα βαριά σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία καθώς η διελκυστίνδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, Κογκρέσου και Λευκού Οίκου, σε σχέση με τις ενδοαστικές διαφορές και τα αντικρουόμενα συμφέροντα εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στις ΗΠΑ συνεχίζουν να κρατούν αιχμάλωτους πάνω από 800.000 Αμερικανούς δημόσιους υπαλλήλους, έχοντας αναστείλει, σήμερα για τέταρτη μέρα, τη λειτουργία εκατοντάδων δημόσιων υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και υψηλόβαθμων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις διεθνείς επιπτώσεις από την κλιμάκωση της κρίσης σε περίπτωση που το αδιέξοδο συνεχιστεί και μετά τις 17 Οκτώβρη οπότε θα πρέπει να έχει αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και ενώ το χρέος ήδη ξεπερνά τα 16,7 τρισ. δολάρια. Σε χτεσινή έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών ο αρμόδιος υπουργός Τζακ Λου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ λόγω μιας αδυναμίας αύξησης του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους θα ήταν κάτι το πρωτοφανές και εν δυνάμει καταστροφικό, έχοντας έναν πιο σημαντικό αντίκτυπο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η πιστωτική αγορά θα μπορούσε να παγώσει, η αξία του δολαρίου να κάνει βουτιά και τα αμερικανικά επιτόκια να εκσφενδονιστούν στα ύψη οδηγώντας σε μια χρηματοπιστωτική κρίση και σε μια ύφεση, που θα θυμίζουν τα γεγονότα του 2008, ή σε μια ακόμη χειρότερη...».

Την καμπάνα ανησυχίας χτύπησε χτες και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ομιλία της ενόψει της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη βδομάδα σημείωσε ότι η αποτυχία των ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο του δανεισμού «θα ήταν πολύ χειρότερη εξέλιξη» από την παρούσα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς δε θα έβλαπτε μόνο την εγχώρια αλλά και τη διεθνή οικονομία.

ΣΥΡΙΑ
«Ενθαρρυντική αρχική πρόοδο» βλέπουν οι επιθεωρητές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ενθαρρυντικές» χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, τις πρώτες επαφές τους με τις συριακές ειδικές αρχές οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, έχει «ήδη σημειωθεί μια πρώτη πρόοδος» και έχει αρχίσει η «ασφάλιση και το σφράγισμα» τοποθεσιών όπου βρίσκονται χημικά όπλα. Ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθούν ο εντοπισμός, η επαλήθευση και το σφράγισμα και των 19 τοποθεσιών όπου βρίσκονται χημικά όπλα, θα εκπονηθεί και το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής τους.

Για την πορεία της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και για την προοπτική πραγματοποίησης διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης (Γενεύη ΙΙ) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συζητήσουν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ερχόμενη βδομάδα, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στο Μπαλί. Αυτό μετέδιδαν, χτες, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα αξιωματούχους του Κρεμλίνου που φέρεται να απέδιδαν την πρωτοβουλία της συνάντησης στον Πούτιν.

Κατά τ' άλλα, εντός Συρίας, ο συριακός στρατός φαίνεται ότι ανακατέλαβε τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Κχανασίρ, που βρίσκεται στο δρόμο ανεφοδιασμού του Χαλεπιού. Ταυτόχρονα, έξι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, κυρίως ισλαμιστικές, όπως η «Αχράρ αλ Σαμ», ο «Στρατός του Ισλάμ» κ.λπ., οι οποίες φέρεται να έχουν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, εξέδωσαν δημόσια έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και σε άλλες κοσμικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Οι συγκρούσεις, με επίκεντρο τον έλεγχο της πόλης Αζάζ και των γύρω περιοχών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μαίνονται εδώ και καιρό και προκάλεσαν και το κλείσιμο του εκεί τουρκικού μεθοριακού περάσματος, το οποίο είναι «γραμμή ζωής» για τους αντικαθεστωτικούς. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει αν δεν σταματήσουν. Εκκληση να αποχωρήσουν οι ισλαμιστικές οργανώσεις «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και «Μέτωπο αλ Νούσρα» και από την περιοχή της Χομς κυκλοφόρησε, χτες, στο διαδίκτυο από τοπικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Τέλος, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, χτες, κατά πλειοψηφία την ανανέωση για ένα χρόνο του δικαιώματος της κυβέρνησης Ερντογάν να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, εφόσον «κριθεί απαραίτητο».

ΡΩΣΙΑ
Απομάκρυνση διπλωματών της από τη Λιβύη

ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την απομάκρυνση όλου του προσωπικού της πρεσβείας της στη λιβυκή πρωτεύουσα, καθώς και των οικογενειών του, ανακοίνωσε η Μόσχα μία μέρα μετά την επίθεση άγνωστων ενόπλων στο κτίριο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όλοι οι Ρώσοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους έχουν, ήδη, εγκαταλείψει τη Λιβύη, τις εξελίξεις στην οποία θα παρακολουθεί η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στη γειτονική Τυνησία.

Κατά τη σελίδα, πάντοτε, στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Αμπντέλ Αζίζ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι οι λιβυκές αρχές δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής. Στον ίδιο, επίσης, αποδίδονται οι δηλώσεις περί δύο νεκρών Λίβυων υπηκόων από την επίθεση, έξω από το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας. Οι λιβυκές αρχές διαψεύδουν ότι έγινε τέτοια δήλωση, ενώ η είδηση για τους δύο νεκρούς δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή.

Πάντα κατά τη ρωσική εκδοχή, η επίθεση θα μπορούσε να είναι αντίποινα για την υπόθεση δολοφονίας ενός Λίβυου και τον τραυματισμό της μητέρας του από μία Ρωσίδα που εμφανίζεται ως σύζυγός του.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέες απειλές κατά Ιράν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιμένει η ισραηλινή ηγεσία στην καλλιέργεια «κλίματος» κατά του Ιράν με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προειδοποιεί τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο CBS, ότι «το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι προφανώς έχουν ως στόχο τις ΗΠΑ και όχι το Ισραήλ». Ο Νετανιάχου επανέλαβε, επίσης, ότι σε αυτούς τους πυραύλους μπορούν να εφαρμοστούν πυρηνικές κεφαλές, αν και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις προειδοποιήσεις Νετανιάχου λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής τέτοιων πυραύλων χρειάζεται αρκετά χρόνια ακόμη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, επίσης, δε διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης και στη συνέχεια σειρά μέσων, ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αλλεπάλληλες επαφές με αξιωματούχους τουλάχιστον τριών αραβικών χωρών του Κόλπου, για το ζήτημα του Ιράν. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες αυτές αλλά έχει κοινή ανησυχία για τις εξελίξεις στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αναζητείται κοινό πεδίο «δράσης» χωρίς να διευκρινίζεται τι θα μπορούσε να είναι αυτό.

Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δήλωνε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν πολύ να υπάρξει πρόοδος και διπλωματική λύση με το Ιράν αλλά θα πρέπει να δουν «συγκεκριμένα βήματα».

Πυρά έξω από το Καπιτώλιο

Ρίψη πυρών σημειώθηκε χτες βράδυ κοντά στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, ανάμεσά τους τουλάχιστον ένας αστυνομικός. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και τουρίστες κλήθηκαν να βρουν καταφύγιο εντός του κτιρίου του Κογκρέσου ή στο παρακείμενο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ έκλεισαν προληπτικά όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της περιοχής. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι πυροβολισμοί ανταλλάχθηκαν κατά την διάρκεια καταδίωξης οχήματος, κατά την οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ