ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΕ - NATO ένοχοι για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ για τα μεταναστευτικά ρεύματα στη Μεσόγειο

Ο τραγικός θάνατος των εκατοντάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα αποτελεί ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό έγκλημα τόνισε, σε παρέμβαση του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, στη συζήτηση σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στα τραγικά γεγονότα κοντά στη Λαμπεντούζα.

Επισήμανε στην τοποθέτησή του: «Η τραγωδία της Λαμπεντούζα δεν αποτελεί ατύχημα. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς. Ο πραγματικός ένοχος για το θάνατο των εκατοντάδων μεταναστών - παιδιών και γυναικών - είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική της εκμετάλλευσης, των επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Που ξεριζώνει από τον τόπο τους τα θύματά τους, σε αναζήτηση επιβίωσης, για να βρίσκουν τραγικό θάνατο, αντιμέτωπα με τη βάρβαρη καταστολή της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, ενάντια στους μετανάστες. Αυτό είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ενός γιγάντιου πλέγματος αντιμεταναστευτικών μέτρων και μηχανισμών ΕΕ και κυβερνήσεων.

Με κυνικό τρόπο, η ΕΕ αξιοποιεί την τραγωδία της Λαμπεντούζα, όπως και εκατοντάδες άλλες, για να εντείνει την καταστολή ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η Επίτροπος Μάλστρομ προανήγγειλε επέκταση της δράσης των μονάδων του FRONTEX, από την Κύπρο ως την Ισπανία, παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος επιτήρησης συνόρων EUROSUR. Η υποκριτική έκφραση λύπης και τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ και του πολιτικού προσωπικού της μόνο οργή προκαλούν. Οι 17.000 μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους, από το 1990, στα σύνορα της ΕΕ αποτελούν μία ακόμη τραγική απόδειξη της βαρβαρότητας του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Οι εργάτες, ντόπιοι και μετανάστες έχουν κοινό εχθρό το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, την Ευρωένωση των μονοπωλίων. Την εξουσία τους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, κρατικούς και παρακρατικούς, τους μηχανισμούς των φασιστικών εγκληματικών μορφωμάτων που είναι γέννημά τους. Ενάντια σ' αυτό πρέπει να στρέψουν την κοινή πάλη τους, για την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

ΙΤΑΛΙΑ
Κατακραυγή για Λέτα και Μπαρόζο

ΡΩΜΗ.--

Στη Λαμπεντούζα μετέβη χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, για να γίνουν δεκτοί με γιουχαΐσματα και διαδηλώσεις από τοπικούς φορείς και κατοίκους που τους χαρακτήρισαν «υποκριτές και δολοφόνους» φωνάζοντας «ντροπή και αίσχος». Οι τρεις αξιωματούχοι επισκέφτηκαν το τοπικό νεκροτομείο όπου βρίσκονται τα φέρετρα των μεταναστών που έχουν ανασυρθεί ήδη (302 συνολικά) ενώ αγνοούνται ακόμη περίπου 50 από τη ναυτική τραγωδία της περασμένης βδομάδας. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το κέντρο όπου ζουν οι υπόλοιποι μετανάστες που έχουν «ξεμείνει» στο νησί μαζί με επιζώντες της περασμένης βδομάδας, το οποίο είναι ένα κτίριο για 250 άτομα όπου σήμερα στοιβάζονται 900.

Ο Λέτα δεσμεύτηκε για «άμεση βελτίωση» και παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «συνθήκες αναξιοπρεπείς για πολιτισμένες κοινωνίες». Συμπλήρωσε ότι θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο (24 - 25 Οκτωβρίου), καθώς αφορά και άλλες χώρες όπως Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία και Ισπανία.

Ο Μπαρόζο, από την πλευρά του, κυνικά τόνισε ότι εξετάζεται ήδη ευρεία γκάμα μέτρων από την ΕΕ, τα οποία έχουν ως επίκεντρο κυρίως τον εντοπισμό και σύλληψη των δικτύων διακίνησης ανθρώπων και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και ανακοίνωσε βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ εκτάκτως προς την Ιταλία. Η Επίτροπος Μάλμστρομ, που πρότεινε την Τρίτη να αυξηθούν οι πόροι για την Frontex και να διευρυνθεί το πεδίο δράσης της σε όλη την Μεσόγειο παραδέχτηκε ότι δεν δείχνουν διατεθειμένες όλες οι χώρες της ΕΕ να δεχτούν το «βάρος» από μετανάστες που τους αντιστοιχεί και ισχύουν διαφορετικές πολιτικές ασύλου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απελευθερωθούν οι 4 Κουβανοί πατριώτες

Συνάντηση με την Αντριάνα Πέρες, σύζυγο του Κουβανού αγωνιστή Χ. Ερνάντες

Συνάντηση με την Αντριάνα Πέρες, βουλευτή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας και σύζυγο του Χεράρντο Ερνάντες, είχε στο Στρασβούργο η Ομάδα ευρωβουλευτών για τη Φιλία και Αλληλεγγύη με το Λαό της Κούβας. Στη συνάντηση, όπου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση των 4 Κουβανών πατριωτών, που εξακολουθούν για 15 χρόνια να παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, συμμετείχαν 10 ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης και Γ. Τούσσας.

H Αντριάνα Πέρες κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση των ΗΠΑ, που όχι μόνο έχουν καταδικάσει παράνομα και κρατούν φυλακισμένους τους Κουβανούς πατριώτες από το 1998, με εξοντωτικές ποινές έως 30 χρόνια, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους, αφού συνεχίζουν να απαγορεύουν ακόμη και στους πιο στενούς συγγενείς τους να τους επισκεφθούν. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Μπ. Αγγουράκης κατήγγειλε την παράνομη φυλάκιση των Κουβανών πατριωτών, την ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στο λαό της Κούβας. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους φυλακισμένους Κουβανούς πατριώτες, στην Κούβα και το λαό της. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας εκφράζουν σταθερά την αλληλεγγύη τους στους 5 Κουβανούς πατριώτες (ο ένας έχει απελευθερωθεί) και τον κουβανικό λαό, με παρεμβάσεις, απαιτώντας την αποφυλάκισή τους, την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ και της απαράδεκτης Κοινής Θέσης της ΕΕ κατά της Κούβας.

46 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στη Βολιβία από τη CIA στις 9 Οκτώβρη του 1967 (είχε την προηγούμενη μέρα τραυματιστεί μετά από σκληρή μάχη στην περιοχή Λα Ιγιέρα και αιχμαλωτιστεί πριν εκτελεστεί εν ψυχρώ). Ηταν 39 χρόνων. Ο Αργεντινός γιατρός, ήταν από τους πρώτους αντάρτες στον επαναστατικό αγώνα του κουβανέζικου λαού, απελευθερωτής της Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μνημείο του. Διετέλεσε υπουργός στη σοσιαλιστική Κούβα. Στη συνέχεια, βρέθηκε ξανά στο αντάρτικο και στον επαναστατικό αγώνα δίπλα σε άλλους λαούς.

Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του για να ζήσουν οι λαοί σε έναν καλύτερο κόσμο, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Αφιέρωσε τη ζωή του, για να πάρει ο λαός τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και την εξουσία στα χέρια του. Ηγήθηκε στην προσπάθεια για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα και για την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Χτες σε όλη την Κούβα έγιναν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ψηλά το «Εθνικό Μέτωπο»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πρώτο σε πρόθεση ψήφου έρχεται το εθνικιστικό «Εθνικό Μέτωπο» της Μ. Λεπέν σε δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές του Μάη, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ifop και δημοσιεύτηκε στο «Νουβέλ Ομπζερβατέρ». Το «Εθνικό Μέτωπο» συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, το νεογκωλικό UMP 22%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 19% και ακολουθεί η κεντροδεξιά «Ενωση Δημοκρατών Ανεξάρτητων» με 11%, το Μέτωπο της Αριστεράς 10%, οι Οικολόγοι 6%. Το «Εθνικό Μέτωπο» εμφανίζεται πρώτο σε δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει 6,34%.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε δίκη ο Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Σε δίκη με την κατηγορία της υποδαύλισης δολοφονιών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων θα προσαχθεί στις 4 Νοέμβρη ο ανατραπείς Πρόεδρος της Αιγύπτου, Μουχάμαντ Μούρσι, που κρατείται σε μυστικό σημείο, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, από τις 3 Ιούλη, οπότε και ανατράπηκε. Η οργάνωση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» έχει γίνει στόχος απαγορεύσεων και περιορισμών στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ενδοαστικής αντιπαράθεσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε χτες, επικαλούμενο ανώτερο ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν και δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Αίγυπτο ελικόπτερα «Απάτσι», μαχητικά F16 ούτε τανκς «Abrams». Ετησίως, οι ΗΠΑ χορηγούν 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ
Αίτημα για τοπικές «εκεχειρίες»

ΧΑΓΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επίτευξη έστω και «προσωρινών τοπικών» συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός είναι προϋπόθεση για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του συριακού χημικού αφοπλισμού μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτίμησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Χάγη, ο επικεφαλής του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων. Ο Αχμέτ Ουζούμτσου υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές έχουν, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να ελέγξουν περίπου 20 εγκαταστάσεις και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν απειλείται η ζωή τους από μάχες και πυρά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι, μέχρι στιγμής, η συριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά συνεργάσιμη.

Στο εσωτερικό σύμφωνα με πληροφορίες των αντικαθεστωτικών χτες, κατέλαβαν μεθοριακό πέρασμα με την Ιορδανία και σκότωσαν τουλάχιστον 10 στρατιώτες σε μάχη κοντά στο Χαλέπι. Το Ισραήλ, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι από πυρά άγνωστης προέλευσης τραυματίστηκαν ελαφρά δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, στα μέσα Σεπτέμβρη, το ινστιτούτο «Ipsos» και δημοσίευσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την προοπτική της στρατιωτικής επέμβασης (και σε ΗΠΑ - Γαλλία που ήταν οι χώρες που ανοιχτά είχαν στηρίξει μια τέτοια προοπτική) ενώ μόνο το 36% έχει πειστεί ότι χρήση χημικών έκανε το συριακό καθεστώς. Η έρευνα έγινε σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Καναδά, Ουγγαρία, Αυστραλία, Ρωσία, Ιράν, Κίνα, Σ. Αραβία, Κατάρ, Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ