Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ενθαρρυντική αρχική πρόοδο» βλέπουν οι επιθεωρητές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ενθαρρυντικές» χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, τις πρώτες επαφές τους με τις συριακές ειδικές αρχές οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, έχει «ήδη σημειωθεί μια πρώτη πρόοδος» και έχει αρχίσει η «ασφάλιση και το σφράγισμα» τοποθεσιών όπου βρίσκονται χημικά όπλα. Ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθούν ο εντοπισμός, η επαλήθευση και το σφράγισμα και των 19 τοποθεσιών όπου βρίσκονται χημικά όπλα, θα εκπονηθεί και το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής τους.

Για την πορεία της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και για την προοπτική πραγματοποίησης διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης (Γενεύη ΙΙ) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συζητήσουν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ερχόμενη βδομάδα, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στο Μπαλί. Αυτό μετέδιδαν, χτες, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα αξιωματούχους του Κρεμλίνου που φέρεται να απέδιδαν την πρωτοβουλία της συνάντησης στον Πούτιν.

Κατά τ' άλλα, εντός Συρίας, ο συριακός στρατός φαίνεται ότι ανακατέλαβε τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Κχανασίρ, που βρίσκεται στο δρόμο ανεφοδιασμού του Χαλεπιού. Ταυτόχρονα, έξι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, κυρίως ισλαμιστικές, όπως η «Αχράρ αλ Σαμ», ο «Στρατός του Ισλάμ» κ.λπ., οι οποίες φέρεται να έχουν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, εξέδωσαν δημόσια έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και σε άλλες κοσμικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Οι συγκρούσεις, με επίκεντρο τον έλεγχο της πόλης Αζάζ και των γύρω περιοχών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μαίνονται εδώ και καιρό και προκάλεσαν και το κλείσιμο του εκεί τουρκικού μεθοριακού περάσματος, το οποίο είναι «γραμμή ζωής» για τους αντικαθεστωτικούς. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει αν δεν σταματήσουν. Εκκληση να αποχωρήσουν οι ισλαμιστικές οργανώσεις «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και «Μέτωπο αλ Νούσρα» και από την περιοχή της Χομς κυκλοφόρησε, χτες, στο διαδίκτυο από τοπικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Τέλος, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, χτες, κατά πλειοψηφία την ανανέωση για ένα χρόνο του δικαιώματος της κυβέρνησης Ερντογάν να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, εφόσον «κριθεί απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ