ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

Μια παλαιστίνια διακρίνεται μετά βίας «πνιγμένη» απο τα πολλά δακρυγόνα

Associated Press

Μια παλαιστίνια διακρίνεται μετά βίας «πνιγμένη» απο τα πολλά δακρυγόνα
ΓΑΖΑ-ΚΑΪΡΟ-ΑΜΜΑΝ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα και χτες στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, παρά το γεγονός ότι χτες δε σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις και δεν αναφέρθηκαν νεκροί. Εντούτοις, η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, μάλλον, ανέβασε τους τόνους της, προοιωνιζόμενη ανάλογες εξελίξεις και στο «πεδίο των μαχών».

«Καμία διαπραγμάτευση και καμία συζήτηση δεν μπορεί να επαναληφθεί με το Ισραήλ, αν πρώτα ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή του από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως επίσης θα πρέπει να πράξει και το σύνολο των Εβραίων εποίκων». Αυτό δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ο γγ του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, προσπαθώντας να κατευνάσει πλήρως το θόρυβο περί διεξαγωγής μυστικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην ισραηλινή ηγεσία, που έχει προκαλέσει κύμα βαθιάς δυσαρέσκειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό, που φέρεται να εκτιμά ότι μία τέτοια διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε περαιτέρω παλαιστινιακές υποχωρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε αυτό της διάψευσης των φημών των μυστικών διαβουλεύσεων, κινήθηκε, χτες, και η Φατάχ, η οργάνωση της ΟΑΠ που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Με μία αρκετά σκληρής γλώσσας ανακοίνωση η Φατάχ καλεί τον παλαιστινιακό λαό να συμμετάσχει σε μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις αυτόνομες περιοχές, την Παρασκευή και το Σάββατο, για να τιμήσει τη 13η επέτειο από το ξέσπασμα της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987. Στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι «η Ιντιφάντα είναι η μοναδική, μη διαπραγματεύσιμη, επιλογή που έχει ο παλαιστινιακός λαός για να διεκδικήσει το δίκιο του» και υπογραμμίζεται πως «είναι αυταπάτη η οποιαδήποτε ελπίδα, σήμερα, ότι είναι δυνατόν να επαναληφθούν υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και μάλιστα να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία».

η μπουλντόζα γκρεμίζει ένα Παλαιστινιακό οίκημα υπο την επίβλεψη ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος

Associated Press

η μπουλντόζα γκρεμίζει ένα Παλαιστινιακό οίκημα υπο την επίβλεψη ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος
Αν και δεν έλειψαν ούτε χτες τα επεισόδια και οι συγκρούσεις σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, δε σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις. Ο ισραηλινός στρατός, αντίθετα, επανέφερε στο προσκήνιο τη γνωστή μέθοδο της κατεδάφισης. Ισραηλινές μπουλντόζες, συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα, προχώρησαν στην κατεδάφιση σειράς παλαιστινιακών κατοικιών και κτιρίων, τόσο στη Γάζα κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Νετζαρίμ, όσο και στην περίμετρο της Βηθλεέμ, με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνταν από ενόπλους για επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού.

Επιμένει στη στάση της η Αίγυπτος

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, είχε άλλη μια συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, με θέμα, φυσικά, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής τους, και έτσι τους δημοσιογράφους ενημέρωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι στόχος είναι πάντα η επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν, πρώτα, το Ισραήλ δεν απομακρύνει τα στρατεύματά του στις θέσεις που είχαν πριν την έναρξη των συγκρούσεων στις 28 του Σεπτέμβρη, και να τερματιστεί άμεσα η χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Σχολιάζοντας την ανάκληση του Αιγυπτίου πρέσβη, ο Μούσα αρκέστηκε να πει ότι «δεν εξετάζεται καμία αλλαγή στην αιγυπτιακή θέση προς το παρόν».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι η κατάσταση είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολη και ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα να χορηγήσουν και νέα οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί.

Διπλωματική «εμπλοκή»

Διπλωματικό επεισόδιο δημιουργήθηκε, χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης ο ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή από τον ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν. Οπως έγινε γνωστό, ο ισραηλινός στρατός απώθησε διά της βίας και απομάκρυνε τους Παλαιστινίους αξιωματούχους που συνόδευαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, απαγορεύοντάς τους να πλησιάσουν το κατεχόμενο τμήμα της Χεβρώνας, όπου υπάρχει εβραϊκός οικισμός, και σχολικό κτίριο που έχει καταπατήσει ο ισραηλινός στρατός μετατρέποντάς το σε στρατόπεδο. Ο Ρόεντ Λάρσεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και δήλωσε ότι θα κάνει σχετική αναφορά-καταγγελία στον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να ασκήσουν σοβαρότατες πιέσεις κατά τη διάρκεια της σχετικής, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συνεδρίασης, που αναμένεται στα τέλη της βδομάδας, για αποστολή, τουλάχιστον, 2.000 παρατηρητών στην περιοχή. Στην πρόταση αυτή, που έχουν επανειλημμένως καταθέσει τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι αραβικές χώρες, έχουν συναινέσει οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΗΕ, ενώ ανοιχτά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Προσπάθεια για χαμηλούς τόνους με Ιορδανία

Εντολή απομάκρυνσης όλων των συγγενικών προσώπων των διπλωματών της από την Ιορδανία έδωσε, χτες, η ισραηλινή ηγεσία μετά από τη δεύτερη επίθεση, που πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες, εναντίον μέλους της διπλωματικής της αποστολής. Την ευθύνη για την επίθεση με αυτόματο όπλο εναντίον του αυτοκινήτου του διπλωμάτη, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, ανέλαβε η οργάνωση «Ιορδανικό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης για τον Ιερό Αγώνα», οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη και για το προηγούμενο πλήγμα και προειδοποίησε με σειρά νέων επιθέσεων. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή ηγεσία, διά στόματος εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα υπογραμμίζοντας ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας «βρίσκονται σε συνεχή και αρμονική συνεργασία με τις αρμόδιες ιορδανικές αρχές, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για την προστασία των Ισραηλινών διπλωματών».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ανεπίσημη» επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη «θερμή ζώνη»...

Ειδικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας σε περιπολία στο Πρέσεβο

Associated Press

Ειδικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας σε περιπολία στο Πρέσεβο
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την ύπαρξη και δράση τους στα διοικητικά όρια νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο υπενθύμισαν χτες οι αυτονομιστές Κοσσοβάροι Αλβανοί του «UCPMB», εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά σερβικής αστυνομικής περιπόλου κοντά στο χωριό Λούτσανε, δίχως να σημειωθούν και αυτή τη φορά θύματα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, πραγματοποιούσε ανεπίσημη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο με αφορμή τα εγκαίνια γραφείων αλβανικής ασφαλιστικής εταιρίας, δίνοντας, ωστόσο, ένα αδιόρατο σήμα συμπάθειας προς τους Αλβανούς αυτονομιστές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά τις συναντήσεις που είχε με τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ και τον πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Θάτσι, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως υποστηρίζει γενικώς «τα εθνικά δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην τεταμένη αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας»... Την επόμενη στιγμή, πάντως, θυμήθηκε να απευθύνει έκκληση για την «άμεση έναρξη ενός διαλόγου που θα αποτρέψει νέα δράση βίας στην περιοχή».

Η εκπρόσωπος του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο αναφερόμενη στη συνάντηση Κουσνέρ-Μέτα είπε πως είχε ως στόχο την εξεύρεση τρόπων «για την καλύτερη διαφύλαξη των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας».

Μεταξύ των ατόμων που συνάντησε ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν και η Ράντε Τράζκοβιτς, η αντιπρόσωπος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στο λεγόμενο Μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο. Η Τράζκοβιτς συναντήθηκε με τον Μέτα καλωσορίζοντάς τον στη «σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου» και δήλωσε διακριτικά πως «από πολιτική πλευρά μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν καλύτερο να έπετο μετά από τη διπλωματική αποκατάσταση των σχέσεων Βελιγραδίου-Τιράνων»...

«Στα παιδιά με τη σφεντόνα»

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Παλαιστινίους από μαθητές, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους γονέων, πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες...

Μια σειρά πρωτότυπων μηνυμάτων συμπαράστασης στους Παλαιστινίους συλλέγει η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη του Κερατσινίου, αφιερωμένα «στα παιδιά με τη σφεντόνα». Είναι μηνύματα στήριξης του «άνισου αλλά αναπόφευκτου αγώνα των Παλαιστινίων, έναν αγώνα - μονόδρομο, Επιβίωσης, Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας, Ανθρωπιάς και Αξιοπρέπειας», όπως σημειώνεται στα μηνύματα.

Μηνύματα από μαθητές του 11ουΔημοτικού Σχολείου Κερατσινίου και του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου. Που λένε «δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε, όταν στην Παλαιστίνη σκοτώνονται παιδιά». Από τον Ι. Καμπανέλλη, που σημειώνει «είναι τραγικό, τα παιδιά της Παλαιστίνης να υποφέρουν αυτά, που τρισχειρότερα υπέφεραν άλλοτε τα παιδιά των Εβραίων». Από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελο Μαχαίρα, που σημειώνει σε μήνυμά του προς το λαό της Παλαιστίνης, «θαυμάζουμε και θρηνούμε τα παιδιά σας, όταν πέφτουν από τα ισραηλινά πυρά». Από τον Τίτο Βανδή, που γράφει «η σφεντόνα των παιδιών με τη σφεντόνα έγινε σύμβολο αντίστασης. Προειδοποίηση για τους βαρβάρους. Ελπίδα του κόσμου των κατατρεγμένων». Από την Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο Στέφενσων». Από το Γυμναστικό Σύλλογο Κερατσινίου. Από το Σύλλογο «Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά». Και από πολλούς ακόμη.

Ολα τα μηνύματα θα παραδοθούν στον πρέσβη της Παλαιστίνης, στην εκδήλωση συμπαράστασης που διοργανώνεται την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

Εκδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστινίους

Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για πατρίδα στα δικά του εδάφη, που κατέχονται παράνομα από το Ισραήλ, με πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διοργανώνουν την επόμενη Τετάρτη, στις 17.30, οι Επιτροπές Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» του Κέντρου Αθήνας, μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής και την προξενική παλαιστινιακή αρχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1 (πλ. Κάνιγγος), στο 2ο όροφο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία από το δράμα του παλαιστινιακού λαού, ενώ θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής και η εκδήλωση θα κλείσει με παλαιστινιακό χορευτικό συγκρότημα.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε κήρυξε χτες κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Καχετίας, η οποία συνορεύει με την Τσετσενία, διότι, όπως ισχυρίζεται, στην περιοχή αυτή δρουν «ξένες μυστικές υπηρεσίες» με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κατάστασης. Στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ο Σεβαρντνάτζε τόνισε ότι στην περιοχή αυτή διαπράττονται «κατά παραγγελίαν πολλές εγκληματικές πράξεις, πίσω από τις οποίες ίσως κρύβονται μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών». Η περιοχή της Καχετίας περιλαμβάνει την κοιλάδα Πανκίσι, στη μεθόριο με την Τσετσενία, όπου κρατούνται τελευταία ως όμηροι δύο Ισπανοί πολίτες και όπου, σύμφωνα με τους Ρώσους, βρίσκονται 1.500 Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το «ANC»...

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Παρά τα αυξημένα ποσοστά μικρότερων κομμάτων, το «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC) διατηρεί ισχυρή την εκλογική του δύναμη όπως διαφάνηκε χτες από την καταμέτρηση των δύο τρίτων των ψηφοδελτίων που ερρίφθησαν προχτές στις κάλπες για την ανάδειξη νέων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με αποτελέσματα που μετέδωσαν χτες ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο φαίνεται πως καταλαμβάνει ποσοστό 59% επί των συνολικών ψήφων, ενώ δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η «Δημοκρατική Συμμαχία» (συγκροτήθηκε από το «Νέο Εθνικό Κόμμα» της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας και το «Δημοκρατικό Κόμμα» νοτιοαφρικανών μιγάδων) που καταλαμβάνει το 28%. Ωστόσο, η τελική μετεκλογική εικόνα της νοτιοαφρικανικής πολιτικής σκηνής θα γίνει καθαρότερη σήμερα, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Εντούτοις, αυτά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, έδωσαν νέα τροφή σε εκείνους τους πολιτικούς αναλυτές που ερμηνεύουν μία αναμενόμενη μείωση της εκλογικής δύναμης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της τάξης των έξι έως επτά ποσοστιαίων μονάδων, ως ένδειξη της δυσαρέσκειας μίας μερίδας μαύρων Νοτιοαφρικανών ψηφοφόρων για τα αργά βήματα με τα οποία η κυβέρνηση του Προέδρου Τάμπο Μπέκι επιχειρεί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων πολιτών που ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα...

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Αισιόδοξες δηλώσεις Ανάν μετά τη λήξη του πολέμου...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Ελπίδες για την έναρξη μίας ειρηνικής εποχής στο Κέρας της Αφρικής εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με αφορμή τη λήξη του δίχρονου πολέμου ανάμεσα σε Ερυθραία και Αιθιοπία και την επίσκεψή του στην αιθιοπική πρωτεύουσα, μία περίπου βδομάδα πριν την υπογραφή της επίσημης συνθήκης ειρήνης στις 12 του Δεκέμβρη στο Αλγέρι.

«Η υπογραφή της συνθήκης θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη μιας σαφούς χαρτογράφησης των μεθοριακών περιοχών μήκους χιλίων χιλιομέτρων και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου αμφοτέρων χωρών, αλλά και θα σημάνει την αρχή για την εξεύρεση τρόπων επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε ο πόλεμος και την κατάρτιση προγραμμάτων για την οικονομική ανοικοδόμηση των δύο χωρών», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ λίγο μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι.

Το ίδιο 24ωρο, κατέφθασαν στις μεθοριακές περιοχές των δύο χωρών οι πρώτοι 150 Ολλανδοί κυανόκρανοι από τη συνολική δύναμη των 4.220 στρατιωτών και στρατιωτικών παρατηρητών που πρόκειται να αναπτύξουν συνολικά τα Ηνωμένα ΕΘνη.

Ο πόλεμος μεταξύ Αιθιοπίας - Ερυθραίας ξέσπασε το Μάη του '98 με αφορμή ανεπίλυτες μεθοριακές διαφορές που προέκυψαν από το 1993, οπότε η Ερυθραία κηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος. Η λήξη των αιματηρών συγκρούσεων, που θα επισημοποιηθεί με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης στο Αλγέρι, ήρθε με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων χιλιάδων ατόμων και κύμα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αρχίζει η «ιστορική» δίκη του Προέδρου Εστράντα

ΜΑΝΙΛΑ.-

Η πρώτη στην Ιστορία δίκη Ασιάτη ηγέτη κράτους αρχίζει σήμερα στις Φιλιππίνες, όπου η Γερουσία της χώρας θα εξετάσει την υπόθεση διαφθοράς με την οποία βαρύνεται ο Πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα. Η Αστυνομία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο της Γερουσίας θα είναι δρακόντεια, με την ανάπτυξη τουλάχιστον 3.000 ανδρών σε καίριες θέσεις, για να εμποδίσουν τους συμμετέχοντες στις προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις των αντιπάλων, αλλά και των υποστηρικτών, του Προέδρου Εστράντα να προσεγγίσουν.

Ο πρωταγωνιστής στη μεγαλύτερη πολιτική «σαπουνόπερα» της τελευταίας δεκαετίας στις Φιλιππίνες αρνείται τις κατηγορίες δωροδοκίας, διαφθοράς, συνειδητής παραβίασης του Συντάγματος - δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι θα καθαιρεθεί αν βρεθεί ένοχος.

Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η κατάληξη της δίκης είναι «αβέβαιη», αυξάνοντας την αγωνία και για τις δύο πλευρές.

Οι διαδηλώσεις που προγραμματίζουν οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι έχουν θέσει τις αρχές «σε ύψιστο συναγερμό», δηλώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλεξάντερ Αγκίρε. Η Αστυνομία θέλει να αποφύγει την πιθανότητα σύγκρουσης των δύο πλευρών.

Οσο και αν διαρκέσει η δίκη, είναι απολύτως βέβαιο πως θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Το «σοκ» που ένιωσαν εκατομμύρια φτωχών Φιλιππινέζων με τη γνωστοποίηση των λεπτομερειών για τα σκάνδαλα μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο της ανατροπής του Φερντινάντο Μάρκος, λένε πολιτικοί παρατηρητές.

ΙΤΑΛΙΑ
Δεύτερος απεργιακός κλοιός των δημοσιογράφων

ΡΩΜΗ.-

Εχοντας δώσει το πρώτο επιτυχές απεργιακό «πλήγμα», οι Ιταλοί δημοσιογράφοι των έντυπων μέσων ενημέρωσης της χώρας προγραμματίζουν νέα απεργία για τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη.

Ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση, διάρκειας 48 ωρών, προγραμματίζουν και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για τις 11 και 12 Δεκέμβρη. Ενώ και οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στον περιοδικό Τύπο θα απεργήσουν και αυτοί στις 11 Δεκέμβρη.

Η απεργιακή κινητοποίηση σύσσωμου του κλάδου αποφασίστηκε ύστερα από έκκληση της Εθνικής Ομοσπονδίας του ιταλικού Τύπου (FNSI), που βρίσκεται σε αναμέτρηση με την ιταλική Ομοσπονδία Εκδοτών Εφημερίδων (FIEG) για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Μία αναμέτρηση που κρατά σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι Ομοσπονδίες εργαζομένων και εργοδοτών έχουν εμπλακεί σε σκληρό αγώνα, όσον αφορά τη νέα συλλογική σύμβαση που έχει λήξει από τις 30 Σεπτέμβρη τρέχοντος έτους.

Το απεργιακό κύμα που λαμβάνει χώρα από τα τέλη του περασμένου μήνα, είχε ως κύρια αιτία την «κατάρρευση» των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων που εργάζονται σε εκδόσεις μέσω του διαδικτύου και θέλουν να επιβάλουν οι εργοδότες. Η Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων θεωρεί απαράδεκτη την «απορύθμιση» των συνθηκών δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ